Maandag 29/11/2021

Tegen 2042 zijn blanken in de Verenigde Staten in de minderheid

Volkstellingbureau voorspelt dat aantal hispanics in VS sneller dan verwacht verdrievoudigt

Nog voor 2050 zullen niet-blanken voor het eerst de meerderheid vormen in de VS. Een boom onder hispanics en Aziaten zal daar acht jaar vroeger dan verwacht voor zorgen, zo voorspelt het US Census Bureau.

Door Barbara Debusschere

BRUSSEL l Tegen 2042 verdrievoudigt het aantal hispanics in de VS tot 132,8 miljoen. Ten gevolge van immigratie en hogere geboortecijfers zal een op de drie Amerikanen tegen 2050 een hispanic zijn. Bij minderjarigen vormen niet-blanken in 2023 al de meerderheid.

Nu maken etnische minderheden ruim een derde van de Amerikaanse bevolking uit en de blanken (al wie niet-hispanic is en alleen maar blanke roots heeft, BDB) ruim twee derde. Vanaf 2042 wordt dat plaatje op zijn kop gezet.

De niet-blanken zullen dan ruim de helft van de Amerikanen vertegenwoordigen. In 2050 vormen ze 54 procent van de bevolking. Zowat 46 procent van de Amerikanen zal dan nog blank zijn. Onder niet-blanken vallen de hispanics, zwarten, Aziaten, Amerikaanse indianen en mensen met roots in Hawaï, op de eilanden in de Pacific of Alaska.

De evolutie is al langer aan de gang. In verschillende staten en steden, zoals in Californië, vormen hispanics (mensen met roots in Zuid- en Centraal-Amerika) en zwarten al veel langer de meerderheid. In New York, bijvoorbeeld, kalfde de blanke bevolking al in de jaren tachtig af tot een minderheid.

Dat niet-blanken al vanaf 2042 op nationaal niveau de meerderheid zullen uitmaken, is wel acht jaar vroeger dan tot nog toe werd aangenomen. Onder minderjarigen zal de ommekeer zelfs al in 2023 een feit zijn, zo voorspelt de overheidsdienst.

Een van de verklaringen is de algemene bevolkingsgroei in de VS. Die gaat op zich al veel sneller dan verwacht. Vandaag zijn er 305 miljoen Amerikanen. Tegen 2039 worden dat er 400 miljoen en tegen 2050 439 miljoen, aldus de voorspellingen.

Maar de hispanics zullen in die boom een veel groter aandeel hebben dan de blanken. Nu is een op de zes Amerikanen hispanic, in 2050 zal dat bijna een op de drie zijn. Door immigratie maar vooral door de klimmende geboortecijfers, gemiddeld drie kinderen per vrouw, zal de groep van 47 miljoen mensen bijna verdrievoudigen tot 133 miljoen.

Ook de groep Aziatische Amerikanen zal aanzienlijk toenemen, van 16 tot 41 miljoen. Het aantal inwoners van Afrikaanse origine zal licht stijgen van 41 naar 66 miljoen. Daartegenover staat de groep blanken, die door het dalende geboortecijfer nauwelijks zal groeien (van 200 naar 203 miljoen).

Die volgens demografen "enorm drastische verandering" zal gepaard gaan met een sterke stijging van het aantal 65-plussers. Tegen 2050 zullen zij een vijfde van de bevolking uitmaken. Het gros van hen zal blank zijn, terwijl twee derde van de Amerikaanse minderjarigen niet-blank zal zijn.

Die evolutie naar een oude blanke groep en een meerderheid van niet-blanke jongeren kan volgens commentatoren tot spanningen leiden. Terwijl de eersten meer voorzieningen, gezondheidszorg en pensioenen zullen eisen, zal de toekomstige meerderheid van de politici meer scholen, goede jobs en huizen willen. Het politieke landschap zal veranderen, met in 2028 een meerderheid aan typische Obamakiezers.

De voorspellingen zijn ook meteen goed voor oproepen uit rechtse hoek om de immigratie te stoppen. "Maar", zo zegt onder anderen demograaf William Frey van het Brookings Institute. "Tegen 2050 zullen de termen 'blank' en 'hispanic' geen betekenis meer hebben door de raciale vermenging. Obama is 2050: multiraciaal en multi-etnisch." Andere demografen wijzen erop dat blanken wel nog altijd de grootste op zichzelf staande culturele groep zullen vormen en dat vooral de enorme bevolkingsboom in de VS het grootste probleem stelt.

Demograaf William Frey:

Tegen 2050 zullen de termen 'blank' en 'hispanic' geen betekenis meer hebben door de raciale vermenging. Obama is 2050: multiraciaal en multi-etnisch

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234