Woensdag 05/10/2022

Telkens opnieuw opstaan

De taalkundige, culturele en politieke ontvoogding van Vlaanderen en de Vlamingen, de overtuiging dat de Europese integratie de beste garantie vormt voor vrede en welvaart en het sociaal personalisme als visie op mens en samenleving: het waren de inspiratiebronnen die een belezen, talentvolle maar broze, jonge Meetjeslander zowat zestig jaar terug op de weg zetten van een engagement en een loopbaan die mee ons land en onze samenleving van aanschijn zouden doen veranderen.

Wie vandaag onbevangen de balans probeert te maken van vijftig jaar toppolitiek komt uit op de beslissende rol van Wilfried Martens in de doorbraak van de culturele, taalkundige en institutionele ontvoogding van Vlaanderen, in de omslag - begin de jaren tachtig - naar een noodzakelijk herstelbeleid dat de hoekstenen van onze sociale welvaartsstaat bestendigde en in de uitbouw van de Noordzee tot de Oeral van een uitgesproken pro-Europese breedgeschakeerde Volkspartij met de sociale markteconomie en het sociaal personalisme als ideologische grondslag.

Dit consequent nastreven van de drijfveren van een oorspronkelijk engagement tekent de loopbaan van Wilfried Martens en dwingt respect af.

Luctor et emergo, ik strijd en kom boven. De lijfspreuk van Wilfried Martens.

Elk mensenleven kent mooie en moeilijke momenten. Het leven van een politicus vormt daarbij geen uitzondering, op het persoonlijk vlak, maar ook in het engagement en de onvermijdelijke te voeren strijd voor een overtuiging. Overigens mag oprecht authentiek politiek engagement dan wel van het mooiste mensenwerk zijn, het blijft werk van en door mensen met gaven en fouten, grote en kleine.

Wie het publieke leven van Wilfried Martens overschouwt, vindt moeiteloos verschillende momenten van verlies, van harde aanvallen door tegenstanders en door 'medestanders', van eenzame strijd eigen aan elk risico, aan elk gedreven engagement, aan elke keerzijde van succes. De winter van 1991 en de lente die erop volgden zullen Wilfried Martens ongetwijfeld veel kansen op ontgoocheling en verbittering hebben geboden.

Blijvende bewondering heeft Wilfried Martens verdiend voor de gedreven manier waarin hij precies vanaf 1992 is beginnen bouwen aan zijn onvervangbare bijdrage tot de uitbouw en bloei van de Europese Volkspartij en de verankering van de sociale markteconomie en het sociaal personalisme als ideologie van de sterkste politieke formatie op het Europese vasteland. Net zoals hij van 1971 af de toenmalige Christelijke Volkspartij echt uitbouwde en in een nieuw ongezien succesvol tijdperk bracht, heeft hij de Europese Volkspartij als stichter maar vooral meer dan twintig jaar als voorzitter eigenhandig gemaakt tot wat zij vandaag is.

En in die tijd na 1991 kon hij de verbittering verdrijven.

Dit telkens opnieuw weer opstaan na tegenslagen of verzet tekent de loopbaan van Wilfried Martens, en dwingt bewondering af.

'No man is an island.' Elke mens wordt wie hij is door de ontmoeting met de andere.

Goede en kwade dagen

Ik ontmoette Wilfried Martens voor het eerst eind de jaren tachtig. Sindsdien hadden wij een waardevol contact. Gesprekken en gedachtewisselingen op onregelmatige tijdstippen, gebaseerd op oprechte belangstelling voor elkaars werk en op ook een onvoorwaardelijke wederzijdse loyauteit. Wilfried Martens was doorheen goede en kwade dagen loyaal aan de beweging en wie er verantwoordelijkheid voor droeg.

Het terugdenken aan die inspirerende gesprekken, die boeiende ontmoetingen met een bijzonder intelligente en ervaren, soms complexe en stroeve, innemende en uiterst loyale mens van een uitzonderlijk formaat stemmen mij dankbaar. Dankbaar voor wie Wilfried Martens was en wat hij voor mij en zovelen heeft betekend.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234