Zaterdag 08/08/2020

'Telenet zet ons in de kou'

De beslissing van Telenet om een rist kleine zenders van de kabel te halen, valt niet in goede aarde bij de buitenlandse gemeenschappen in ons land.

De Poolse, Griekse en Italiaanse gemeenschap plannen alvast actie.

"Dit is sociaal onverantwoord." Fernando Marzo, die als voorzitter van Acli Vlaanderen een resem Italiaanse organisaties vertegenwoordigt, verslikte zich gisteren even in zijn koffie toen hij hoorde wat Telenet van plan is in Vlaanderen, en dan vooral in zijn thuisprovincie Limburg. Die provincie heeft met 39 analoge zenders nu met ruime voorsprong het grootste aanbod bij Telenet, maar daar komt vanaf april verandering in.

Elf zenders verdwijnen er van de analoge kabel, waaronder Rai Uno. Naast problemen met de capaciteit en dure auteursrechten, zijn ook de kijkcijfers voor Telenet een argument om verschillende zenders alleen nog digitaal uit te zenden. Zenders als Rai Uno of de Duitse openbare omroepen halen nauwelijks marktaandeel. Maar die weinige kijkers voelen zich nu wel onrechtvaardig behandeld door het kabelbedrijf.

"Waarop baseren ze zich als ze zo'n beslissing nemen?", vraagt Marzo zich af. "Het zou best kunnen dat hun cijfers kloppen, want door de vergrijzing is de interesse om naar die ene zender te kijken gedaald. Jongeren kijkers zijn immers al vaak overgestapt naar digitale televisie om het voetbal te kunnen bekijken, of ze hebben een satelliet waarmee ze een veel breder aanbod krijgen. Vanuit commercieel oogpunt snap ik hen wel, maar vanuit sociaal en cultureel oogpunt is dit onverantwoord."

Marzo, die zelf via Belgacom tv kijkt en dus geen nadeel zou ondervinden van de beslissing, verwijst daarvoor naar de oudere Italianen, de gepensioneerden die geen digitale televisie in huis hebben en alleen via de kabel en Rai Uno nog naar programma's uit het thuisland kunnen kijken. "Die oudere generatie blijft in de kou staan. En wat met de mensen die in een ziekenhuis of rusthuis verblijven? Daar hebben ze ook geen digitale televisie. Telenet had zich misschien toch maar eerst eens moeten bevragen. Wij gingen er toch een beetje van uit dat dit een verworven recht was."

Het argument van de oudere kijkers valt niet in dovemansoren. Bij de programmaraad, een raad met vertegenwoordigers van de gemengde intercommunales die vroeger het kabelnetwerk bezaten, wordt die groep niet vergeten, zegt Dirk Vansina, die in Leuven ook schepen is voor de CD&V.

Oudere generatie

"We hebben er alle begrip voor dat Telenet in een erg concurrentiële markt werkt en dat we als programmaraad moeilijk hun strategie kunnen doorkruisen. We beseffen echter ook dat het vooral de ouderen zijn die nog niet digitaal kijken en die al die nieuwe snufjes niet willen. Het zijn zij die hier uit de boot vallen." Eén probleem: de programmaraad kan daarover wel een advies geven aan Telenet, alleen is dat advies niet bindend. Veel zoden zal het dus niet aan de dijk brengen.

Niet alleen de Italiaanse gemeenschap is in zijn wiek geschoten. Telenet verdeelt in Limburg onder meer ook nog de Poolse zender TVP Polonia en het Griekse ERT World. Ook die zenders zullen binnenkort wellicht verdwijnen. "Onbegrijpelijk", reageert ook Savvas Amanatidis van de Grieks Culturele Vereniging Apollon. "Veel Grieken, en dan zeker de oudere generatie, kijken nog altijd via de kabel en hebben geen satelliet. Zeker in het weekend kijken we nog veel naar ERT, waar er dan veel sport en muziekprogramma's worden uitgezonden. Nee, ik ben hier absoluut niet tevreden mee."

"Ook de Polen hier kijken nog heel veel naar Poloni", vertelt Jeanine Stanek van de Poolse Culturele Vereniging uit Genk. "Tijdens onze bijeenkomsten praten mensen nog vaak over wat ze op televisie gezien hebben. TVP Polonia is een van de belangrijkste lijnen met Polen, ook om het nieuws te volgen. Als je de zender schrapt, zet Telenet veel kijkers in de kou."

De argumenten om Polonia te verwijderen, snijden volgens Stanek ook geen hout. "Andere zenders halen toch ook weinig kijkers? Waarom blijven die dan wel? Commercie moet toch niet altijd overheersen? Er is nog altijd zoiets als een sociale verantwoordelijkheid."

Stanek, die schat dat er in het Genkse ongeveer 2.000 niet-genaturaliseerde Polen wonen, voorspelt "een massale opstand" als TVP Polonia van de analoge kabel zal verdwijnen. "Dat zal veel protest opleveren. Vanavond is er een vergadering met onze vereniging. Ik zal dan al eens horen wat men er van vindt. Maar ik denk wel dat er een petitie zal komen. Zoiets gaat rap rond hé. Ik denk dat we snel veel handtekeningen zullen hebben."

Ook Savvas Amanatidis en Fernando Marzo zijn niet van plan om het schrappen van hun favoriete zender zomaar te laten gebeurden. "Ik zal Telenet zeker een brief sturen", zegt Amanatidis vastberaden. "Ik ook", zegt Marzo. "Ik wil hen even laten nadenken over de gevolgen van hun beslissing. De Italiaanse populatie hier is toch ook groot, en ik heb nu al veel reacties gekregen daarover. Dit zal hen dus zeker treffen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234