Vrijdag 23/04/2021

Telecom

Telenet neemt Base over voor 1,3 miljard euro en snoept zo 900.000 klanten af van Mobistar

Telenet-CEO John Porter. Beeld PHOTO_NEWS
Telenet-CEO John Porter.Beeld PHOTO_NEWS

Telenet neemt de mobiele operator Base over voor 1,325 miljard euro. Dat heeft het Mechelse kabelbedrijf vandaag bekendgemaakt. Door de overname krijgt Telenet toegang tot een mobiel netwerk. Het kabelbedrijf heeft al ongeveer 900.000 klanten voor mobiele telefonie, maar beschikte nog niet over een eigen netwerk. Het gebruikt daarvoor het netwerk van Mobistar. Die laatste operator is in één klap een vijfde van zijn klanten kwijt en zag zijn aandeel vandaag al fors verliezen.

Met de overname van Base Company wil Telenet investeren in een eigen mobiel netwerk. Nu maakt het bedrijf voor zijn King en Kong-diensten nog gebruik van het netwerk van Mobistar, waarvoor het huur betaalt.

Telenet heeft ongeveer 900.000 telefonieklanten, die nu dus mee van Mobistar naar Base zullen verhuizen. Dat betekent dat Mobistar in een klap een vijfde van zijn klanten verliest.

Door de overname ontstaat een telecombedrijf met een gecombineerde aangepaste omzet vorig jaar van 2,4 miljard euro en een winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen van 1,1 miljard euro. Telenet verwacht jaarlijkse synergieën te realiseren van 150 miljoen euro op het gebied van kosten en bedrijfsinvesteringen. Het telecombedrijf wil de volgende jaren zowat 240 miljoen euro investeren in Base, onder meer in het mobiele netwerk. Telenet wil de overname financieren door middel van nieuwe leningen en beschikbare geldmiddelen.

Mobiele toegang

Telenet-ceo John Porter spreekt van een "belangrijke strategische en complementaire overname". "De familie werd te groot om nog een huis te huren, daarom hebben we een huis gekocht", zei Porter vandaag in de gebouwen van Telenet in Mechelen.

Volgens Porter was het het perfecte moment om de overname af te ronden. "2013 was door overregulering en zware concurrentie een moeilijk jaar voor de Belgische mobiele telefoniemarkt. Nu is de markt gestabiliseerd en is het een ideaal moment om te investeren."

Officieel stond Base niet te koop, maar de overname van de KPN-dochter hing al een tijd in de lucht. De Nederlanders zetten Base in 2012 al eens in de etalage, maar de biedingen gingen toen niet door wegens te laag. Met de verkoop van Base heeft KPN al zijn buitenlandse activiteiten afgestoten. De Duitse dochter E-Plus werd vorig jaar al verkocht aan Telefónica Deutschland. KPN zegt zich nu volledig te richten op zijn strategie als dienstverlener in Nederland. KPN noemt in een persbericht het overnamebedrag van 1,325 miljard euro een "aantrekkelijke waardering voor BASE Company van 8,9 keer de EBITDA van 2014".

null Beeld rv
Beeld rv

Wat betekent dit voor u?

Voorlopig verandert er nog niets. De overname moet eerst nog goedgekeurd worden door de bevoegde mededingingsautoriteiten. Nadien wordt de overschakeling naar het nieuwe netwerk uiteraard voorbereid. "We blijven onze klanten verder informeren zodra de overname helemaal rond is", klinkt het.

De merknamen van Base, maar ook onder andere JIM Mobile, blijven voorlopig bestaan omdat ze volgens Porter "sterk staan op zichzelf". Mensen kunnen ook nog steeds klant worden van Base.

De integratie van Base in Telenet zal niet in zeven haasten gebeuren, zo maakte Porter duidelijk. Telenet zal met Base en KPN, het Nederlandse moederhuis, bekijken hoe die integratie zo vlot mogelijk kan verlopen.

Ook de bonden wachten op meer informatie. De christelijke bediendebond LBC-NVK reageert "voorzichtig waakzaam" op de overname van Base door Telenet. "We willen duidelijke garanties voor de tewerkstelling", aldus secretaris Robert Veekman. De vraag of er een herstructurering komt bij Base, is volgens Porter nog veel te voorbarig. Het staat wel vast dat vooral de winkels "geoptimaliseerd" en "gerationaliseerd" zullen worden.

