Dinsdag 15/10/2019

Tegenwind

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag.

Een hele poos geleden had ik aangekondigd dat ik Theo Francken voortaan zou negeren als de klassieke strontvlieg op een vuilnisbelt. Maar als zelfs een bedaarde en beschaafde journalist als Koen Vidal uit zijn krammen schiet (DM 19/7), is zwijgen niet langer vol te houden. Deze staatssecretaris van morbide uitspraken voert met vluchtelingen en migranten een sm-beleid dat tot tegenspraak verplicht.

Tezelfdertijd is hij zo doorzichtig als carbon. Alles wat hij zegt, is bestudeerde timing. Hij heeft zichzelf benoemd tot antichrist van mensen op de dool. Zijn laatste demarrage: het fregatschip van het Belgische leger zou niet meer mogen uitvaren om Libische drenkelingen van de verdrinkingsdood te redden. Het aanzuigeffect is te groot, stelt hij. Dat je het durft te zeggen.

Marc Eyskens en Herman Van Rompuy haalden de bazooka boven: "degoutant". CD&V-voorzitter Wouter Beke zweeg in alle talen. Om Bart De Wever niet te bezeren? Omdat hij niet gelooft in een humanitaire agenda van deze regering? Het duo Beke-Peeters is gefixeerd op economisme.Beginselen worden ondergesneeuwd in kreten over jobcreatie. Er is geen spat christelijkheid meer aan CD&V. Het pluche is heiliger dan het evangelie. Allicht maakt Theo Francken gretig gebruik van de windowdressing bij CD&V. Wat hij ook uitbraakt, consequenties zijn er niet. Tot een regeringscrisis laten de verontwaardigde christendemocraten het niet komen. Denk vooral niet dat ze weer een staatspartij zijn geworden. Ze blijven marktkramers van dagschotels. Transcendentie is oude koek.

Met andere woorden zijn christendemocraten en liberalen medeverantwoordelijk voor de uitspraken van de staatssecretaris. Hun verbale actie, de misbaar tegen de "degoutante" schunnigheid van Francken heeft de diepte van zure slagroom. De machtspartij van weleer boezemt geen enkele angst meer in.

Het perfide gedrag van de staatssecretaris bestaat erin dat hij zich distantieert van elke consensus in het migratie- en vluchtelingenbeleid. Hij jaagt in een persoonlijke soloslim de angst van de burger voor het vreemde aan. Zijn profiel als hardliner komt voor collegialiteit. Het verklaart zijn populariteit, overigens niet alleen bij de rechtse kiezers.

Francken is de spreekbuis van een vaag onbehagen dat de burger heeft overvallen en dat wordt uitvergroot in een apartheidsgevoel. Wie aan het "eigene" raakt, staat hoon te wachten. De globalisering heeft het leven kleiner gemaakt. Begrensd en bevoogd - en dat ligt even niet aan religie. Eerder aan de afgunstmaatschappij.

In elke regering loopt een hansworst rond met opvallen als finale roeping. Die leegte dicht ik Francken niet toe, maar dat hij een obsessieve stokebrand is, kan zelfs De Wever niet ontkennen. Charles Michel kijkt bij iedere uitschuiver van zijn dienaar de andere kant uit. Hij functioneert als een notaris, is niet de inspirerende leider die zijn ministers de mond kan snoeren. Ook hij is medeverantwoordelijk voor de bagger van de staatssecretaris.

Het grootste probleem van Theo Francken is zijn ijdelheid. Die deelt hij met Ben Weyts. Deze week stonden ze naast elkaar in de krant met foto. Ze hadden nauwelijks iets te melden van enige importantie, maar glunderden elkaar de krant uit.

Het humanitaire deficit van Michel I groeit almaar aan. Het ontbreekt de Wetstraat aan leermeesters die gezag boven macht stellen. Misschien zijn ze er ook niet meer, de lichtbakens met nog wat fatsoen in hun donder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234