Donderdag 12/12/2019

tentoonstelling in gent over relaties en seks voor kinderen van 3 tot 12

In het orgasmehokje krijgen lagereschoolkinderen lessen in weerbaarheid van Barbie en Ken

Ik zag twee beren wat standjes uitproberen

Kinderen horen steeds vroeger over seks en met de ooievaar kun je al hun vragen niet meer beantwoorden. Daarom opent morgen de tentoonstelling 'k Zag twee beren de deuren in de Wereld van Kina in Gent. Kleuters en kinderen kunnen er met hun ouders of met de klas terecht voor een reis naar het wondere land van relaties en seksualiteit.

Brussel

Eigen berichtgeving

Katrijn Serneels

Eén keer vertellen waar de baby's vandaan komen, is niet meer genoeg. "Seksuele opvoeding is geen moment, het is een proces", zegt Telidja Klai, programmaverantwoordelijke kinderen, jongeren en ouders van Sensoa. "Het begint bij kleuters leren wat vies en proper is en het eindigt bij een condoom correct leren omdoen als je puber bent. Wie naar de Wereld van Kina komt, kan met zijn kleuter of kind naar 'k Zag twee beren, terwijl de pubers in het glazen straatje van Goede minnaars kunnen ronddwalen en de verschillende huisjes kunnen binnengaan. We tonen niet alleen de eicel en zaadcel, maar gaan ook filosoferen met kinderen over relaties en lichamelijkheid. En je leert hier niet alleen iets over je lichaam, maar ook over geschiedenis, Nederlands en zelfs wiskunde. Deze tentoonstelling is zeker educatief verantwoord, omdat er ook rekening is gehouden met de eindtermen."

In het orgasmehokje krijgen lagereschoolkinderen lessen in weerbaarheid van Barbie en Ken. In het hokje staat een computerscherm met Barbie en Ken op en kun je met de muis op alle delen van hun lichaam klikken. Maar niet alle klikjes vinden Barbie en Ken even fijn. 'Kusje?', vraagt Barbie als je op haar mond klikt. 'Niet kietelen', giechelt ze als je aan haar voeten zit. En haar borsten, daar mag je naar kijken maar meer niet: 'Poten af, profiteur!', roept Barbie als we eraan zitten, en ze holt het scherm uit. Klai: "Je mag niet iedereen overal zomaar aanraken. Aanrakingen kunnen fijn zijn, maar ook akelig. Als je het leuk vindt en meer kusjes wil, of niet meer wil dat iemand je aanraakt, moet je dat ook kunnen uiten." Ken en Barbie geven met 'Nog, nog!', 'Dat is lekker' en 'Poten af' alvast het goede voorbeeld.

Om te begrijpen wat een menstruatiecyclus is, moet je ook de kalender leren kennen. En dus kunnen rekenen. "We hebben ook met de eindtermen Nederlands en wiskunde rekening gehouden", zegt Klai. Het grote Scrabblebord waar je alle mogelijke woorden kunt maken, zolang ze maar iets met seks en relaties te maken hebben, past binnen de eindtermen Nederlands. "Veel lagereschoolkinderen giechelen wel als ze een woord als erogeen horen, maar vaak weten ze niet eens wat dat nu echt betekent", zegt Klai. Tongzoenen en vagina liggen al op het bord, wie op de goede plek een woord aanlegt, krijgt misschien drie keer 'vrijwaarde' in plaats van 'woordwaarde'.

Verkleden is altijd dolle pret: de kleuters zullen hun hartje kunnen ophalen in de hele rij kleren (racepiloot! prinses! dokter!) die op de tentoonstelling hangt. Ze mogen aantrekken wat ze willen en kunnen zich daarna voor een grote spiegel staan bewonderen. Want wat is mooi? Mag een meisje wel racepiloot worden? En wat doe je met een jongen die graag prinsessenkleren draagt?

Voor de lagereschoolkinderen is er een jackpot: ze moeten twee stroken laten rollen en zien wie naast wie terechtkomt: wordt het meisje-jongen of meisje-meisje? "Ook de diversiteit van gezinsvormen komt ter sprake", zegt Klai. En diverse standjes vallen ook te bewonderen door een klein kijkgaatje: twee beren laten zien dat seks niet altijd mannetje op vrouwtje moet zijn.

Geschiedenis en aardrijkskunde heb je ook nodig als je over relaties en lichamelijkheid wilt praten. In Afghanistan is scheiden verboden. En in Indië wassen mensen zich voor ze trouwen in de Ganges. "De seksuele ontwikkeling van het lichaam verloopt bij alle mensen hetzelfde, maar de manier waarop we omgaan met ons lichaam en onze relaties verschilt heel erg", zegt Klai. "Verschillende landen hebben verschillende gewoonten en de geschiedenis leert ons dat je heel vrij, maar ook heel streng met seksualiteit kunt omgaan. Een grappig verhaal is dat van de schaambuidel. In de veertiende eeuw liepen mannen rond met een bultig zakje op hun broek. Die schaambuidel durfden mannen ook te vullen met stro om een groter pakje in hun broek te krijgen."

'k Zag twee beren (3 tot 12 jaar) en Goede minnaars (12 tot 18) zijn vanaf zondag 20 november open in de Wereld van Kina, Sint-Pietersplein 14, Gent, 09/244.73.73. Open van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur, zondag en feestdagen van 14 tot 17.30 uur. Zaterdag gesloten. Gratis toegang voor kinderen onder de 12 jaar en inwoners van Gent. www.sensoa.be of www.dewereldvankina.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234