Donderdag 21/01/2021

Tekenaar Marc Verhaegen weg bij Suske en Wiske

Kalmthout

Van onze medewerker

Geert Deweyer

Onder de titel 'Studio Vandersteen breidt uit' werd gisteravond via een vanuit Standaard Uitgeverij verstuurde mail gewag gemaakt van het feit dat Vandersteens belhamels vanaf nu gedirigeerd zouden worden door een tekenteam en, even verderop, dat huidig Suske en Wiske-pleegvader Marc Verhaegen in onderling overleg is opgestapt. De verantwoordelijken van Studio Vandersteen zagen hem niet functioneren in het nieuwe team. Verhaegen zag zichzelf dat ook niet doen.

Na Paul Geerts en Marc Verhaegen is pleegvader nummer drie dus een heus team, bestaande uit een scenaristenploeg onder leiding van de onbekende Studio 100-copywriter en cartoonist Peter Van Gucht, en een tekenploeg onder leiding van Luc Morjeau, tekenaar van onder meer Rafke de Raaf. "Het is allemaal nogal snel gegaan", zegt hij. "Ik ben eind vorig jaar gepolst en moet nog beginnen aan een eerste verkennend gesprek met de overige Studio Vandersteen-medewerkers. Daaruit zal blijken wie wat kan en wil doen." Hij blijft evenwel als freelancer betrokken. Van Gucht leverde al eerder scenarios voor ondermeer Biebel, Zapman, Plop, Big en Betsy en Samson en Gert, maar was als scenarist eerder ook al betrokken bij een De Grappen van Lambik-album, enkele Suske en Wiske-kortverhalen alsook de albums als De guitige gast en het zonet verschenen De flierende fluiter. "Ik zal me buigen over de dagelijkse productie", liet hij gisteren weten. "Dat wil zeggen: vier albums per jaar en alle kortverhalen." Hij is voorzichtig als Marc Verhaegen ter sprake wordt gebracht. "Marc is een artiest die graag op zichzelf werkt. Een loner. Bon, ik begrijp dat het moeilijk is je creativiteit te delen. Aan mij ligt het niet, ik heb met hem al goed samengewerkt."

Volgens Helena Vandersteen is teamwork de beste oplossing om flexibel en creatief te blijven omgaan met Suske en Wiske. Ze betreurt dat Verhaegen zich niet in een team kan vinden. Verhaegen had de naam een vernieuwer te zijn die dringend nieuw bloed in Suske en Wiske wilde pompen en er niet voor terugdeinsde sword and sorcery in de reeks te brengen. Die inspanningen bleken (nog) niet te zorgen voor een meerverkoop.

"Ik stond gisterennamiddag voor een voldongen feit", klonk het gisteravond uit Verhaegens mond. "Ze gingen de samenwerking verbreken. Het klopt dat ik te individualistisch ben. In groep een verhaal bedenken is pure horror voor mij. Maar als ik het moest overdoen, dan zou ik het niet anders doen. Integendeel. Ik zou nog meer mijn eigen ding doen. Ach, ik blijf tenminste trouw aan mezelf. Hopelijk is er leven na Suske en Wiske."

Suske en Wiske was ooit de grote bron van inkomsten voor Standaard Uitgeverij, maar is de laatste jaren vooral een zorgenkind gebleken. Over de oplage ervan klinken verschillende geluiden. De uitgeverij gaf eerder toe dat de oplage van 400.000 exemplaren al is teruggeschroefd naar 300.000. Insiders beweren dat de huidige oplage maar 170.000 bedraagt.

(GDW)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234