Zaterdag 24/07/2021

Teller Haiyan 21-21 staat op 650.000 euro

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Haiyan 21-21, de oproep van het Consortium 12-12 voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan, heeft al 650.000 euro opgebracht. De teller van Artsen zonder Grenzen, dat geen deel uitmaakt van het Consortium, staat op 300.000 euro. Zo maakten beide organisaties vandaag bekend.

De vijf hulporganisaties achter Consortium 12-12 (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit en Unicef België) haalden de 650.000 euro op in een tweetal dagen tijd, van woensdag tot deze namiddag 15 uur. Artsen zonder Grenzen kon dan weer om technische redenen slechts een stand van zaken geven van twee dagen geleden. "Maar wellicht is het reëel ingezamelde bedrag intussen verdubbeld", zei de woordvoerder. Het Rode Kruis, dat eveneens geen deel uitmaakt van het Consortium 12-12, verwacht pas begin volgende week een balans te kunnen opmaken.

In een persbericht zegt het Consortium 12-12 dat de eerste reacties van de Belgische bevolking "bemoedigend" zijn. "Het Consortium 12-12 hoopt dat de eerste positieve reactie van het publiek en de media zich voldoende lang zal doorzetten, omdat verwacht wordt dat er grote budgetten zullen nodig zijn, zowel voor de eerste maanden noodhulp als voor wederopbouw", klinkt het.

1 euro per sms
Eveneens de gsm-operatoren BASE Company, Belgacom, Mobistar en Telenet zetten een actie op het touw, zo maakten ze vanmiddag bekend. Wie een sms'je met de boodschap 'ja' stuurt naar het nummer 4666, steunt op die manier de slachtoffers in het rampgebied. De sms'jes kosten 1 euro en de gsm-operatoren storten de opbrengst van de sms'jes integraal door naar de hulporganisaties ten voordele van de slachtoffers. De actie loopt van 15 november tot en met 30 november middernacht.

Wie een gift wil doen voor een specifieke organisatie, kan dat door de code van de organisatie te sturen naar 4666. Op dit moment hebben het Consortium voor Noodhulpsituaties en Artsen zonder Grenzen al zo'n code, respectievelijk '2121' en 'AZG', maar mogelijk komen daar later nog codes bij.

Wil u de slachtoffers helpen? Dat kan, via de actie Haiyan 21-21 op het rekeningnummer BE17 0000 0000 2121.

Ook Vlaanderen blijft tientallen acties op touw zetten, dit is de lijst van nieuwe initiatieven die er vandaag bij kwamen:

- De operatoren BASE Company, Belgacom, Mobistar en Telenet: klanten van de operatoren kunnen een sms ter waarde van 1 euro sturen naar het nummer 4666 met de boodschap "ja". De opbrengst van de geldinzameling wordt integraal doorgestort aan de hulporganisaties ten voordele van de slachtoffers.

- Groothandel Origals Supply voor nagelstylistes zullen nailartpakketjes verkopen ten voordele van haiyan, de volledige winst van deze pakketjes gaat naar haiyan.

- Rotary clubs zamelen geld in. Meer info hier en bij Werner Braemscheute, 0476/201560.

- Kortemark: Kinderopvang 'De Moekes', Edewallestraat 151, 8610 Kortemark zamelt goederen in voor de familie van een van hun kindjes Layton Lee. Zijn papa Pascal is Belg, mama is Filipijnse. Info op het adres en op cindy_lemaire@hotmail.com

- Scholengemeenschap Dynamo7 steunt de actie van Johan De Pelsmaeker en zijn Filipijnse vrouw Elvie Pahulayan. Dit gezin uit Erpe-Mere verstuurt op 25 november a.s. enkele containers vol hulpgoederen naar het getroffen gebied. U kunt uw pakketten afgeven op het secretariaat van de school van uw kind en dit tot en met vrijdag 22 november. Om logistieke redenen wordt gevraagd de goederen in dozen of zakken te verpakken. Meer info? Zie www. balikbayan.be of bel 0474 / 06 76 25 (Wilfried Focquet, Directeur-Coördinatie)

- Sint-Eloois-Winkel: Traiteur T'ryspoepke geeft dit weekend van alle aankopen in de winkel 10 % aan het goede doel.

- Herent: Op maandag 18 november zal Fitnesscentrum Fitforyou te Herent 1 euro storten per persoon die komt sporten. Niet-leden mogen maandag gratis komen sporten ten voordele van de actie.

- Melle: Het Sint-Franciscusinstituut in Melle startte een steunactie voor de Filipijnse slachtoffers van de tyfoon Haiyan. De opbrengst gaat naar VZW De Vriendenkring Kaaangayan, een fundraisingorganisatie die werkt voor de Fillipijnen.

- Opwijk: De VKO middenschool zal, in samenwerking met Balikbayan, zoveel mogelijk hulpgoederen inzamelen van maandag 18 november tot vrijdag 22 november. Adres: Karenveldstraat 23
1745 Opwijk, tel: 052 35 71 21 of: vko.middenschool@vko.be

- Mike De Bruyn wil met zijn Discobar FiasCo gratis draaien op een benefietavond. Ze schenken een volwaardige discobarset van 8 uur inclusiefprofessionele DJ en installatie tot 300 personen ter waarde van 550 euro, regio Oost en West-Vlaanderen. Meer informatie op: administratie@discobarfiasco.be of op www.discobarfiasco.be.

- Antwerpen: Manon Penné, studente van Sint Lucas School of Arts Antwerpen, zamelt kledij, conserven en/of oud keukengerei in op 18 november van 8u30 tot 19u op UAB op campus Sint Lucas - Sint Jozefstraat 35 2018 (linkse traphal gebouw M, achteraan op de speelplaats) of met de wagen via inrijpoort Lange Leemstraat 100 en volg signalisatie naar traphal M.

- Antwerpen: N-VA Stad Antwerpen zal de inkomsten die zij in november ontvangt -o.a. van haar mandatarissen en activiteiten- doorstorten aan het Consortium 1212. Ze engageren zich voor een minimumbedrag van 3.000 euro.

- Brasschaat: De wolwinkel Do's Store in Brasschaat zamelt wol, breinaalden en haakpennen in. Info: Donksesteenweg 212, Brasschaat. Tel: 0475600901.

- Brussel: FM Brussel, Nasci en D'Broej maken van hun inzamelactie Brussel Helpt gebruik om ook de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen te steunen. 20% van het ingezamelde geld voor Brussel Helpt gaat naar Haiyan 21-21.

Leuven: KULeuven verzamelt en ondersteunt alle acties vanuit KU Leuven. Een actie melden kan via www.kuleuvenforthephilippines.be. Daarnaast opende KU Leuven een rekeningnummer waar giften verzameld worden. Een bijdrage leveren kan op het rekeningnummer 734-0194177-89 met de gestructureerde mededeling 400/0009/22953. KU Leuven zal de opbrengst van de universitaire acties verdubbelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234