Zaterdag 25/05/2019

Farma

Tekort aan aerosolmiddel Atrovent door omstreden praktijk in farmawereld

Beeld iStock

Aerosolmiddel Atrovent is in tal van apotheken hopeloos uitgeput. Een omstreden praktijk in de farmawereld is de oorzaak.

Loopt het kroost momenteel te hoesten en te snotteren? Dan heeft de dokter misschien wel Atrovent voorgeschreven, een geneesmiddel dat via de aerosolbus in de luchtwegen wordt verneveld. Ouders bereiden zich in dat geval maar beter voor op een zoektocht langs de apotheken. Bij velen is de maandvoorraad uitgeput. De oorzaak is te zoeken bij de Duitse fabrikant Boehringer Ingelheim. "Het product is gecontingenteerd", zegt Lieven Zwaenepoel van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). "Dat betekent dat er een stockbeperking is opgelegd door de fabrikant."

Met andere woorden: er is geen productieprobleem of wereldwijd tekort aan Atrovent, wél kiest de leverancier er doelbewust voor om niet meer bij te leveren deze maand. Producenten willen zo vermijden dat voorraden van hun geneesmiddelen worden ingeslagen om die dan in duurdere buurlanden door te verkopen.

Tal van patiëntjes blijven dus in de kou staan deze maand. "Atrovent is het meest voorgeschreven middel omdat het weinig nevenwerkingen heeft, maar er zijn voldoende alternatieven op de markt", zegt professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB). "Klopt," zegt Zwaenepoel, "maar het brengt wel een hele rompslomp voor de patiënt met zich mee. Als Atrovent blijkt uitverkocht, moeten patiënten terug naar de dokter voor een nieuw voorschrift, die rekent een nieuwe consultatie aan... Het kost handenvol tijd en geld. En dat allemaal omdat een bedrijf niet wil leveren.

"Anderzijds: misschien is dit het goede moment om na te gaan of het gebruik ervan wel echt nodig is", merkt Devroey op. "Artsen schrijven het te snel voor, terwijl in 50 procent van de gevallen eigenlijk geen enkel middel nodig is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.