Woensdag 15/07/2020

Tegenwind

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag.

Om te weten hoe een politieke partij haar ondergang organiseert, moet je bij de sp.a in Antwerpen zijn. Exhibitionistisch in de onderlinge verdeeldheid. Catfight in gemeenteraad en parlementen. Ideologische hapsnap. Ieder kopstuk zijn eigen huurling. De Alte Kameraden aan de Schelde kunnen nog nauwelijks samen een biertje drinken.

De sclerose van de macht leidt altijd tot persoonlijke afrekeningen. Eerder werd Leona Detiège de woestijn in gestuurd, nu dreigt verbanning voor fractieleider in de gemeenteraad Yasmine Kherbache.

Eigenlijk was het ex-burgemeester Patrick Janssens die voor de scheiding der geesten zorgde tussen biefstuksocialisme en meer fijnzinnige casuïstiek. De partij werd virtueel opgeheven, ideologie herleid tot een nat washandje. Janssens verzuimde een opvolger van niveau klaar te stomen en opende daarmee de krabbenmand. Het is de huidige manager van Racing Genk aan te rekenen. Zelf was hij een bekwame stadsbestuurder, al was zijn entree ook niet bepaald collegiaal. Hij sprong als een volleerd parachutist in het gat van de Visa-affaire en liet de ouwe hap vormeloos bungelen aan het koord der verdachtmakingen.

Janssens haalde het bij de verkiezingen niet van Bart De Wever (N-VA). Mede door het verraad van CD&V die uit de Stadspartij stapte, was hij geen politieke factor meer in de Antwerpse raad. Hij flaneerde naar andere oevers, liet de partij als een weeshuis achter.

Was deze reclameboy wel ooit socialist geweest? Zeker niet in de traditie van Lode Craeybeckx, Frans en Leona Detiège, Bob Cools... Al mocht de laatste ook graag voor cultureel curiosum spelen - kenner van de Chinese dierenriem, zowaar.

Links is meer dan rechts geoefend in moddergevechten onder kameraden. En iedereen mag het weten. Rechtse politici hebben meer talent voor hypocrisie. De vadermoorden bij CD&V bleven geniepige bloedbaden. Even was er de publieke clash tussen De Gucht en Verhofstadt, maar dat werd opgelost door mandaten in Europa. N-VA is helemaal een bunker van ogenschijnlijke eensgezindheid. Maar hoelang nog?

Uit de hoek van Monica De Coninck en Kathleen Van Brempt is een fluistercampagne op gang gekomen om Yasmine Kherbache als gezicht van het Antwerpse socialisme te beschadigen. Ze zou beter ophoepelen als fractieleider en organisatiehoofd van de lokale partij. Te weinig ervaring, niet stressbestendig, niet doctrinair genoeg voor de ouderwetse vrijzinnige garde. En nog erger: als oppositieleider altijd weer in schilfers weggeblazen door Bart De Wever.

Kortom, karaktermoord.

De intellectuele oneerlijkheid is schaamteloos. Wie wordt er dan niet weggeblazen door De Wever? Bij De Coninck en Van Brempt denk ik eerder aan pralines dan aan shovels. Ze mogen dan stug beginselvast zijn, tot swing komt het niet in hun voordrachten.

Partijvoorzitter Bruno Tobback heeft zich aangeboden als bemiddelaar tussen de Antwerpse clans. Noodlottig perspectief. Tobback verzoent alleen zichzelf. Zijn enige nuttige bijdrage aan het Antwerpse kluwen zou zijn dat hij meteen opstapt.

Yasmine Kherbache dwong bewondering af als kabinetschef van premier Di Rupo. Verlichte denker, fragiel, vrouwelijk, klasse. In Antwerpen negeren ze helaas alles wat niet uit een gebalde vuist komt. Stoomsocialisme à l'ancienne. Daar is Kherbache inderdaad te subtiel voor.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234