Vrijdag 24/09/2021

Teleurstellende VN-top

Het WK hoogspringen is een groot succes geworden. De lat, tijdens de voorronden al teruggebracht tot heuphoogte, werd in de finale verder verlaagd tot 15 centimeter boven de grond. Alle 180 atleten slaagden er daardoor in, sommigen met knikkende knieën, over het obstakel te springen. Na afloop feliciteerden de deelnemers elkaar, en vooral zichzelf.

Vervang 'WK hoogspringen' door 'Wereldtop van de Verenigde Naties' en ziedaar het resultaat van de diplomatieke hoogmis die zich de afgelopen drie dagen voltrok in New York. De VN-top kan geslaagd worden genoemd als daarmee 'niet mislukt' wordt bedoeld, dat wil zeggen: de delegaties zijn zonder bloedende koppen en met een gezamenlijk slotdocument naar huis gegaan.

Het had dus erger kunnen zijn. Maar de inhoud van het stuk wordt het best samengevat met een opsomming van de dingen die er niet in staan. Geen woord over uitbreiding van de Veiligheidsraad, een politiek zo gevoelig onderwerp dat het al voor de bijeenkomst van de agenda verdween. Volstrekt zwijgen ook over ontwapening en non-proliferatie van kernwapens ("een echte schande", volgens VN-chef Kofi Annan). Geen nadere afspraken over een nieuwe Raad voor de Mensenrechten, behalve de naam. Niet meer dan platitudes over terrorisme. Over de hervorming van het VN-apparaat alleen de opdracht aan Kofi Annan met nieuwe plannen te komen.

Een deel van deze kwesties is vergruizeld in de botsing tussen een aantal assertieve ontwikkelingslanden en de Verenigde Staten. Voor het overige liepen de scheidslijnen dwars door de continenten.

Zeer teleurstellend was verder de gelatenheid waarmee de wereldgemeenschap kennis nam van de voortgang van de Millenniumdoelen over ontwikkeling. In 2000 spraken de wereldleiders - ook op een VN-vergadering in New York - plechtig af honger, kindersterfte, analfabetisering en andere gevolgen (en oorzaken!) van armoede versneld terug te dringen, met streefcijfers voor 2015. De wereldtop van afgelopen week was bedoeld om op een derde van de termijn de stand op te maken.

Toegegeven, dat is inderdaad gebeurd. Uit de rapporten van de VN blijkt dat de Millenniumdoelen in het huidige tempo bijlange na niet gehaald zullen worden. "De meeste landen liggen achter op schema", schrijft het VN-ontwikkelingsfonds UNDP. "De belofte aan 's werelds armen wordt gebroken."

De leiders hebben de noodkreet aangehoord, en hun reactie was: 'O.' Uit niets van wat in New York is gezegd of geschreven, blijkt enig gevoel van verhoogde urgentie. Het mogelijke momentum dat de bijzondere vergadering had kunnen opleveren, is niet verzilverd.

Dat is de echte schande van deze VN-top.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234