Dinsdag 02/03/2021

Televisiekomieken lokken massa naar Washington

Naar schatting 215.000 mensen daagden zaterdag op voor de ‘Rally to Restore Sanity and/or Fear’ in Washington DC. De televisiekomieken Jon Stewart en Stephen Colbert zorgden voor een namiddag satire voor hun linkse publiek. Of de bijeenkomst, die vooraf gezien werd als een test voor de Democraten, invloed zal hebben op de parlementsverkiezingen vandaag, is niet duidelijk.

Drie dagen voor de verkiezingen en twee maanden nadat Fox Newscommentator Glenn Beck tienduizenden Tea Partysympathisanten naar de National Mall in Washington lokte, deden de satirici Jon Stewart en Stephen Colbert die stunt nog eens over met een diametraal tegengesteld, maar ook bijzonder talrijk publiek. Een massa linkse Amerikanen kwam zaterdag samen op het uitgestrekte grasveld voor het Capitoolgebouw voor de ‘Rally to Restore Sanity and/or Fear’. Na een middag humor en muziek was het politieke signaal niet duidelijk.

Het evenement werd gezien als een test voor de Democratische partij, maar de ironie was zo dik uitgesmeerd dat een boodschap nauwelijks te distilleren viel, behalve dan dat de komieken en hun publiek vinden dat het maatschappelijke debat in de VS redelijker moet worden. Het evenement was officieel niet bedoeld als ultieme steun voor de Democraten, die de verkiezingen vandaag wellicht zwaar zullen verliezen. Toch werd het door Washingtonwatchers alom zo geïnterpreteerd. In zijn slotmonoloog nam Jon Stewart niet zozeer de politiek, maar vooral de media in het vizier. “De pers is ons immuunsysteem”, zei Stewart. “Als dat op alles overreageert, worden we uiteindelijk zieker.” De 24 uur per dag doordraaiende media in de VS “hebben onze problemen niet veroorzaakt, maar maken het wel veel moeilijker om ze op te lossen”.

Veel deelnemers droegen ook borden mee met slogans die de taal van Fox News en de Tea Party parodieerden. Daaronder: ‘Jesus says: relax’, ‘If your beliefs fit on a sign, think harder’ (‘Als je overtuigingen op een pancarte passen, denk dan harder na’) en ‘Real Americans drink coffee’. Aan de vooravond van Halloween hadden velen zich ook alvast in hun kostuums gehesen.

215.000 mensen

Joel Getzendanner (53) was hierheen gevlogen uit Seattle. Hij droeg een bord met zich mee met een Bijbelcitaat, ‘God heeft zijn zoon niet gezonden om de wereld te veroordelen’, aangevuld met zijn eigen frase: ‘Dus moet ik het in zijn plaats doen, te beginnen met jou’. Getzendanner is een christen en een Republikein, zei hij. Dit jaar had hij - per post - voor de eerste keer van zijn leven alleen maar voor Democraten gekozen. “Voor mensen als ik is er in de Republikeinse partij van vandaag geen plaats meer. Ik ben voor conservatieve waarden, maar ik haat geen andere mensen. De Republikeinen doen dat wel en dat is wat mij betreft niet christelijk.”

Getzendanner was niet de enige die al gestemd had. Opvallend veel mensen hier hadden gebruik gemaakt van de mogelijkheid die in veel staten bestaat om dat vooraf per post te doen. Niemand die we spraken, zei niet te zullen stemmen. Allen zeiden ze voor de Democraten te zullen kiezen.

Vooraf werd uitgekeken naar het bezoekersaantal van de rally. Als Stewart en Colbert de opkomst voor Glenn Beck konden overtreffen, zou dat een politiek feit zijn, heette het. De ordediensten in Washington geven geen schattingen vrij van de opkomst voor evenementen op de Mall. Volgens het gespecialiseerde bedrijf AirPhotosLive, dat de massa fotografeerde vanuit de lucht, waren er 215.000 mensen. Datzelfde bedrijf schatte de opkomst voor Glenn Beck in augustus op 87.000.

De massa strekte zich uit van voor het podium, aan de voet van het Capitoolgebouw, tot aan het Washington Monument, de obelisk een kilometer verderop. In de metrostations stonden mensen uren aan te schuiven om op de treinen te kunnen. Student Dylan Bach (21), was met zijn kamergenoot vanuit Georgia naar Washington gereden. Na meer dan drie uur tevergeefs wachten in het metrostation West Falls Church, betwijfelde hij of hij nog op de Mall zou raken. “Ik kan niet geloven dat ik veertien uur gereden heb voor niks”, vloekte hij. Even later kon hij zich alsnog in een volgepakte wagon wurmen.

Wat die hoge opkomst betekent, is echter onduidelijk. “Wat is dit exact voor iets?”, vroeg Jon Stewart zichzelf af. Op de Mall brachten ondertussen tientallen grote en kleine actiegroepen hun standpunten aan de man, maar elke poging tot sérieux verging in een zee van ironie.

Moslims voor vrede

Op het podium liet Stewart basketballegende Kareem Abdul-Jabbar opdraven om aan te tonen dat moslims niet angstaanjagend zijn. Dat één dag nadat - wellicht - Al Qaida probeerde om bompakketten naar de VS te versturen met vrachtvliegtuigen.

Qasim Rasheed (25) en vijf van zijn vrienden droegen T-shirts met het opschrift ‘Muslims for Peace’. Een paar mensen weigerden zijn pamfletten aan te nemen, zei hij, maar van de meesten kreeg hij aanmoedigingen en zelfs omhelzingen. “Vandaag moeten we eens temeer hier zijn om aan te tonen dat de meeste moslims geweld en terreur veroordelen.”

Een deel van de Tea Partybeweging en een aantal Republikeinse kandidaten gebruikten tijdens de voorbije campagne opruiende taal over moslims. Dat doet pijn, zei Rasheed. Dat een aantal van die kandidaten ook verkozen kunnen worden, stoorde hem echter niet. “Dat is net zo mooi aan ons politieke proces. In dit land mag iedereen zijn mening zeggen. Je moet er gewoon de slechte kanten bij nemen.” (TV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234