Zaterdag 15/08/2020

Welzijn

Tele-Onthaal merkt toename eenzaamheid in coronatijden: ‘Soms mensen die letterlijk alleen zijn’

Beeld ShutterStock

In coronatijden ging een op de vijf oproepen bij de hulplijn Tele-Onthaal over eenzaamheid. Acht procent van die gesprekken werd gevoerd door jongeren, al spreken zij daar zelden expliciet over. Je alleen voelen blijkt bij de jongere generatie nog heel vaak een taboe.

Vooral de laatste weken blijken die oproepen toe te nemen. In maart, aan het begin van de coronacrisis, kreeg Tele-Onthaal voornamelijk telefoontjes over gezondheidsgerelateerde piekergedachten en angstklachten. Sinds mei gaat dat vooral over relationele thema’s, waarbij de klachten rond eenzaamheid domineren.

Volgens Tele-Onthaal wordt eenzaamheid vooral geassocieerd met ouderen. Dat wordt ook bevestigd in de cijfers: 40 procent van de mensen die in 2019 bij Tele-Onthaal gesprekken rond eenzaamheid voerden, was ouder dan zestig. Toch neemt ook de eenzaamheid bij jongeren toe. Vorig jaar ging 6 procent van de gesprekken door jongeren onder de 25 jaar over eenzaamheid, tijdens de coronaperiode liep dat op tot 8 procent. “Terwijl we eenzaamheid bij ouderen normaal vinden of in ieder geval begrijpelijk, is eenzaamheid bij jongeren een taboe. Jongeren kunnen het gevoel van eenzaamheid moeilijker vatten of onder woorden brengen”, klinkt het bij de hulplijn.

Veel vrienden en toch eenzaam

De reden waarom mensen zich alleen voelen kan verschillen, zegt Jennifer Pots, woordvoerder bij Tele-Onthaal. “Soms gaat het echt over acute eenzaamheid”, licht ze toe. “Mensen die letterlijk alleen zijn en een erg beperkt netwerk hebben.” Voor die oproepen proberen de medewerkers van Tele-Onthaal advies te geven door bijvoorbeeld ontmoetingen te stimuleren of samen te zoeken naar zinvolle bezigheden. “Dat werkt natuurlijk niet altijd”, zegt Pots. “Soms klinkt ‘op iemand af stappen’ heel angstaanjagend. Dan bieden we vooral een luisterend oor. Erover praten doet heel veel.”

Bij jongeren gaat het vaak niet zozeer over die sociale eenzaamheid, maar eerder over emotionele eenzaamheid. De jongeren missen diepgang in hun relaties, of voelen zich onbegrepen binnen hun – eigenlijk vaak uitgebreide – netwerk. “Jongeren nemen zelf ook niet zo snel het woord eenzaamheid in de mond”, getuigt Pots. “Zodra het gesprek op gang komt, merken we wel dat er eigenlijk veel eenzaamheid speelt.” 

Volgens Pots is het belangrijkste wat Tele-Onthaal doet die jongeren die zich eenzaam voelen het gevoel te geven ‘er even te mogen zijn’. “Eenzaamheid kan soms heel plots opkomen en iemand overvallen. Dat is eng, maar is eigenlijk is dat een heel normaal gevoel. We leren die jongeren daarom dat het oké is om je even alleen te voelen, ook al heb je een uitgebreide vriendengroep.”

Online hulpverlening boomt

Volgens Pots zijn ze bij Tele-Onthaal tevreden over de extra naambekendheid die online hulpverlening de laatste maanden heeft gekregen: “De wegwijzers naar laagdrempelige hulp hebben duidelijk gewerkt.” Tele-Onthaal heeft op verschillende kanalen in de spotlight gestaan, waardoor meer mensen de weg ernaartoe vinden. “De hulplijn werd in het verleden regelmatig expliciet gecontacteerd naar aanleiding van maatschappelijke gebeurtenissen,” klinkt het bij Tele-Onthaal, “maar corona slaat werkelijk alles.”

Om nog meer bewustzijn te creëren rond eenzaamheid, brengt de Mechelse zangeres Ikraaan in samenwerking met Tele-Onthaal maandag een nieuw nummer uit, “ALLEEN”, waarin ze zingt over de worsteling met eenzaamheid om de problematiek van het onderwerp breder bespreekbaar te maken. “Waar je ook mee zit, praat erover”, luidt de boodschap. Via het nummer en de video toont de zangeres ook nogmaals de weg naar het hulpaanbod van Tele-Onthaal.

Zangeres Ikraaan maakte een nummer rond eenzaamheid.Beeld © Stefaan Temmerman
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234