Zondag 29/11/2020

Toplonen

Telenet geeft opslag aan bestuurders

Beeld BELGA

Op een moment dat zitpenningen en vergoedingen voor bestuurders overal onder vuur liggen, heeft Telenet die vanmiddag verhoogd. Niets verkeerds mee? Of een heel slecht signaal?

Telenet heeft deze namiddag een akkoord gekregen van zijn aandeelhouders om onder meer de vaste vergoeding van Bert De Graeve, de voorzitter van het bedrijf, op te trekken van 100.000 euro per jaar tot 120.000 euro. De Graeve is momenteel de voorzitter van twee grote beursgenoteerde bedrijven in ons land: Telenet en het staaldraadbedrijf Bekaert. Samen leveren die jobs hem nu 365.000 euro op.

Daar komt dus een smak bij. Naast zijn vaste vergoeding zal Telenet namelijk ook de zitpenningen per vergadering voor de onafhankelijke bestuurders verhogen, van 2.500 nu naar 3.500 euro. Telenet heeft vandaag drie onafhankelijke bestuurders: De Graeve, Christiane Franck en Jo Van Biesbroeck. Die laatste twee ontvangen een vaste vergoeding van 45.000 euro, waar niets aan verandert. (De zitpenningen worden alleen uitbetaald als een bestuurder minstens de helft van de vergaderingen bijwoont. Vorig jaar waren er negen in totaal.)

Nog een aanpassing die Telenet doet, is de invoering van zitpenningen voor de vergaderingen van het auditcomité. Meer bepaald 4.000 euro voor de voorzitter en 3.000 euro voor de onafhankelijke bestuurders. De bestuurders in het remuneratiecomité zouden voortaan 2.000 euro per vergadering ontvangen. Vorig jaar kwam het auditcomité zes keer bijeen en het remuneratiecomité vijf keer.

Te veel?

In een periode waarin alle zitpenningen die (overheids)bedrijven uitbetalen onder het vergrootglas liggen, volgt dan de vraag: is dit niet wat te veel van het goede? Het telecombedrijf krijgt het soms hard te verduren voor zijn prijspolitiek. Bovendien speelde het onlangs nog de hoofdrol in de affaire-Bracke. In de nasleep van het Publipartschandaal moest Kamervoorzitter Siegfried Bracke ontslag nemen als Gents kopman van N-VA toen uitkwam dat hij jarenlang had bijgeklust bij Telenet, eerst als betaald en daarna als gratis lid van een adviesraad.

“Je kan hier met verschillende brillen naar kijken”, zegt professor Xavier Baeten, de loonspecialist van Vlerick Business School. “Die van een buitenstaander is niet die van het bedrijf zelf. Ik zou ervoor pleiten om de recente heisa rond Bracke, intercommunales, enzovoort hiervan los te zien. Uiteindelijk gaat het om de eerlijke verloning van wat iemand doet. Telenet denkt dat zijn bestuurders best wat meer mogen verdienen. Als ze dat baseren op vergelijkende studies kan dit. Hoewel die bedragen misschien groot lijken op het eerste gezicht, zijn de vergoedingen voor bestuurders in België internationaal gezien relatief beperkt.”

Een woordvoerder van Telenet verduidelijkt dat het bedrijf de wijzingen in de vergoedingen voor zijn bestuurders doorvoert op basis van een benchmark van kenniscentrum Guberna. Daarin worden de vergoedingen bij Telenet vergeleken met de vergoedingen bij andere bedrijven van de Bel20. Als de bedragen vandaag omhoog gaan, is dat een aanpassing aan de markt. Niet meer of minder.

"Onze raad van bestuur bekijkt regelmatig de marktconformiteit van vergoedingen die gegeven worden. De laatste aanpassing was in 2013", klinkt het.

Cruciale vergelijking

Alleen: kan je met een benchmark niet altijd iemand vinden die meer verdient? Wie zich spiegelt aan een ander, spiegelt zich zacht. “Heel belangrijk is met wie je vergelijkt natuurlijk. De samenstelling van een benchmark is cruciaal”, vervolgt Baeten. “Aandeelhouders moeten daar strikt op toezien. Al merk ik de laatste jaren een evolutie. Vroeger wou elk bedrijf zijn managers en bestuurders boven de marktprijs betalen, om aantrekkelijk te zijn. De laatste jaren vinden meer en meer bedrijven dat een marktconforme verloning wel volstaat.”

Geen vuiltje aan de lucht dus bij Telenet? Als Baeten zich ergens vragen bij stelt dan is het dat het telecombedrijf vaste vergoedingen combineert met zitpenningen voor de raad van bestuur. “Dat lijkt me overdreven. In die vaste vergoeding zit toch al vervat dat je aanwezig bent op vergaderingen?”

Het laatste woord was aan de aandeelhouders van Telenet zelf. En zij vonden het goed: vertegenwoordigers van ruim 97 miljoen aandelen stemden in met de verhoogde vergoedingen. Aan iets meer dan 23.000 aandelen was een tegenstem verbonden en er waren geen onthoudingen. "Wij danken u voor het vertrouwen dat u duidelijk stelt in onze bestuurders", zei De Graeve tegen de tiental aandeelhouders die waren opgedaagd voor de vergadering.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234