Dinsdag 04/10/2022

'Tegenwoordig is bijna alles milieu'

De ambtenaar

Willebroek

Eigen berichtgeving

Tot voor acht, negen jaar was Willebroek een sterk vervuilde gemeente met veel oude industrie. Bedrijven die elders geen vergunning kregen wegens te vervuilend, konden daar wel terecht. Toen besliste het gemeentebestuur het roer om te gooien en een streng milieubeleid te voeren. Dat wordt stilaan merkbaar op het terrein. Het is ook merkbaar op de begroting van de gemeente: milieu slokt liefst 22 procent van het geld op.

Bob Dumez staat aan het hoofd van de drie en binnenkort vier man tellende milieudienst. Die dienst heeft een zeer uitgebreid takenpakket. Dat gaat van het adviseren over en afleveren van milieuvergunningen, en er daarna toezicht op houden, tot het aanleggen van amfibietunnels voor kikkers. Zeker die controle op milieuvervuiling is in een stad als Willebroek een zware taak.

Een milieudienst moet van de hogere overheden een aantal taken uitvoeren en moet daarnaast ook een eigen milieubeleidsplan opstellen. In Willebroek wil men bijvoorbeeld tegen 2003 de restfractie (het niet-gesorteerde afval) beperken tot honderdvijftig kilogram per inwoner. Nu ligt dat nog op tweehonderd kilogram, een daling met 30 procent tegenover vijf jaar geleden. Om dat doel te bereiken, wordt gewerkt omtrent preventie van afval en recyclage.

Ook omtrent oppervlaktewater en bodemsanering worden heel wat inspanningen geleverd. Zaken als luchtkwaliteit en geluidshinder hoeven dan weer minder aandacht omdat zich daar weinig specifieke problemen stellen.

De milieudienst van Willebroek wordt steeds meer bevraagd. Zo moet geadviseerd worden bij mobiliteitsplannen, ruimtelijke ordening ... Zelfs bij de aanleg van de nieuwe brandweerkazerne moeten Dumez en zijn mensen waken over de ecologische aspecten.

Soms wordt het wel wat veel. Zeker de Vlaamse overheid heeft nogal de neiging om allerlei taken en reglementen op te leggen. Zelfs kleine taken worden dan een zware belasting. Zo zijn er de bodemattesten die moeten worden afgeleverd bij de verkoop van gronden of huizen. In Willebroek worden er zo'n drie- tot vierhonderd attesten per jaar gevraagd. Per aanvraag is er zo'n kwartier werk vereist.

Al kan er natuurlijk altijd wel nog iets bij. Het gemeentebestuur heeft ook grote inspanningen geleverd voor de "bebloeming" van de stad. (DDW)

Als milieuambtenaar beheert Bob Dumez bijna een kwart van het gemeentebudget

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234