Woensdag 20/10/2021

Tele-Onthaal in het Turks en Marokkaans

Brussel / Antwerpen

Eigen berichtgeving

Fonen genoeg in Vlaanderen. De Babyfoon, Tele-Onthaal, de Kinder- en Jongerentelefoon, de Kankerfoon, de Holebifoon, de Druglijn, de Aidstelefoon. Maar geen allochtonenfoon. En die is nochtans hard nodig, vindt Sultan Balli, coördinator van de pas opgerichte Medetfoon, een hulplijn voor Turken en Marokkanen.

"Allochtonen hebben dan misschien wel dezelfde problemen als Belgen, ze hebben een verschillende achtergrond. Geen enkele vrijwilliger bij Tele-Onthaal kan weten wat migratie allemaal meebrengt. De Medetfoon is eigenlijk Tele-Onthaal in het Turks en Marokkaans."

'Medet' is Arabisch voor bijstand. Hulp die pas op gang komt als er geen alternatief meer voorhanden is. "Of als de reguliere hulporganisaties geen weg weten met het probleem", zegt Balli. De Medetfoon wordt bemand door Turkse en Marokkaanse vrijwilligers die de bellers in hun eigen taal te woord kunnen staan. En die weten wat het is om een Turkse homofiel te zijn. Of een Marokkaanse alleenstaande moeder.

"Een homofiel blijft natuurlijk een homofiel, maar een Turkse homofiel, dat is nog iets anders", legt Balli uit. "Ik herinner me nog het geval van een Antwerpse jongen uit mijn psychologenpraktijk. Zijn ouders dachten dat wanneer hun homofiele zoon van een vrouw geproefd zou hebben, wel vanzelf zou genezen. Dus stuurden ze hem naar Turkije om er met een meisje te trouwen. Onder dwang. Probeer daar maar eens in te komen, als vrijwilliger van de Holebifoon. Homofilie wekt bij de Turken nu eenmaal andere reacties op dan bij de Belgen."

Het cultuurverschil maakt het volgens Balli voor de bestaande hulporganisaties vaak erg moeilijk om gepast te reageren op problemen van allochtonen. "En niet alle telefoonlijnen staan te springen om zich aan te passen aan de allochtonen. Dus doen we het maar zelf." Turken en Marokkanen zullen met de financiële steun van Vlaams minister van Welzijn Mieke Vogels (Agalev) vanaf 15 mei op de Medetfoon terechtkunnen voor relationele, opvoedkundige en emotionele problemen.

"Alle soorten problemen, eigenlijk", glimlacht Medetfoon-coördinator Balli. "We hebben intern ook al heel wat gediscussieerd over de vraag of wij op termijn overbodig moeten worden. Dat kan, op voorwaarde dat allochtonen ook bij de bestaande hulporganisaties opgevangen kunnen worden. En dat kan nu nog niet." Ook daar wil de Medetfoon iets aan veranderen. Vrijwilligers van andere hulporganisaties kunnen er opgeleid worden om ook allochtonen te helpen. Interculturaliseren, heet dat met een duur woord. "Vrijwilligers van Pandora, een organisatie die slachtoffers van huishoudelijk geweld opvangt, zijn nu al kandidaat", zegt Balli. "En weer om dezelfde reden. Huishoudelijk geweld bij Turken of Marokkanen is nog iets anders dan huishoudelijk geweld bij Belgen." (SS)

De Medetfoon is vanaf 15 mei te bereiken op 070/22.33.55.

'Homofiel is homofiel, maar een Turkse homo, dat is nog iets anders'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234