Woensdag 23/06/2021

Begroting

Tekort op Brusselse begroting bedroeg in 2018 geen 600, maar 912 miljoen euro

Rudi Vervoort (PS), Brussels minister-president sinds 2013.  Beeld BELGA
Rudi Vervoort (PS), Brussels minister-president sinds 2013.Beeld BELGA

De Brusselse regering heeft het tekort op de begroting 2018 liefst 312,7 miljoen euro te laag ingeschat. Het bedraagt niet 599,5 miljoen maar 912,2 miljoen euro, zo schrijft het Rekenhof in zijn 24ste Boek, dat wordt voorgelegd aan het Brusselse Parlement en de Verenigde Vergadering van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

Daarnaast heeft het Rekenhof een afkeurend oordeel geformuleerd over de algemene rekening 2018 van de gewestelijke entiteit, die bestaat uit de diensten van de regering en 22 autonome bestuursinstellingen (ABI). Het hof onthield zich over de rekening van de Brusselse brandweer (DBDMH) en formuleerde één afkeurend oordeel over het Parkeeragentschap. Over 13 rekeningen formuleerde het Rekenhof voorbehoud en de rekeningen van 7 ABI’s kregen een goedkeurend oordeel.

Het Rekenhof merkt grote problemen bij het aangekondigde begrotings- en vorderingensaldo voor het jaar 2018. Zo werd de rekening van de begroting 2018 gesloten met een nettotekort (zonder schuldverrichtingen) van 599,5 miljoen euro, dat volgens het Rekenhof echter 312,7 miljoen euro te laag geschat is. “Het nettotekort beloopt bijgevolg 912,2 miljoen euro, en vertegenwoordigt nagenoeg 22 procent van de totale netto-ontvangsten”, luidt het in een mededeling.

‘Goednieuwsshow’

Vlaams Belang is niet verrast. “De Brusselse regering blijft de mensen een rad voor de ogen draaien met een goednieuwsshow en stapelt achter de schermen de tekorten op”, zegt Brussels parlementslid Dominiek Lootens. “Daarnaast meende de Brusselse regering de afgelopen jaren wel Sinterklaas te moeten spelen en buiten haar bevoegdheden te treden, onder meer met plannen om illegalen op te leiden in knelpuntberoepen en illegalen MIVB-abonnementen cadeau te doen.”

Vlaams Belang meent dat de Brusselse regering tegelijkertijd tekort schiet in de zaken die er echt toe doen voor de Brusselaars, zoals de openbare netheid of de veiligheid. “Het zijn allemaal zaken die zwaar te wensen over laten en veel Brusselaars ertoe nopen om het gewest te verlaten eens ze er de financiële middelen voor hebben. Wat dan weer leidt tot een verdere verarming van het gewest. Dit is de vicieuze cirkel waarbuiten de Brusselse beleidsmakers moeten trachten te treden. Op deze manier zal dat echter niet lukken,” vult senator Bob De Brabandere aan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234