Dinsdag 29/11/2022

Tegen 2015 dreigt een tekort aan huisartsen

Feminisering van het beroep leidt tot deeltijdse banen

Gent.

Van onze medewerker

Ondanks de vele signalen dat Vlaanderen met een fors overschot aan huisartsen kampt, zou die situatie over enkele jaren drastisch kunnen veranderen. Dat voorspelt een studie van de Gentse Universiteit. "Terwijl de overbodige artsen nu nog naar Nederland worden gelokt, zou dat teveel - drieduizend fulltime equivalenten op een totaal van elfduizend - al rond het jaar 2012 of 2015 in een tekort zijn omgezet "door de vergrijzing en de verhoogde populariteit van deeltijds werken". De Unie van Huisartsenkringen daarentegen hecht weinig geloof aan de Gentse studie en houdt het erop dat het huidige overschot niet voor 2040 weggewerkt zal zijn.

De voortschrijdende vergrijzing zal de huidige situatie grondig wijzigen, waarschuwt professor Jan De Maeseneer. "Tenminste als we uitgaan van de huidige artsencontingentering." Als hoofd van de vakgroep Huisartsen aan de Gentse Universiteit liet De Maeseneer duizend huisartsen ondervragen. "De bevolking wordt ouder en dat houdt ook in dat er steeds meer zorgen moeten worden verstrekt. Tegelijkertijd nemen de oudere artsen nu nog een groot deel van het werk op zich, en het is de vraag of hun jongere collega's dat wel willen overnemen. Op dit moment is het zo dat twee derde van alle artsen boven de 45 jaar meer dan twintig prestaties per dag afwerkt. Zijn ze jonger dan 25, dan haalt twee derde daarentegen dat cijfer van twintig niet." Dat zou veel te maken hebben met de feminisering van het beroep van huisarts. De Maeseneer: "37 procent van de vrouwelijke huisartsen die we ondervroegen, verklaart dat ze het liefst deeltijds willen werken. Bij de vrouwelijke studenten is dat zelfs 50 procent. En van alle ondervraagde artsen wil 43 procent overschakelen op een duo- of groepspraktijk."

"In de loop der jaren is er veel meer stress komen kijken bij het beroep van huisarts", verzucht een Limburgse vrouwelijke arts. "Ik ben gestart in '77 en was toen de allereerste vrouwelijke arts in de streek. Andere vrouwen na mij kregen kinderen en velen van hen zegden hun solopraktijk vaarwel. Eentje werd schoolarts, een andere geneesheer-adviseur bij de verzekering, nog een andere stapte in een groepspraktijk. Allemaal jobs met vaste uren, die minder stress met zich meebrengen. Het combineren van een huishouden en een fulltime job is een zware klus voor vrouwen tout court, niet enkel voor artsen. De jongere collega's, ook de mannen, hebben sowieso niet langer zin om dag en nacht te werken. Instinctief voel ik aan dat er binnenkort inderdaad een huisartsentekort zou kunnen optreden."

"Ach, fel overtrokken", nuanceert de jongere arts Christina Noppe uit Beveren, een van de twee vrouwelijke leden van het Huisartsenparlement. "Zowat alle vrouwelijke huisartsen uit mijn onmiddellijke omgeving werken fulltime." De Izegemse huisarts Patrick Roelandts, ook voorzitter van de Unie van Huisartsenkringen, stelt zich op eenzelfde lijn. "Onlangs nog lieten we met het Huisartsenparlement een studie uitvoeren, waaruit bleek dat het huisartsenoverschot pas tegen 2030 of zelfs 2040 weggewerkt zal zijn. Tussen 85 en 90 procent van alle huisartsen werkt op dit moment nog solo en is niet van plan daar verandering in te brengen. Als De Maeseneer dat desondanks denkt, gaat hij uit van hypothesen. Een solopraktijk is overigens in het belang van de patiënt, die er alle baat bij heeft dat de zorgverlening door één en dezelfde arts gebeurt. Maar op de universiteit wordt deeltijds werken gepropageerd in de hoop het overschot aan huisartsen zo vlug mogelijk weg te werken. Wat de universiteit uiteraard garandeert dat er steeds voldoende studenten zullen zijn. Dit is een pro domo-pleidooi van De Maeseneer." (FL)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234