Zaterdag 08/05/2021

Tele-alarm beschermt vrouwen in Gent tegen partnergeweld

Naast snel ingrijpen garandeert Tele-alarm de slachtoffers dat ze door de politie serieus worden genomen

Een 'intelligente' halsketting tegen hardnekkige stalkers

Vrouwen die door hun ex-partner gestalkt worden en die in de politiezone Gent wonen, kunnen sinds een tweetal jaren terecht bij Tele-alarm. Daar krijgen ze een personenalarm vermomd als een halsketting, waarmee ze de politie kunnen waarschuwen. Ter gelegenheid van de studiedag over partnergeweld gisteren op het ministerie van Justitie kwam Tele-alarm zijn eerste resultaten toelichten.

Brussel

Eigen berichtgeving

Toen justitieminister Laurette Onkelinx (PS) in 2003 nog minister van Gelijke Kansen was, ontwierp ze samen met haar toenmalige collega van Justitie Verwilghen (VLD) een wet die partnergeweld strenger moet aanpakken. De maximale straf voor slagen en verwondingen binnen het gezin werd opgetrokken van zes maanden naar een jaar, zodat de dader voortaan in voorlopige hechtenis kan worden genomen. Bovendien kan de dader bij een scheiding geen aanspraak meer maken op de gezinswoning.

Maar daar zaten de slachtoffers dan: opgesloten in de voormalige echtelijke woonst, ten prooi aan de grillen van hun belager. "Om de slachtoffers die hardnekkig worden gestalkt fysieke veiligheid te bieden, hebben wij een persoonlijk alarmsysteem opgezet", zegt Nienke Kiekens van Tele-alarm in Gent. Naast fysieke veiligheid biedt Tele-alarm ook psychosociale veiligheid door integrale zorg aan te bieden op maat van het slachtoffer. Overigens heeft Gent niet het alleenrecht op de formule: in Leuven loopt een gelijkaardig project, dat Basta heet.

In plaats van de 101 te bellen en op een wachtlijst terecht te komen, kunnen vrouwen die bij Tele-alarm zijn aangesloten de politie rechtstreeks verwittigen. "Dat kan door een personenalarm dat de vrouwen als een halsketting dragen", zegt Nienke Kiekens. "Ze kunnen kiezen tussen een stil alarm en eentje dat lawaai maakt, maar de meesten kiezen een stil. Op die manier kan de politie de stalker vaak nog op heterdaad betrappen. Agenten zijn immers binnen de tien minuten ter plaatse. Het signaal verloopt via de vaste telefoonlijn."

Tele-alarm garandeert de slachtoffers niet alleen een snel ingrijpen, maar ook een serieuze afhandeling van de klacht. "Agenten die via het systeem worden opgeroepen, zullen het incident niet afdoen als 'ach, het was maar een keertje'. Elk slachtoffer staat geregistreerd bij de politie en heeft een persoonlijk dossier", legt Kiekens uit. "Elke nieuwe oproep moet aan het dossier worden toegevoegd."

Slachtoffers kunnen maximaal een jaar worden aangesloten. "Maar in de praktijk proberen we al na zes maanden af te bouwen. De vrouwen moeten uiteindelijk leren zich veilig te voelen zonder die halsketting", zegt Kiekens. Al lukt dat niet altijd: in een aantal gevallen moeten de vrouwen het zendertje langer dan een jaar dragen omdat de situatie er niet op verbetert.

In 2004 liepen bij Tele-alarm eenentwintig aanvragen binnen voor een zendertje, elf werden er goedgekeurd. Omdat er van 2003 zeven dossiers waren overgedragen en omdat Tele-alarm maar over een beperkt aantal alarmen beschikt, konden er in 2004 slechts zeven zendertjes effectief worden aangesloten. De leeftijd van de vrouwen die hardnekkig worden gestalkt, varieert in de meeste gevallen tussen 20 en 40 jaar. Ze werden voornamelijk doorverwezen door de Gentse politie en het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Bij de meesten was de relatie met hun stalker tussen de zes maanden en twee jaar afgelopen, maar er zitten uitschieters tussen die na tien jaar nog altijd door hun ex-partner worden lastiggevallen.

"Dankzij Tele-alarm kunnen vrouwen zich weer veilig voelen in hun eigen huis", weet Nienke Kiekens. Het systeem is bovendien effectief: in de acht gevallen waarbij het systeem werd afgesloten, was de stalking effectief gestopt. In twee gevallen verhuisde het slachtoffer, en in een geval werd een celstraf tegen de dader uitgesproken.

Na afloop van de studiedag maakte Laurette Onkelinx nog bekend dat alle parketten van het land in de nabije toekomst een richtlijn krijgen over het strafrechtelijk beleid in verband met de bestrijding van echtelijk geweld. "Het beleid van de kleine stappen is niet langer toereikend", zei de minister. De richtlijn zal op 21 april voorgesteld worden aan het college van procureurs-generaal. Het document zal alle aspecten van het fenomeen omvatten, van de bestraffing tot de omkadering en de bescherming van het slachtoffer. (SS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234