Vrijdag 06/12/2019

Tegenwind

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag.

Een tijd geleden hoorde ik dat in een aantal Europese landen de bezittingen van asielzoekers en vluchtelingen door de autoriteiten werden ingeblikt. Alles van waarde moest worden afgegeven. Ook intieme erfstukken (sieraden, ringen, halsketting) verdwenen in de politiekluis als waarborg voor de overheid. De Brugse politie leed ook even aan verzamelwoede. Allergie voor vluchtelingen komt in de kuststreek vaker tot uitbarsting.

De ene vluchteling is de andere niet. De Panama-fraudeurs zijn ook vluchteling. Zij zijn met een zak geld de grens en de oceaan overgestoken om via schermvennootschappen en advocatentrucs nog rijker te worden dan ze al waren. Hun tocht verliep niet in gammele bootjes, maar in cruiseschepen en luxevliegtuigen. België zelf is dan weer een belastingparadijs voor buitenlandse multinationals.

Als we de twee soorten vluchtelingen tegen elkaar afzetten kan alleen woede de grove ongelijkheid bijbenen. Terwijl de sukkels in tentenkampen moeten vrezen dat straks ook nog hun gouden tanden worden uitgetrokken, lopen de fiscale toeristen in Panama te dubben waar ze nu met hun zwart geld naartoe moeten. Niet hun geld steekt de ogen uit, de schromelijke ongelijkheid met de drenkelingen verbijstert. Een ongelijkheid die door de Belgische regering nonchalant geïnstitutionaliseerd wordt. Of dacht u dat minister van Financiën Van Overtveldt al één keer wakker heeft gelegen van fiscale fraude? Words, words, words. Als er iets duurzaam is in dit land dan wel geknoei met zwart geld.

Gelijkheidsidealen zijn uit de tijd gevallen - zie het kwijnende bestaan van socialisten in Europa. De roep om herverdeling van kennis, macht en kapitaal is verworden tot cabareteske oplichterij. Willy Naessens en de zijnen horen het dan in Keulen donderen. Ongelijkheid is zelfs inherent aan democratie. Maar de spanning tussen rijk en arm moet nog een beetje beschaafd blijven. En dat is ze niet voor vluchtelingen en asielzoekers.

Berichten over de fiscale vlucht van de rijkste Belgische familie vervliegen in de waan van de dag. Wij zijn geen volk van ijzervretende prinzipienreiters. Er is meer verwondering dan verontwaardiging over de Panama Papers. Zeker in geldzaken hebben we last van de Franse slag. Zelfs als straks zou blijken dat een hoogstaand politicus zijn fortuin op de Kaaimaneilanden heeft laten aanzwellen tot een moloch, zal er niet betoogd wordt zoals in IJsland. Belgen zijn geen boze burgers, eerder zeurderige burgers. De Belgische geldadel hoeft zich weinig zorgen te maken over een nieuwe Boerenkrijg.

En toch is klassenjustitie wraakroepend. De afloop van Operatie Kelk is buitengewoon bitter. Dat de top van de kerk buiten vervolging wordt gesteld voor de pedofilieschandalen is ook weer zo'n schokkend voorbeeld van ongelijkheid. De pijn van de slachtoffers blijft duren terwijl bisschop Roger Vangheluwe ongestoord zijn glaasje kan drinken op een terras aan de Loire.

De oekaze van het parket was gisteren al geen onderwerp meer voor cafépraat. Aan de toog ging het over het fortuin dat de Rode Duivels in de schoot geworpen krijgen als ze straks Europees kampioen worden. Een surrealistisch bedrag.

Ook dat bezorgde de toogcommentatoren meer amusement dan verontwaardiging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234