Dinsdag 21/03/2023

Telex

-De 72-jarige dichter Hans Tentije is bekroond met de Constantijn Huygens-prijs 2017. Hij krijgt de prijs ter waarde van 12.000 euro voor zijn hele oeuvre, bestaande uit zestien dichtbundels en de roman De innerlijke bioscoop. Sinds zijn debuut in 1975 bouwde Tentije (1944) aan een uniek poëtisch oeuvre, aldus de jury. "Hij schrijft lange, verhalende gedichten waarvan trefzekere observatie, oog voor detail en rake typeringen van personages en landschappen de belangrijkste kenmerken zijn. Dat levert een bijzonder beeldrijke poëzie op die met uiterste precisie taferelen en panorama's schildert." De Constantijn Huygens-prijs wordt sinds 1947 jaarlijks uitgereikt en is vernoemd naar de dichter en geleerde Constantijn Huygens (1596-1687). Tentije ontvangt de prijs op 21 januari 2018.

-Veel literaire prijzen belanden dezer dagen in zwaar weer. Nu blijkt ook de Woutertje Pieterseprijs, de prijs voor het beste jeugdboek in de Lage Landen, met een afhakende sponsor te kampen. Bruna draait na drie jaar plotseling de geldkraan dicht. In een brief roept het bestuur nu iedereen op om mee te denken over een mogelijke nieuwe sponsor. Het voortbestaan van de prijs staat nu wel degelijk op het spel.

-Deze zomer is het miljoenste e-book gedownload van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), meldt Boekblad. Op dit moment zijn er zo'n 3.200 e-books beschikbaar en de collectie neemt maandelijks in omvang toe. De miljoenste download was het boek De ondergang van Nederland. Land der naïeve dwazen (1990) van Mohamed Rasoel.

-Vertaler Hans Driessen is op 64-jarige leeftijd overleden. Hij vertaalde onder meer werk van Arthur Schopenhauer, Peter Sloterdijk, Thomas Mann en Friedrich Nietzsche. Driessen was ook literatuurcriticus van de Volkskrant. In 201I werd hij door het Nederlandse Letterenfonds onderscheiden voor zijn vertalingen en omschreven als een 'cultureel bemiddelaar'.

-Net zoals Pascale Naessens misschien wel een kookboek zou willen schrijven vol bereidingen met crème-au-beurre, maar dat gewoonweg niet kan máken, zitten ook schrijvers soms vastgeketend aan hun literaire verleden. Zo slaagde A.A. Milne (1882-1956), de schepper van Winnie de Poeh, er tot zijn verdriet nooit in te ontsnappen aan dat beertje-met-een-heel-klein-beetje-verstand. Deze ontboezeming doet de Britse auteur in zijn bijna vergeten memoires It's Too Late Now uit 1939, die nu worden herdrukt, zo meldt The Guardian. Vóór zijn kinderboeken, die een miljonair van hem maakten, had hij succesvolle toneelstukken en romans geschreven, maar daar kraaide na Winnie geen haan meer naar, stelt Milne in een uithaal naar recensenten vast. Uit de memoires blijkt ook dat Milne zich er amper bewust van was dat zijn zoon zwaar gepest werd met de Poeh-boeken.

-Op vrijdag 6 oktober gaat de poëzieproductie 'De Ronde van België / Le Tour de Belgique' van dichters des Vaderlands Laurence Vielle en Els Moors in première. De voorstelling is de weerslag van de wandeltocht die de dichters eerder dit jaar ondernamen: van 1 tot 7 mei liepen ze vanuit een Waalse en Vlaamse uithoek van het land letterlijk naar elkaar toe. Laurence en Els lezen, zingen, dansen en fluisteren, over de aanslagen in Brussel, ontmoetingen op de trein, vogelgezang, en hun zoektocht naar 'het poëtische middelpunt van België'. In Bibliotheek De Krook, Gent, 20 uur.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234