Zaterdag 24/07/2021

Inburgering

Tekort van 3,5 miljoen euro bij Agentschap Inburgering? Niks van, zegt Homans

Volgens minister van Inburgering komt het Agentschap voor Inburgering geen geld tekort. Beeld Photo News
Volgens minister van Inburgering komt het Agentschap voor Inburgering geen geld tekort.Beeld Photo News

Uit een rapport van de regerings­commissaris blijkt dat het Agentschap voor Inburgering voor 3,5 miljoen euro structurele tekorten heeft. ‘Het probleem zal blijven zonder extra financiering van de overheid.’ Een boodschap die volgens de oppositie opnieuw naar voren kwam tijdens het werkbezoek.

De regeringscommissaris van de Vlaamse regering heeft in 2017 een rapport uitgebracht dat deze week bezorgd is aan de leden van de Commissie Inburgering van het Vlaams parlement. De Morgen kon het rapport inkijken. Het wijst op structurele problemen die zo oud zijn als het Agentschap zelf.

Dat is namelijk een fusie van twintig afzonderlijke vzw’s in 2015. “Het vooropgezette inkantelingsverhaal was niet realistisch opgebouwd”, stelt de regeringscommissaris. “Bij de ganse opzet van het Agentschap werd ervan uitgegaan dat de stroomlijning en uniformisering van de verschillende processen en werkkaders onmiddellijk beschikbaar zouden zijn. Uit de praktijk blijkt dit niet het geval te zijn.”

Daarnaast verloor het Agentschap financiële steun van de provincies, waar sommige provinciale vzw’s voor de fusie wel nog op konden rekenen. Heel wat provincies verhoogden na de fusie ook de huur.

'Erbarmelijke huisvesting'

Sommige vzw’s zijn met hun verliezen opgegaan in het Agentschap, meldt de regeringscommissaris. “De erbarmelijke huisvesting van enkele vzw’s zorgt ervoor dat een aantal (dure) investeringen hoog nodig zijn.” Tot slot heeft de implementatie van een IT-systeem, KBI-connect, een negatieve invloed op de financiële toestand en brengt ze aanhoudende kosten met zich mee.

De financiële problemen bij het Agent­schap zullen volgens de regeringscommissaris “blijven (en misschien groter worden) zonder extra financiering van de bevoegde overheid”. Het kabinet Homans stelt dan weer dat net dit rapport de aanleiding was om de basistoelage eenmalig met 5,5 miljoen euro te verhogen tot 45,6 miljoen euro.

Volgens de oppositiepartijen Groen en sp.a is de basistoelage te laag. Hun vraag om een audit van het Agentschap werd geweigerd, maar in ruil konden ze dinsdag op werkbezoek. “Tijdens dat bezoek bleek dat de basistoelage is berekend op de situatie voor de fusie, op 11.000 inburgeringstrajecten”, zegt An Moerenhout (Groen). “Die situatie hield geen rekening met de kosten die de regeringscommissaris aangaf.”

In 2017 waren er 15.447 inburgeringscontracten, maar ook in 2015, voor de asielcrisis, waren het er 13.479. “Zou het dan niet logisch zijn om die basisfinanciering te verhogen?” vraagt Moerenhout zich af.

Ook sp.a-parlementslid Yasmine Kherbache maakte dezelfde analyse tijdens het werkbezoek. “Het is toch vreemd dat ze erkennen dat hun structureel basisbudget gebaseerd is op 11.000 inburgeringscontracten en dat daar de herstructurering op geënt is, terwijl het aantal contracten hoger ligt”, zegt Kherbache. “Bovendien zal het aantal in 2019 toenemen, doordat dan ook in Brussel de inburgering verplicht is.”

Onduidelijkheid over wachtlijsten bij Agentschap blijft

Tijdens hun werkbezoek aan het Agentschap Integratie en Inburgering kregen de Vlaamse parlementsleden van de werknemers cijfers over wachtlijsten.

Het team Afstemming Vormingsaanbod bestudeert welke talen er in de toekomst nodig zijn voor de cursussen Maatschappelijke Oriëntatie (MO). Uit de Kruispuntbank Inburgering (KBI) die ze daarvoor gebruiken, haalden ze enkele statistieken. Het team ergerde zich aan het welles-nietesspel waarbij stakend personeel het over wachtlijsten had, maar het Kabinet Homans het bestaan ervan ontkende.

Volgens hun nota staan er momenteel 7.821 personen op een wachtlijst voor een cursus MO. De lijst kan aangroeien met 1.189 mensen die hun inburgeringscontract nog moeten ondertekenen.

Het Agentschap weerlegt de cijfers, maar kan de correcte cijfers niet bezorgen. "Gegevens uit het systeem halen, kan iedereen, maar gegevens correct opmaken en analyseren is werk voor onze data-analisten", zegt de woordvoerder. "Die werken daarom momenteel aan een monitoringsysteem, samen met het Agentschap Binnenlands Bestuur, en andere inburgeringsdiensten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234