Zaterdag 24/10/2020

AchtergrondCoronacijfers

Telewerk en barrières tussen generaties: experts hameren op belang van coronamaatregelen

Yves Stevens van het crisiscentrum.Beeld BELGA

Ondanks een lichte afvlakking van de stijging in het aantal besmettingen, willen experts nog niet te vroeg victorie kraaien. Daarnaast roepen gezondheidsinstituut Sciensano en het crisiscentrum op om weer meer in te zetten op telewerk. ‘We krijgen het signaal dat werkgevers hun personeel verplichten om op de werkvloer aanwezig te zijn.’

Er moet weer meer telewerk komen

“Blijf inzetten op telewerk waar het kan.” Die opvallende boodschap gaf Yves Stevens van het crisiscentrum op de persconferentie waar de besmettingscijfers aan bod komen. “Voor alle duidelijkheid: telewerk is altijd een belangrijke maatregel geweest”, zegt viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstelling Sciensano.

Vanwaar dan de oproep om het meer toe te passen? Of er veel besmettingsclusters gelinkt kunnen worden aan de werkvloer, is niet duidelijk voor Stevens en Van Gucht. Er zijn er zeker, maar het concrete aandeel valt niet zomaar af te leiden uit de cijfers. “We merken vooral dat het een beetje ondergesneeuwd dreigt te geraken”, zegt Stevens.

Zo zien zowel het crisiscentrum als Sciensano sinds kort signalen dat meer en meer mensen weer naar de werkvloer trekken. “Kijk maar naar het verkeer dat opnieuw drukker is geworden”, zegt Stevens. “Op zich is het niet slecht dat mensen terug naar het werk gaan”, zegt van Gucht. “Al was het maar opdat mensen thuis niet geïsoleerd geraken. Maar soms krijgen we ook het signaal dat werkgevers hun personeel verplichten om op de werkvloer aanwezig te zijn. Daar zou ik toch mee oppassen.”

De simpele logica zegt dat wie thuis werkt, gewoon minder kans maakt om besmet te geraken met het virus, noch op de werkvloer, noch tijdens de verplaatsing naar het werk. “Bovendien weten we dat telewerk een van de meest effectieve maatregelen is, terwijl de maatschappelijke impact ervan relatief beperkt blijft voor de sectoren die het kunnen doen.”

Stijging aantal besmettingen zwakt (licht) af

Het aantal bevestigde besmettingen met Covid-19 neemt nog altijd toe. Er waren de voorbije zeven dagen 1.551 besmettingen. Dat is 17 procent besmettingen meer dan de voorgaande periode van zeven dagen.

En toch sprak Van Gucht gisteren op de persconferentie van een “bemoedigend signaal”. “We merken wel dat de felle stijgingen van 50 tot 60 procent die we een aantal dagen hadden, niet meer voorkomen”, zegt hij. “De kracht van de stijging lijkt toch wat af te nemen.”

Wat is de oorzaak van die lichte afvlakking? “Sinds een dag of tien merk ik dat velen beseffen: Oei, dit gaat de verkeerde kant uit”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). “Heel wat mensen doen hun best om de maatregelen op te volgen.” Ook biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/ KU Leuven) wijst daarop. “Onderzoek van mijn collega Niel Hens (biostatisticus aan de UHasselt) heeft aangetoond dat het effect van maatregelen vaak te snel volgt op die maatregelen om ze er direct aan te kunnen linken. Lees: mensen passen hun gedrag ervoor al aan.” Dat ook de stijging in het aantal ziekenhuisopnames licht afneemt, kan er ook op wijzen dat de curve begint af te vlakken.

Toch houden zowat alle experts een slag om de arm. “We zien dat het testbeleid steeds moeilijker kan volgen”, zegt Molenberghs. “Mensen worden wel getest maar de verwerking van de resultaten loopt wat vertraging op. We zien nu dat de dagelijkse besmettingscijfers soms drie, vier tot vijf dagen in de tijd worden bijgesteld.” Ook wijst vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) erop dat het reproductiecijfer boven de 1 blijft en de testpositiviteit stijgt in een aantal provincies: parameters die duidelijk aangeven dat we in een alarmfase blijven.

Het is dus nog te vroeg om daar sluitende uitspraken over te doen. “We zullen bijvoorbeeld pas over een week de eerste effecten van de opening van het academiejaar zien”, zegt Van Gucht. Daarnaast zou het fout zijn om te denken dat de kous af is bij een afvlakking van het aantal besmettingen. “Dat zou betekenen dat er nog steeds dagelijks tussen de 1.500 en 2.000 besmettingen bijkomen”, zegt Molenberghs. “Dat is gewoon veel te veel.”

Belangrijk om generaties gescheiden te houden

Tot slot hadden het crisiscentrum en Sciensano een belangrijke waarschuwing mee naar de persconferentie: het aandeel 70-plussers onder de nieuwe besmettingen nam de afgelopen zeven dagen toe. In de voorbije week werden er bijvoorbeeld 769 gevallen bij die groep vastgesteld, de week ervoor waren dat er nog 542. Dat is een stijging van 42 procent.

“Dat is toch een waarschuwing dat we de barrières tussen verschillende generaties in stand moeten houden, zonder ouderen in sociaal isolement te duwen”, zegt Van Gucht. “Dat aandeel 70-plussers is belangrijk om in het oog te houden. We weten dat ouderen vaker in het ziekenhuis en op intensieve zorg zullen belanden. Als we een stijging opmerking in deze categorie, is dat in de eerste plaats een slechte zaak voor hen zelf, maar ook belangrijk om iets te kunnen zeggen over de ziekenhuiscapaciteit.”

Opvallend is dat de leeftijdscategorie van jongeren onder de 10 jaar daalt in het aantal besmettingen. Kunnen we daaruit opmaken dat het aantal besmettingen op (lagere) scholen beperkt blijft? Wellicht wel, al is het wachten tot de verschillende CLB’s, die verantwoordelijk zijn voor de contactopsporing op scholen, opnieuw cijfers over het aantal besmettingen op school bekendmaken later deze week.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234