Maandag 14/10/2019

Tegen 2020 bijna 30.000 extra mensen met handicap met recht op steun

Beeld THINKSTOCK

Tegen 2020 zullen er naar schatting 121.000 personen met een handicap zijn die recht hebben op ondersteuning door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Dat zijn er bijna 30.000 meer dan in 2012. Van die 121.000 personen zullen er zo'n 74.000 een basisondersteuningsbudget vragen en ruim 47.000 een persoonsvolgende voucher of cashbudget. Dat blijkt een ontwerp van meerjarenanalyse van het VAPH dat Belga kon inkijken.

Net als vijf jaar geleden maakte het VAPH een meerjarenanalyse met zowel een achteruit- als een vooruitblik op de ondersteuningsbehoeften van personen met een handicap.

Wat de periode 2010-2014 betreft, merkt het VAPH op dat de Vlaamse regering in die periode 146 miljoen euro heeft geïnvesteerd in het uitbreiden van de zorg en ondersteuning voor personen met een handicap. Het totaalbudget van het VAPH is opgetrokken tot bijna 1,4 miljard euro.

Ondanks die extra middelen zijn de zogenaamde 'wachtlijsten' blijven aangroeien. Zo waren er midden 2013 ruim 21.500 'actieve zorgvragen'. Die stijging mag achter niet gezien worden als een zuivere stijging van de ondersteuningsnood. Zo is er een betere registratie en spelen ook demografische (bv. langere levensverwachting) en medische factoren mee.

Grote uitdagingen
Bovendien blijkt uit de cijfers dat 40 procent van de mensen op de wachtlijst al een andere vorm van ondersteuning krijgen en dat het aantal opgeloste zorgvragen jaar na jaar stijgt. Zo waren er in 2007 5.687 opgeloste zorgvragen, in 2012 was dat al opgelopen tot 11.207.

Voor de toekomst blijven de uitdagingen alvast levensgroot. Zo zal de groep van personen met een handicap blijven groeien, onder meer door demografische en medische evoluties. Daarnaast blijkt dat ook steeds meer mensen van vreemde origine hun weg naar de professionele ondersteuning vinden.

Het VAPH denkt volgens een "voorzichtige inschatting" dat het aantal personen met een handicap met 3 procent per jaar zal stijgen. Concreet zullen in 2020 121.000 mensen voor steun kunnen aankloppen bij het VAPH. Dat zijn er bijna 30.000 meer dan in 2012.

Basisondersteuningsbudget
De Vlaamse regering wil de financiering van de steun voor personen met een handicap grondig hervormen. Het decreet Persoonsvolgende Financiering (PVF) - dat momenteel behandeld wordt in het Vlaams Parlement - voorziet in een getrapt systeem. Elke persoon met een erkende handicap en een ondersteuningsnood zou daarbij recht hebben op een basisondersteuningsbudget (BOB). Wie meer ondersteuning nodig heeft, kan een cashbedrag krijgen of een voucher waarmee hij/zij bijvoorbeeld kan aankloppen bij een voorziening.

Uit de prognose van het VAPH blijkt dat in 2020 ongeveer 74.000 personen met een handicap een basisondersteuningsbudget zouden vragen en dat er ruim 47.000 personen een vraag zouden hebben voor een persoonsvolgende voucher of cashbudget.

Vragen
Er blijven echter nog vragen open. Zo is het nog niet helemaal duidelijk wie in aanmerking zal komen voor een basisondersteuningsbudget. Uit het VAPH-document blijkt dat de criteria strenger zullen zijn dan de bestaande criteria voor het recht op verhoogde kinderbijslag of een integratietegemoetkoming. Het VAPH heeft een voorstel rond de criteria voorgelegd aan de minister.

Omdat het nieuwe financieringssysteem nog verder moet uitgewerkt worden, maakt het VAPH nog geen budgettaire inschattingen. Het suggereert wel om het bestaande groeipad van 30 miljoen euro per jaar door te trekken of eventueel op te trekken als het economische klimaat verbetert.

Blanco cheque
Groen en Open Vld willen dat de commissie Welzijn in het Vlaams Parlement dringend tekst en uitleg krijgt bij die meerjarenanalyse van het VAPH. Die commissie organiseerde net enkele hoorzittingen over het nieuwe decreet en zou morgen/dinsdag starten met de inhoudelijke bespreking van het decreet. Maar zonder meer uitleg over de meerjarenanalyse van het VAPH heeft die bespreking maar weinig zin, menen Mieke Vogels en Vera Van der Borght.

"In tijden dat volop aandacht wordt besteed aan de berekening van verkiezingsprogramma's, lijkt het ons een evidentie dat het beleid waarvoor het Vlaams Parlement zijn goedkeuring moet geven ons budgettair becijferd wordt toegelicht. Op die manier vermijden we dat het Parlement alleen maar gevraagd wordt een blanco cheque te tekenen. We mogen niet vergeten dat het decreet in werking treedt op 1 januari 2015", aldus het duo Vogels-Van der Borght.

Adviesronde
Het ontwerp van meerjarenanalyse moet nog een interne adviesronde ondergaan, zo meldt de woordvoerster van het VAPH intussen. Zo is het nog wachten op het advies van het raadgevend comité en de permanente cel van het VAPH. Zij zouden in de komende week hun advies geven op de ontwerptekst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234