Vrijdag 23/07/2021

Teller Tsunami 12-12 staat op 17,3 miljoen euro

Het consortium van humanitaire organisaties Tsunami 12-12 had vrijdagavond al 17,3 miljoen euro ingezameld voor de slachtoffers van de vloedgolven in Zuidoost-Azië. Dat consortium bestaat uit Unicef België, Oxfam Solidariteit, Caritas International, Handicap International en het Belgische Rode Kruis. Wegens de weekendsluiting van de banken waren zaterdag geen recentere gegevens bekend. Dinsdagmiddag wordt een nieuwe balans bekendgemaakt. In afwachting daarvan wilden enkele initiatiefnemers alvast toelichten waaruit hun hulp zal bestaan.

Oxfam België

l Hoeveel Van het totale bedrag van Tsunami 12-12 ontvangt Oxfam België 11,6 procent. Hoeveel de organisatie zelf heeft verzameld is voorlopig niet bekend.

l Waar De organisatie is in alle getroffen gebieden actief, behalve in Kenia.

l Wat Oxfam werkt vooral op lange termijn (nu al staat vast dat de hulpverlening minstens 9 maanden zal duren). De organisatie werkt met de lokale bevolking, met nationale en internationale organisaties van boeren en vissers. Zo wordt in Atjeh, Indonesie samengewerkt lokale boerenorganisaties.

Caritas Internationaal, goed voor 13,8 procent van de opbrengst van Tsunami 12-12, en Croix Rouge de Belgique, 10,9 procent, waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Unicef

l Hoeveel Van het totale bedrag van Tsunami 12-12 ontvangt Unicef 29,3 procent. De organisatie heeft tot nu toe zelf 640.000 euro ingezameld.

l Waar Met dit geld worden hulpprogamma's in India, Thailand, Sri Lanka en Indonesië gefinancierd.

l Wat Unicef onderscheid drie vormen van hulpverlening: noodhulp (eerste 6 maanden); herstel en rehabilitatie (na 6 maanden tot 2 jaar); eigenlijke heropbouw (2 tot 5 jaar).

Unicef is in alle getroffen gebieden actief, maar volgens de informatie op het terrein is de behoefte aan noodhulp het grootst in India, Thailand, Sri Lanka en Indonesië.

In Indonesië wordt de hulp vooral op de provincie Atjeh toegespitst. De noodhulp zal er vooral bestaan uit het verstrekken van kleding, tenten, geneesmiddelen en water(zuiveringsinstallaties). Daarna wil men in afwachting van de heropbouw van de scholen onder andere schoolkoffers (met pedagogisch materiaal), pakketten met speelgoed en benodigdheden voor vroedvrouwen ter beschikking stellen. In een laatste fase wordt aan de wederopbouw van scholen en ziekenhuizen begonnen.

In Sri Lanka (wordt net als in Indonesië) in samenwerking met Het Rode Kruis extra aandacht besteed aan de strijd tegen het acute probleem van illegale adoptie en kinderhandel. Ook de heropbouw van scholen en de vaccinatie tegen mazelen en hepatitis staat er centraal.

In India concentreert Unicef zich (in samenwerking met Oxfam) op gezondheidszorg en de watervoorziening. En in Thailand ten slotte krijgt de strijd tegen kindermisbruik, nog meer dan anders, bijzondere aandacht.

Rode Kruis Vlaanderen

l Hoeveel Van het totale bedrag van Tsunami 12-12 ontvangt Rode Kuis Vlaanderen 24,1 procent. De organisatie heeft daarbovenop tot nu toe zelf 300.000 euro ingezameld.

l Waar Rode Kruis Vlaanderen koopt momenteel volop hulpgoederen voor Indonesië en de Malediven. Het probleem is dat hygiënische pakketten nog moeilijk te vinden zijn op de wereldmarkt. Door de grote vraag na de ramp is er niets meer in stock en moet worden gewacht tot de pakketten weer worden geproduceerd.

l Wat Het Rode Kruis onderscheid drie stadia: noodhulp; herstel en rehabilitatie; heropbouw.

De organisatie zal ook meehelpen aan een plan dat de 'rampenparaatheid' in de getroffen regio moet verbeteren en wil ploegen opleiden die goed voorbereid zijn op rampen. En mocht de internationale gemeenschap beslissen dat er een 'Tsnuami Warning Plan' moet komen, dan wil de organisatie daar zeker aan meewerken.

Ook helpt Rode Kruis Vlaanderen bij de opsporing van vermiste personen in Sri Lanka en Indonesië, landen waar die hulp al langer wordt geboden omdat ze al geruime tijd door conflicten worden getroffen.

(ArP)

Handicap international

l Hoeveel Van het totale bedrag van Tsunami 12-12 ontvangt Handicap International 10,3 procent. Internationaal heeft de organisatie zelf 1,4 miljoen euro ingezameld.

l Waar De organisatie biedt nu noodhulp in Sri Lanka, omdat ze daar medewerkers ter plaatse had vóór de ramp plaatsvond. (In tegenstelling tot de grote organisaties kan Handicap niet snel medewerkers ter plaatse sturen na een ramp.)

l Wat Twee stadia: noodhulp en revalidatie.

In Sri Lanka heeft Handicap International negen mobiele ziekenhuizen. In die ziekenhuizen probeert de organisatie te voorkomen dat de tijdens de ramp opgelopen kwetsuren geen blijvende handicap worden. Zes kinesitherapeuten helpen in de lokale ziekenhuizen bij de revalidatie van slachtoffers (vooral kinderen) met longinfecties (gevolg van het inslikken van besmet zeewater). Samen met Oxfam, Rode Kruis en Unicef worden de komende weken ook 60.000 hulppakketten voor kinderen (ter waarde van 2 miljoen euro) verdeeld.

Handicap stelde in opvangcentra en vluchtelingencentra trouwens vast dat opvallend veel mensen met een handicap de ramp niet hebben overleefd.

In de revalidatiefase wil Handicap zorgen voor aangepaste prothesen. Ook de integratie van de gehandicapten in de maatschappij zal dan bijzondere aandacht krijgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234