Donderdag 27/02/2020

'Telenet-adviesraad diende vooral om te lobbyen'

Politici als Siegfried Bracke (N-VA) en Patrick Dewael (Open Vld) zaten de voorbije jaren in de adviesraad van Telenet. Meer dan af en toe vergaderen en hun mening geven moesten ze niet om hun vergoeding op te strijken.

Jaarlijks 12.000 euro en dan nog eens 2.000 euro per vergadering om je visie op de wereld te delen met de Telenet-top: dat kregen de leden van de adviesraad tot 2015 betaald. Onder hen Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA), maar ook Kamerleden Patrick Dewael (Open Vld) en Peter Vanvelthoven (sp.a) en Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA). Vroeger zaten ook Freddy Willockx (sp.a) en Patrick Moenaert (CD&V) erin.

Telenet schafte de raad in 2015 af, maar mensen als Bracke, Dewael en Yves Leterme (CD&V) traden soms nog op als 'consultant'. Bracke stopt daar nu mee, en Dewael gaat met Telenet bekijken of ze samen voortgaan.

Woede

Volgens Telenet wil het bedrijf zo extra informatie en kennis krijgen. "Iemand als Bracke kent de mediawereld erg goed, maar het kan ook gaan over iemand met kennis van de sociaal-economische thema's", zegt Telenet-woordvoerster Isabelle Geeraerts.

In de praktijk gaat het toch vooral om het lobbyen, zeggen bronnen die Telenet en de adviesraad goed kennen. Nadat Telenet geheel in privéhanden kwam, wilde het de band met de politiek sterk houden. "In die adviesraad lobbyde Telenet voor zijn zaak", zegt een betrokkene. "De politici informeerden Telenet ook over hoe koud of warm het water was alvorens Telenet een besluit nam."

"De politici werden ingeschakeld om het terrein voor te bereiden en goodwill te creëren", zegt een andere bron. En veel inspanningen moesten ze niet leveren in die adviesraad om hun vergoeding te krijgen. "Het was geen actief werk. Een paar vergaderingen per jaar."

Of die adviesraad altijd het gewenste resultaat opleverde, valt te betwijfelen. Tot grote woede van Telenet keurde het Vlaams Parlement in 2103 een decreet goed dat de tv-zenders meer macht gaf tegenover bedrijven als Telenet. Jurgen Verstrepen, die toen in de commissie Media van het Vlaams Parlement zat, schreef daarover gisteren op zijn Facebook-pagina dat de Telenet-lobbyist kwaad reageerde. "De woorden(van de lobbyman, red.)waren toen: 'dit krijgt een staartje bij onze adviesraad.. we betalen hen genoeg om dit te voorkomen..' Say no more."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234