Eerlijke concurrentie?

De Belgische en Europese mededingingsautoriteiten moeten correctiemaatregelen uitwerken om de concurrentie te vrijwaren. Dat zegt minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open Vld) naar aanleiding van de geplande verkoop van Base aan Telenet. Een efficiënte toegang voor andere marktspelers tot de vaste en mobiele netwerken is daarbij cruciaal voor de minister. Dat moet toelaten dat alternatieve spelers via innovatieve aanbiedingen tegen concurrentiële prijzen kunnen blijven concurreren.

Minister De Croo merkt op dat Base de afgelopen jaren een belangrijke rol heeft gespeeld met innovatieve aanbiedingen tegen lage prijzen en dat het via toegang aan virtuele spelers de marktwerking een sterke boost heeft gegeven. Tenslotte heeft Base een triple play product in de markt gezet met een prijs die lager lag dan de concurrentie.

Het is voor De Croo aan de mededingingsautoriteiten om te identificeren onder welke concurrentiebeschermende voorwaarden een mogelijke verkoop van Base aan Telenet kan worden goedgekeurd. De kleine virtuele mobiele operatoren op het netwerk van Base, die specifieke doelgroepen aanspreken met innovatieve abonnementen tegen lage prijzen, moeten hun concurrentiestimulerende rol kunnen blijven spelen, vindt de liberale vicepremier.

Naar aanleiding van eerdere speculaties had de minister aan telecomregulator BIPT al gevraagd zich voor te bereiden op alle mogelijke verkoopscenario's, om een ondersteunende rol te kunnen spelen bij de mededingingsautoriteiten. De minister meent dat het BIPT het best is geplaatst om de impact van een verkoop op de marktconcurrentie in te schatten en geschikte maatregelen voor te stellen om de concurrentie te garanderen.

De Croo herhaalt dat het belang van mobiel internet de volgende jaren alleen maar zal toenemen. "Daarom is het belangrijk dat er voldoende netwerkinvesteringen gebeuren om een verdere groei van de digitale samenleving te garanderen. Dit alles moet gebeuren in een markt die voldoende concurrentieel is zodat gebruikers toegang hebben tot innovatieve diensten tegen scherpe prijzen", besluit de minister.

Minister van Telecom Alexander De Croo. Beeld BELGA
Minister van Telecom Alexander De Croo.Beeld BELGA

Aandeel Mobistar onderuit

De overname van Base door Telenet zorgt voor een koersval van het aandeel Mobistar. Telenet gebruikt vandaag het netwerk van Mobistar nog voor zijn mobiele diensten, maar door de overname zal dat niet meer nodig zijn. Mobistar ging bij opening bijna dertien procent lager. Beleggers zien brood in de overname voor Telenet. Het aandeel van het Mechelse kabelbedrijf ging bij opening dik vier procent hoger. Ook KPN, de Nederlandse eigenaar van Base, kon profiteren van de verkoop. KPN ging drie procent hoger.

Telecombedrijf Mobistar verwacht dat de mededingingsautoriteiten de overname van Base door Telenet gaan onderzoeken, "in het belang van de consument en de telecommarkt".

Mobistar wijst erop dat de overname het duopolie van operatoren die beschikken over een vaste en mobiele infrastructuur -met name Proximus en Telenet/Base- nog versterkt. Dat moet de regulatoren "meer dan ooit" ertoe aanzetten om de voorwaarden voor de opening van de kabelmarkt te verbeteren, vindt Mobistar.

Mobistar liet in 2013 immers zijn eigen vaste diensten (vast internet, vaste telefonie en digitale televisie) vallen wegens niet rendabel, maar wil een nieuwe start maken via de vrijgemaakte kabel. Dat loopt niet van een leien dakje, want Mobistar vindt dat het te veel moet betalen aan de kabeloperatoren (waaronder Telenet) voor het gebruik van het netwerk. Een discussie met de regulator daarover loopt nog.

Mobistar stelt dat de overname van Base niets verandert aan haar strategie, en zegt dat ook nog een centrale rol te willen spelen in de consolidatie van de Belgische telecommarkt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234