Zondag 05/12/2021

televisiekok Madhur Jaffrey zet de smaak van india op tafel

Gijzelaar in de culinaire woestijn

Eigenlijk wilde ze actrice worden, maar het lot besliste anders. De van oorsprong Indische Madhur Jaffrey werd een van Engelands bekendste tv-koks en zowat de enige die haar nieuwe volk Indisch leert koken. Eén start vandaag met De smaak van India, Jaffreys culinaire zoektocht naar de traditionele gerechten en smaken uit haar jeugd.

Brussel

Van onze medewerkster

Sarah Theerlynck

Toen Madhur Jaffrey op haar negentiende India verliet met de droom om het in Engeland als actrice te maken, kon ze niet koken. Ironisch genoeg groeide ze uit tot Groot-Brittanniës bekendste Indische televisiekok, dé autoriteit op het vlak van de Indische keuken. Dat kwam zo: eens in Londen miste ze de heerlijke gerechten van thuis verschrikkelijk. "In Engeland was het eten echt... Nu ja, niet zoals ik het wilde", zegt ze in een interview met Psychology Today. "Ik was zo ongelukkig in die culinaire woestijn. Ik schreef mijn moeder: 'Het enige wat ik hier eet is chocolade'. Waarop ze me recepten begon op te sturen in het Hindi. En ik begon te koken."

Intussen werd Jaffreys acteursdroom werkelijkheid. In Europa althans: op het Berlijnse filmfestival ging ze aan de haal met de prijs voor beste actrice. Maar toen ze naar de VS verhuisde, bleek ze daar een nobody te zijn.Jaffrey begon dan maar te schrijven voor tijdschriften en kranten. "Op een bepaald moment begon ik over eten en koken te schrijven", zegt ze, "en op de een of andere manier sloeg dat aan."

Uiteindelijk kwam er een kookprogramma van: Madhur Jaffrey's Flavours of India. Daarin reist ze door India en houdt ze af en toe halt om te koken en de kijker iets bij te brengen over de traditionele keuken van haar thuisland. Haar grote kracht is dat ze moeilijke gerechten simpel uitlegt. Iemand die pas op zijn twintigste begint te koken kent de kleine en grote problemen in de keuken dan ook als geen ander. Ondertussen blijft ze ervan dromen topactrice te worden. "Ik verkies acteren boven koken", zegt Jaffrey. "Ik begon te koken omdat ik moest en het is buiten mijn wil om mijn beroep geworden. Het is alsof ik gegijzeld ben in deze carrière."

Laat deze pessimistische woorden u niet weerhouden om te kijken. Jaffrey start haar culinaire reis door India in Kerala, een kuststreek met een overvloed aan kokosnoten en vis, waar de heuvels bezaaid zijn met verse kruiden. Jaffrey laat er zich helemaal gaan. Ze bereidt kip-curry, geroerbakte spinazie met kokos en lamsfilet in een kruidenkorstje.

l De smaak van India

Eén 17.00

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234