Maandag 06/07/2020

Tegen 2050 stijgt aantal kindbruiden in Afrika tot 310 miljoen

Beeld THINKSTOCK

Vandaag zijn er zo'n 125 miljoen kindbruiden op het Afrikaanse continent. Dat aantal zal stijgen tot 310 miljoen tegen 2050 als de huidige trends van bevolkingstoename en een zeer trage terugdringing van het aantal kindhuwelijken zich doorzetten. Dat maakte UNICEF bekend.

De harde cijfers

Wereldwijd trouwen jaarlijks 15 miljoen meisjes voor hun achttiende verjaardag. Dat zijn er zo'n 41.000 per dag, of 28 per minuut. Vandaag zijn er meer dan 700 miljoen vrouwen in leven die als kind werden uitgehuwelijkt. Bijna 1 op 5 van hen leeft in Afrika.

Als de huidige trends zich doorzetten, zullen bijna de helft van de kindbruiden ter wereld tegen 2050 van Afrikaanse origine zijn. Daarmee zal Afrika Zuid-Azië voorbijsteken als de regio met het grootste aantal kindbruiden.

Prakijk volledig verbannen

"Het grote aantal getroffen meisjes en de betekenis ervan in termen van verloren kindertijden en verbrijzelde toekomstmogelijkheden, onderstreept de hoogdringendheid waarmee de praktijk van kindhuwelijken voor eens en altijd moet verbannen worden," verklaarde UNICEF-directeur Anthony Lake tijdens een twee dagen durende top van de Afrikaanse Unie over het afschaffen van kindhuwelijken die deze week doorgaat in Zambia. "Elke kinderbruid is een individuele tragedie," voegde hij eraan toe: "een verhoging van hun aantallen is onaanvaardbaar."

UNICEF wil dat de Afrikaanse overheden ervoor zorgen dat alle geboortes geregistreerd worden, zodat de leeftijden van de meisjes gekend zijn. De landen moeten er ook voor zorgen dat wetten die kindhuwelijken verbieden, worden nageleefd.

UNICEF-directeur Anthony LakeBeeld BELGA

Gedwongen huwelijken om dochters te beschermen

Een op drie Afrikaanse meisjes trouwt voor haar achttiende verjaardag. Vaak komen ze uit arme gezinnen op het platteland die een bruidsschat ontvangen in ruil voor hun dochter. Veel families zien een huwelijk voor hun dochter vaak als de beste manier om hun toekomst veilig te stellen. "Ze zien kindhuwelijken als de beste manier om hun dochters te beschermen," zegt UNICEF's vicedirecteur voor Kinderbescherming Cornelius Williams.

"Als ze toegang hadden tot school, dan zouden ze een andere opvatting hebben over hun dochters: als broodwinners, bazen, leerkrachten, artsen, advocates en politievrouwen. Het gebruik zou van nature verdwijnen."

Ernstige risico's

Het is ook belangrijk dat de toegang tot reproductieve gezondheidszorg wordt verbeterd, zodat de meisjes minder zwangerschappen hebben en de armoedecirkel kunnen doorbreken, benadrukt UNICEF.

Kindbruiden maken meer kans om te sterven ten gevolge van hun zwangerschap of tijdens de bevalling en ze lopen meer risico om mishandeld, verkracht of besmet met HIV te worden door hun echtgenoten dan vrouwen die op latere leeftijd trouwen.

Bovendien hebben baby's van tienermoeders een grotere kans om doodgeboren te worden, te sterven vlak na de geboorte of een laag geboortegewicht te hebben.

Ook in het West-Aziatische land Jemen worden meisjes op piepjonge leeftijd uitgehuwelijkt. Bijna 1 op 2 Jemenitische vrouwen trouwt tijdens haar kindertijd.Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234