Vrijdag 31/03/2023

5 vragen

Telenet slokt De Vijver op: wat betekent dit voor het Vlaamse medialandschap?

 John Porter (CEO Telenet) krijgt De Vijver Media volledig in handen Beeld Photo News
John Porter (CEO Telenet) krijgt De Vijver Media volledig in handenBeeld Photo News

Het Vlaamse televisielandschap ondergaat een nieuwe drastische hertekening. Telecomgroep Telenet neemt De Vijver Media volledig over en wordt de enige aandeelhouder van de commerciële zenders VIER, VIJF en ZES, en van productiehuis Woestijnvis. Maar wat betekent dat precies voor het Vlaamse medialandschap? En is dit wel een slimme zet van Telenet?

Lieven Desmet

1. Waarover gaat het allemaal?

De telecomgroep Telenet wordt de enige eigenaar van de zenders VIER, VIJF en ZES. Ook het bekende productiehuis Woestijnvis komt volledig in handen van Telenet. Dat is het gevolg van de overname van de overkoepelende holding De Vijver Media, die al deze participaties controleert. Telenet koopt de andere aandeelhouders uit, tegen welke financiële voorwaarden is vooralsnog niet bekend.

2. Wie is nu ook alweer wie in dit verhaal?

Mediahuis (de uitgever van De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en NRC Handelsblad) hield 30 procent van De Vijver Media in handen, Wouter Vandenhaute en diens zakenpartner Erik Watté hadden 20 procent. Telenet bezat al de resterende 50 procent. De onderhandelingen tussen de drie partijen waren al enkele maanden aan de gang. Dat Telenet de volledige controle wilde, was een publiek geheim. Vraag was of en tegen welke voorwaarden de andere aandeelhouders eruit wilden stappen.

Mediahuis heeft de voorbije maanden zwaar ingezet op zijn krantenmetier, door Telegraaf Media Groep (TMG) in Nederland volledig naar zich toe te trekken. Met 30 procent in De Vijver Holding was de mediagroep niet echt aan zet, en moest ze ofwel zelf de meerderheid verwerven, ofwel afstand doen van haar belangen. Het koos voor het laatste. Ook het duo Vandenhaute-Watté had met 20 procent onvoldoende in handen om het laken naar hen toe te trekken. Vandenhaute keek al een tijdje uit naar een nieuwe uitdaging, vooral op het sportieve vlak, zie zijn uitstap naar de wielerwereld met Flanders Classic, en zijn (mislukte) poging om Anderlecht op te kopen.

3. Wat betekent dit voor het Vlaamse medialandschap?

Het is een zoveelste ingrijpende verandering. Eind vorig jaar nog maar slorpte De Persgroep (Het Laatste Nieuws, De Morgen, Humo) de tv-groep Medialaan (VTM, Q2, Qmusic, Joe FM) volledig op. De groep van Christian Van Thillo kocht medeaandeelhouder Roularta (50 procent) uit. Medialaan is de grootste concurrent van VIER, VIJF en ZES. De kaarten lijken nu definitief geschud en er lijkt nu voor langere tijd duidelijkheid omtrent de verhoudingen. Naast de openbare omroep VRT heb je nu twee commerciële blokken, met telkens één aandeelhouder die aan zet is.

4. Hoe slim is die zet van Telenet?

De internet- en televisiegroep, voor 56 procent in handen van de Amerikaanse kabelreus Liberty Global, zet al jaren in op lokale tv-producties om zo de concurrentie aan te kunnen met pakweg Netflix. Onze manier van televisiekijken is de jongste jaren drastisch gewijzigd. Telenet-topman John Porter wilde graag alleen eigenaar worden van de drie zenders, en met een eigen productiehuis zal Telenet nog meer en sneller kunnen inspelen op vernieuwingen op het gebied van kijkervaring of reclame. De drie aandeelhouders zaten de jongste tijd niet echt op één lijn. Door de macht te grijpen bij De Vijver kan Telenet zijn eigen wil doordrukken bij het bedrijf.

Telenet-topman John Porter.  Beeld Photo News
Telenet-topman John Porter.Beeld Photo News

In de concurrentie met bijvoorbeeld Netflix is het voor Porter belangrijk dat hij de hele keten van een televisieproductie in handen heeft. Nu al lanceert Telenet prestigieuze reeksen zoals Chaussée d'amour of De dag eerst op zijn eigen decoder via Play of Play More, alvorens ze op de reguliere kanalen los te laten. In de toekomst zouden zulke reeksen kunnen worden geïntegreerd in een digitaal luik met een bijhorende advertentiestrategie. Bovendien kapen kleppers als Google en Facebook steeds meer reclame-inkomsten weg bij klassieke tv-zenders.

5. Wat gaat Wouter Vandenhaute doen?

Zelf zegt hij daar het volgende over: "Telenet wordt de volle eigenaar van De Vijver Media, net op het moment dat zowel het bedrijf als het Vlaamse medialandschap op een kruispunt staan. Vijf jaar na de start van VIER heeft SBS zijn plek afgedwongen als derde lokale speler naast de VRT en Medialaan. Woestijnvis is fel verjongd, maar blijft ook na twintig jaar de referentie binnen de Vlaamse productiehuizen. De dynamiek van de voorbije jaren tussen de openbare omroep en twee lokale commerciële spelers bezorgt de Vlaamse kijker dagelijks toptelevisie en biedt de creatieven grote kansen. Tegelijk staat de audiovisuele sector voor uitdagingen, onder meer door het snel veranderende kijkgedrag.

Wouter Vandenhaute. Beeld Photo News
Wouter Vandenhaute.Beeld Photo News

"De volledige overname van De Vijver Media door Telenet is de beste garantie voor een succesvolle toekomst", zegt Vandenhaute. "Telenet beschikt over de middelen en de knowhow om SBS en Woestijnvis in dit wijzigende landschap te gidsen. Lokale content is de drijfveer én de bestaansreden van De Vijver Media, en laat net dat de reden zijn waarom Telenet drie jaar geleden in dit verhaal is gestapt. Voor mij persoonlijk is het een dubbel gevoel om als aandeelhouder de droom waar we begin 1997 mee zijn gestart, los te moeten laten. Het is een afscheid, maar geen vaarwel, want ik wil me ook in het nieuwe verhaal blijven inzetten."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234