Dinsdag 06/12/2022

'Tegen lawines vaardig je geen wetten uit'

In de Franse sneeuw is de vrijheid totaal, ook buiten de piste

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Er bestaat geen wettelijk kader voor het skiën hors piste, dat mogelijkerwijs mee aan de basis lag van enkele lawines die de afgelopen dagen in Frankrijk dodelijke slachtoffers hebben gemaakt, zegt procureur Agnes Hugo van de rechtbank van Abbeville, dat vanwege zijn centrale ligging ongeveer de helft van de rechtszaken afhandelt die in Frankrijk met skiën te maken hebben. "De vrijheid is totaal. Een prefect en burgemeesters kunnen, zoals nu in het departement van de Haute Savoie, wel voor bepaalde zones een verbod uitvaardigen. Maar ze zijn daartoe niet snel geneigd, omdat ze daarmee de skiërs naar naburige stations jagen. Wat nu in Chamonix gebeurd is, waar de burgemeester zijn verbod al snel gedeeltelijk liet varen, heeft nog maar eens bevestigd hoe zwak die lokale mandatarissen wel staan."

Skipistes worden met de jaren beter. Gladder. Sneller. En vormen daardoor een alsmaar groter gevaar voor armen en benen. Gespreid over 300 stations werden in het seizoen '97-'98 in Frankrijk op een totaal van 7,5 miljoen wintersporters 41.500 gewonden genoteerd, tegenover 35.000 een seizoen eerder. Het aantal doden daarentegen daalde spectaculair, van 52 naar 32, maar het feit dat de helft van die slachtoffers aan een hartkwaal of simpelweg aan een slechte lichamelijke conditie bezweek bevestigt nog maar eens dat velen de eigen grenzen overschreden. De Franse Vereniging van Bergartsen wees in een enquête ook op het grote aantal ongevallen bij snowboarders. Ze waren ongeveer goed voor de helft van de blessures, terwijl in het beste geval hun aantal in een station nog niet boven de 30 procent klimt. Op zich betekent ook dat laatste cijfer natuurlijk een spectaculaire stijging. Maar die toename van surfers merk je heel wat minder aan de omzetcijfers van de lokale middenstand. Surfers hanteren immers een andere levensstijl. "Ze zijn jonger, mikken op de kick, en hokken met hele bendes op kamers. Ze laten geen geld achter in restaurants of hotels", zegt een woordvoerder van de Office du Tourisme van Les Deux Alpes. Middenstandersnijd zou er dus ook wel eens mee de oorzaak van kunnen zijn dat ze naar aanleiding van de recente lawines beladen worden met alle zonden Israëls. Want als het waar is dat ook veel ongeoefende snowboarders snel hors piste gaan (omdat ze daar veel meer poedersneeuw vinden, en omdat hun stijl weinig compatibel is met die van het alpineskiën) dan geldt dat de laatste jaren ook steeds meer voor de gewone skiër, vooral sinds onlangs de carving-modellen gelanceerd werden, die kleiner, lichter en daardoor ook veel handiger wendbaar zijn. Ook het aantal minder beslagen alpineskiërs dat zich met dat nieuwe materiaal in de diepsneeuw buiten de geijkte pistes waagt - vroeger strikt voorbehouden voor de besten - steeg daardoor de jongste seizoenen razendsnel.

"Als de burgemeesters geen maatregelen willen nemen om de hors piste aan banden te leggen", zegt Hugo, "zou het natuurlijk ook logisch zijn om te stellen dat de staat een beleid moet uitwerken. Maar de omstandigheden verschillen zo van station tot station, dat het onmogelijk is nationaal een eensluidend beleid uit te werken. Het betreft hier tenslotte bergen, waar de leefomstandigheden aan zoveel toevalsfactoren onderhevig zijn, en geen zaalsport. Om dezelfde reden is het ondoenbaar een strafmaat te bepalen voor wie bij een lawine betrokken wordt. Je zal geval per geval bekijken, en uitmaken in hoeverre het onheil voorzien kon worden. Wat zegt u? Van een hors piste automatisch een hors la loi maken? Dan pas zou je in Frankrijk een lawine horen rollen."

(MB)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234