NieuwsDe mensen
Tedros Adhanom Ghebreyesus is enige kandidaat voor topfunctie WHO
WHO-baas is enige kandidaat voor tweede termijn
Tedros Adhanom Ghebreyesus, topman Wereldgezondheidsorganisatie
De herbenoeming van de huidige topman van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, lijkt slechts een formaliteit. In mei, wanneer alle 194 lidstaten stemmen over de benoeming, is hij namelijk de enige kandidaat. Tedros staat sinds 2017 aan het roer bij de WHO. Hoewel hij, zeker in Afrika, veel lof kreeg voor zijn herhaaldelijke pleidooi voor een eerlijke verdeling van de coronavaccins, is er één land dat opvallend genoeg dwars ligt: Ethiopië, zijn geboorteland. Tedros liet zich namelijk kritisch uit over de situatie in de regio Tigray, waar rebellen een burgeroorlog voeren tegen de Ethiopische regering. Door die oorlog zijn miljoenen mensen afhankelijk van humanitaire hulp. Tedros beschuldigde de regering eerder deze maand nog van het tegenhouden van die hulp.
Veertien jaar na Richard Gere eindelijk vrijgesproken van obsceniteiten
Shilpa Shetty, Bollywood-actice
In 2007 raakten Richard Gere en Shilpa Shetty in opspraak na een evenement rond aidspreventie in de Indiase staat Rajasthan. Een reeks kussen op het podium, duidelijk ingegeven door Gere, leverde hen niet alleen de toorn van een hele natie op - kussen in het openbaar is een groot taboe in India - maar ook een rechtszaak. Tegen Richard Gere vervielen de beschuldigingen van ‘obsceniteiten’ al snel zodat de acteur, een praktiserend boeddhist, een nieuw bezoek aan de dalai lama kon brengen. Voor Shetty, die zogezegd ‘geen weerstand bood aan de avances van Gere’, bleef de zaak meer dan een decennium aanslepen. Een rechtbank in Mumbai noemt de klachten nu ongegrond. De Bollywood-actrice is eindelijk vrijgesproken, en de rechter erkent zelfs dat Shetty al die jaren geleden een ‘slachtoffer’ was.
Zwitserse topbankier met gepeperde rekening bij stripclubs
Pierin Vincenz, ex-CEO van Raiffeisen Switzerland
Pierin Vincenz (65), de vroegere CEO van Raiffeisen Switzerland, staat deze week samen met bankconsultant Beat Stocker voor de rechter voor een resem financiële malversaties. Volgens de openbaar aanklager hebben ze samen zowat 25 miljoen Zwitserse frank (24,1 miljoen euro) verduisterd. Het grootste deel van de illegale winsten, haalden ze binnen met de overnames die de bank realiseerde. Daarnaast is er ook sprake van peperdure rekeningen bij een resem stripclubs, cabaretzaken en “gezelschapsbars”, en werden herstellingen aan een kamer in een 5-sterrenhotel in Zürich - na een ruzie met een stripper - aan de werkgever gefactureerd. Het parket vraagt zes jaar cel voor beiden, in een zaak die voor veel ophef zorgt. Het Zwitserse Raiffeisen heeft kantoren in 800 Zwitserse steden en gemeenten.