Maandag 29/11/2021

Teheran dreigt met bommen op Tel Aviv

Volgens de Iraanse regering zijn de vijfdaagse manoeuvres bedoeld om ‘de paraatheid en het militaire potentieel duidelijk te maken’.

Het spierballengerol, compleet met simulatiescenario’s, zal vijf dagen duren en moet vooral tonen dat de Iraanse luchtmacht klaarstaat om de nucleaire centrales en installaties van Bushehr, Isfahan, Natanz, Qum en Arak tegen buitenlandse - lees: Israëlische of Amerikaanse - aanvallen te verdedigen. Dat maakte de nieuwszender Khabarbekend.Aan de manoeuvres nemen ook de elite-eenheden van de Revolutionaire Hoeders deel. De oefeningen vinden plaats op en boven een territorium van ruim 600.000 vierkante kilometer, zoveel als twintig keer België.Volgens de opperbevelhebber van de Iraanse luchtafweer, generaal Ahmad Mighani, worden vooral het centrum, het westen en het zuiden van Iran in de exercitie betrokken, grosso modo de regio’s waar de atoominstallaties zich bevinden. “Gezien de bedreigingen die geuit zijn tegenover die vitale infrastructuur, is het de taak van onze natie ze te beschermen”, aldus Mighani gisteren.De Iraanse luchtafweer zal Israëlische bommenwerpers “vernietigen” als die tot een aanval overgaan, zei ook Amir Ali Hajizadeh, hoofd van de afdeling luchtmacht van de Revolutionaire Hoeders. “Hun F-15’s en F-16’s zullen door onze luchtverdediging onderschept en vernietigd worden”, aldus Hajizadeh. “Zelfs als hun vliegtuigen ontsnappen en naar huis terugkeren, zullen hun bases verwoest worden door onze grond-grondraketten.” Ook de boodschap van Mochtaba Solnur, binnen de Revolutionaire Hoeders de vertegenwoordiger van opperste leider Ali Khamenei, liet niets aan duidelijkheid te wensen over. “Als de vijand het waagt ook maar één raket op Iran af te vuren, dan zullen de Iraanse ballistische raketten nog voor het stof is neergedaald het hart van Tel Aviv treffen”, aldus Solnur in een communiqué aan het Iraanse persagentschap Irna.

VN-Veiligheidsraad

Hoe scherp ook, als een duivel uit een doos gesprongen komen de dreigingen niet. In het hele opbod omtrent het vermoedelijke Iraanse atoomwapenprogramma heeft Israël van meet af duidelijk gemaakt dat het desnoods de kaart van de preventieve luchtaanvallen zou trekken. De Iraanse oefeningen komen er ook terwijl de permanente leden van de Veiligheidsraad van de VN - Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten - in samenwerking met Duitsland nieuwe pogingen ondernemen om Teheran van zijn nucleaire plannen af te brengen. Enkele dagen geleden verwierp de regering van president Ahmadinejad het westerse, ook door Rusland gesteunde voorstel om Iran een deel van zijn laag verrijkte uranium in het buitenland te laten bewerken, onder internationaal toezicht. Het Westen, dat met extra sancties dreigt, koestert de hoop Iran alsnog voor zijn plannen warm te krijgen. Concreet hebben Frankrijk en Rusland zich aangeboden om het uranium voor researchdoeleinden te verrijken, zodat het niet gebruikt zou kunnen worden voor bommen. Iran zegt echter dat het te weinig garanties heeft dat het het materiaal na bewerking terugkrijgt. Teheran houdt het erbij dat zijn nucleaire centrales alleen burgerlijke doelen dienen - met name als onderdeel van het landelijke energiebeleid.

Lula da Silva

Intussen is Ahmadinejad naar Latijns-Amerika op weg. Brazilië, dat een bemiddelende rol hoopt te spelen tussen Iran en het Westen en de stigmatisering van Iran als weinig productief beschouwt, onthoudt zich meestal van de veroordeling van derde landen wegens mensenrechtenschendingen of autoritarisme - voor waarnemers in Washington en Brussel het teken dat het land zijn rol als grootmacht alvast diplomatiek nog niet heeft waargemaakt. Voor Iran biedt Latijns-Amerika dan weer de mogelijkheid voet aan de grond te krijgen in een regio waar het anti-amerikanisme om historische redenen goed in de politieke markt ligt. Wel heeft president Lula aan Ahmadinejad gevraagd tijdens zijn bezoek niet uit te halen naar Israël en ook geen Holocaust ontkennende uitspraken te doen. In Rio de Janeiro werd gisteren betoogd tegen het bezoek van de Iraniër. Joden, homoseksuelen en burgerrechtenactivisten sloegen daarbij de handen in elkaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234