Vrijdag 09/06/2023

'Telefacts' zoekt ideale schoonheid

BRUSSEL l Telefacts gaat vanavond op een wetenschappelijke manier op zoek naar ideale schoonheid. Daarvoor nam het VTM-programma een enquête af bij meer dan duizend Vlamingen, maar hanteert het ook een 'wetenschappelijk profiel' om de schoonheid van een paar BV's te bepalen.

Door Sofie Vanden Bossche

Is schoonheid te bepalen volgens wetenschappelijke criteria? "Alleen kunstenaars kunnen echt schoonheid definiëren", antwoordt Gerard Gielen, de wetenschapper (Katholieke Hogeschool Limburg) die Telefacts in de arm nam. "En toch is het vreemd dat als je een paar foto's voorlegt aan een groep mensen, er een grote unanimiteit is over wie mooi is en wie niet. Wetenschappers hebben geprobeerd om instrumenten te ontwerpen om de vinger te leggen op wat we zo moeilijk kunnen benoemen."

Dat instrument is een sjabloon van een gezicht geworden waarmee elk gezicht vergeleken kan worden. Het verwerkt zorgvuldig wat wetenschappers beschouwen als dé criteria voor schoonheid. "Het uitgangspunt is de gulden snede", zegt Gielen. "Dat is een verhouding die veel in de natuur voorkomt en vaak door kunstenaars wordt gebruikt. Drie andere criteria zijn symmetrie, proportie en harmonie - of je ogen bijvoorbeeld niet te hoog in je gezicht staan." Volgens Gielen is dat evolutionair gezien redelijk logisch: "Om in een oogopslag te weten of iemand geschikt is om kinderen mee te maken, beoordeel je hem of haar snel op basis van het uiterlijk. De criteria verwijzen naar gezondheid en perfectie. Als in een gezicht alles perfect op zijn plaats staat, zal de rest ook wel oké zijn, is de redenering." Vier BV's, met name Tess Goossens, Nicholas Pfaff, Gilles De Bilde en Roxanne, zullen zich in Telefacts aan de schoonheidstest onderwerpen.

In de enquête van Telefacts geeft 39 procent toe vriendelijker te zijn tegen mooie mensen. Lelijkheid wordt nog steeds geassocieerd met allerlei negatieve eigenschappen. Maar volgens Gielen zijn aantrekkelijke mensen vaak écht intelligenter dan onaantrekkelijke. "Er zijn experimenten geweest die bewijzen dat mooie kinderen meer aandacht krijgen", zegt hij. "Daardoor krijgen ze meer kansen om zich te ontwikkelen en worden ze vriendelijker, socialer en intelligenter." Terwijl zij veel op een blaadje krijgen aangeboden, moeten minder mooie mensen vaak vechten om ergens te raken, wat dan ook weer heel wat positieve eigenschappen ontwikkelt.

Uit de enquête blijkt verder dat de meeste Vlamingen best tevreden zijn met hun uiterlijk. 86,2 procent vindt zichzelf middelmatig mooi, 8,3 procent echt mooi en 5,5 procent echt lelijk. 4,7 procent van de respondenten had al plastische chirurgie ondergaan, 13 procent zou een ingreep overwegen.

Telefacts, VTM, 21.55 uur

Gerard Gielen:

Mooie kinderen krijgen meer aandacht. Daardoor worden ze ook socialer en intelligenter

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234