Woensdag 24/07/2019

Temse verbiedt komedie over Leterme

Het gemeentebestuur van Temse heeft een try-out van Mijn leven met Leterme van Vital Baeken geschrapt. Officieel vanwege de 'te hoge prijs'. Maar ook omdat gevreesd werd dat de draak zou worden gestoken met de premier, geeft schepen Annemie Blommaert (CD&V) toe.

Als alternatief wilde jeugdhuis De Nartist dan maar de film Ex-drummer programmeren, maar ook hier stak het gemeentebestuur een stokje voor. 'We vonden het niet verantwoord om zo'n film aan jongeren te tonen', zegt de cultuurschepen.

Vital Baeken, alias Vitalski, kon gisteren alleen nog maar gissen naar de motieven om zijn voorstelling te schrappen. "Het doet me denken aan de beslissing van Ludo Helsen om de expo van Boons Feminateek te verbieden", zegt Baeken. "Met dat verschil dat ik geen pornografie toon. Ik beledig zelfs niemand. Trouwens: zelfs als ik dat had gedaan, konden ze dat in Temse niet weten, want niemand heeft de voorstelling tot nu toe gezien. Wellicht hebben ze hier puur op basis van de naam Leterme in de titel de voorstelling verboden. Of op basis van de folder, dat kan ook, maar dat lijkt me al helemaal te gek. Dat beeld van Leterme in omhelzing met Joëlle Milquet, dat is toch alleen maar lief? Zoiets als Bambi?"

Gemeenteraadslid Bert Bauwelinck van oppositiepartij sp.a twijfelt er niet aan dat het hier om een politieke beslissing gaat. Behalve het conservatisme van de plaatselijke oranje-blauwe coalitie speelt volgens Bauwelinck ook mee dat burgemeester Luc De Ryck van Temse 'zijn' premier Leterme niet voor het hoofd wil stoten. "Officieel is de voorstelling van Vitalski geschrapt omdat ze te duur is", zegt Bauwelinck, "maar dat is natuurlijk een drogreden.

Onze burgemeester, een CD&V'er, heeft een goede relatie met Leterme, die hij liever niet op het spel wil zetten. Ik ben er zo goed als zeker van dat dat hier heeft meegespeeld."

Cultuurschepen Annemie Blommaert houdt aanvankelijk vol dat enkel overwegingen in verband met de prijs voor de voorstelling een rol hebben gespeeld. "We vonden het wat te duur, zeker omdat het maar om een try-out ging", aldus Blommaert.

Christian Lapinne van Vitalski's boekingskantoor XL-productions gelooft helemaal niets van Blommaerts argumentatie. "Wat de echte motieven waren, hebben ze ons niet gezegd. Blijkbaar is een gemeentebestuur niet verplicht om daarover te communiceren. Maar ik weet wel heel zeker dat dit niet over geld gaat. In hetzelfde jeugdhuis heeft Wouter Deprez ooit zijn try-out gegeven, en Deprez is zeker niet goedkoper dan Vitalski." Lapinne wil niet zeggen hoeveel er voor het optreden van Vitalski in Temse betaald moest worden, maar een bedrag van 500 euro komt "in de buurt".

Uiteindelijk geeft Blommaert ook toe dat die "hoge" uitkoopsom niet de enige reden was om de voorstelling te schrappen. "Wij stonden eerlijk gezegd niet te springen om in ons jeugdhuis een voorstelling te brengen waarin mogelijk de draak wordt gestoken met Leterme", zegt Blommaert. "Wij moeten toch een beetje fair zijn tegenover onze partijgenoten, nee?"

Ter vervanging van de voorstelling kwam de werkgroep Jeugd en Cultuur in Temse in extremis nog met een ander brokje cultuur aanzetten. Het alternatief, de Herman Brusselmansverfilming Ex-drummer van Koen Mortier, onderging echter hetzelfde lot, zij het dat de motieven dit keer minder dubbelzinnig klinken. "Ik ken de film", zegt Blommaert, "en ik vind het niet verantwoord om hem aan jonge jongeren te tonen. In ons jeugdhuis komen jonge mensen vanaf 14. Die jongeren gaan zelf al genoeg op zoek naar dit soort choquerende toestanden." (Jeroen De Preter)

Mijn leven met Leterme, dat "om verdere commotie te vermijden" vanaf nu De laatste Belg zal heten, is morgen voor het eerst te zien in het cc van Sint-Lievens-Houtem. In het najaar volgt een tournee.

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden