Zaterdag 04/02/2023

Technopolis

Technopolis: de wondere wereld van wetenschap en wanbeleid

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Geknoei met overheidsgeld, het inzetten van personeel als huishoudhulp voor de CEO en een hoop medewerkers met een burn-out. Het Mechelse Technopolis mag dan de beste plek zijn om je kind warm te maken voor school en wetenschap, achter de schermen lijkt het er iets minder gezellig.

Douglas De Coninck

Vandaag bespreekt de raad van bestuur van Technopolis een auditrapport van consultant PWC. De inhoud ervan deed Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) vorige week besluiten om de geldkraan tijdelijk dicht te draaien. Muyters wil de ongeveer 4,2 miljoen euro aan werkingssubsidies pas vrijmaken nadat hem een actieplan is voorgelegd om tegemoet te komen aan de blootgelegde pijnpunten rond "bedrijfscultuur, boekhouding en tijdsregistratiesysteem".

De raad van bestuur van Technopolis wou afgelopen weekend niet reageren en zou dat vandaag pas doen.

Wat is Technopolis?

• Opende in februari 2000 de deuren als 'technologisch doe-centrum' aan de rand van Mechelen.
• Verwierf meteen landelijke bekendheid als decor van de tv-reeks Hoe?Zo! met Bart Peeters op Eén.
• Ontving sinds 2000 meer dan drie miljoen bezoekers. Een hele generatie Vlaamse kinderen leerde er interactief omgaan met wetenschap en technologie.
• Brak in februari 2011 met 562 jongeren het wereldrecord grootste chemieles.
• Voorzitter is gewezen Vlaams minister-president Luc Van den Brande (69), gedelegeerd bestuurder is Erik Jacquemyn (56). Beiden liggen nu zwaar onder vuur.

CEO Erik Jacquemyn. Beeld BELGA
CEO Erik Jacquemyn.Beeld BELGA

Noodkreet

De vete tussen de leiding van het centrum en Muyters lijkt iets te hebben van een oorlogje tussen N-VA en CD&V. De voorzitter van Technopolis is oud-Vlaams minister-president voor CVP Luc Van den Brande, de CEO is Erik Jacquemyn, die dertig jaar geleden vanop het kabinet van diens verre voorganger Gaston Geens aan de basis lag van technologiebeurs Flanders Technology. De in 2009 samengestelde raad van bestuur telt vertegenwoordigers van de klassieke partijen, maar geen enkele van N-VA. "Het probleem zit dieper", vindt Wouter Van Besien (Groen), die in contact staat met een groep van jonge wetenschappers die de voorbije maanden Technopolis verlieten. "Er heerst daar een cultuur van angst, een schrikbewind. Het is echt niet meer van deze tijd."

Op 18 november stuurden achttien (ex-)medewerkers van Technopolis per open brief een noodkreet de wereld in. Het was een vijftien pagina's lange opsomming van rare situaties binnen het gebouw dat model zou moeten staan voor technologische innovatie. Branddeuren, zo staat er, zijn terwille van de verluchting permanent "geblokkeerd met stoelen en tafeltjes". Of: "Het sprinklersysteem om brand te blussen is sinds 1999 niet correct geïnstalleerd". Of: "De facilities-medewerkers die bezig waren met dit thema verlieten op eigen initiatief Technopolis, één na een burn-out."

Volgens de brief is Technopolis meer bezig met geld dan met wetenschap. "De jacht op subsidies en sponsoring lijkt soms een doel op zich te worden. Voor sponsordeals moet alles wijken."

Sinds maart 2013 zouden liefst 28 mensen het bedrijf hebben verlaten. In 2014 kregen 6 mensen hun ontslag. De personeelsdienst hield het collectief voor bekeken.

Vergaderingen filmen

De brief bevat ook een resem klachten over misbruiken met overheidsgeld en over hoe CEO Erik Jacquemyn personeel zou opvorderen als privéchauffeur, tuinier of als studiehulp voor zijn dochter. "Ik wil de sappige details nog weglaten", zegt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA). "Ik vind alleen dat als er zo'n verloop is van personeel, er dan iets aan de hand is."

De raad van bestuur van Technopolis nam op 21 maart al enkele maatregelen. Een ervan is een 'coach' die de komende zes maanden naast Jacquemyn komt te zitten om hem duidelijk te maken wat kan en wat niet. Daarnaast komt er een nieuwe personeelsmanager en 'een specifiek actieplan voor psychosociale aspecten'. Muyters vindt de maatregelen onvoldoende. "Het kan hard klinken, het intrekken van de werkingssubsidies", merkt Gryffroy op, "maar misschien zou dit bij overheidsinstellingen vaker moeten gebeuren."

Er wacht Jacquemyn over zes maanden een evaluatie. Pas als die goed is, kan de geldkraan weer open. Volgens Van Besien is de relatie tussen de CEO en zijn personeel er de voorbije maanden helaas niet op verbeterd: "Er is het gebruik om vergaderingen te filmen. Kwestie van achteraf nooit discussie te krijgen over wat er is gezegd. Ik verneem dat op de laatste medewerkersvergadering door de bedrijfsleiding dingen zijn gezegd die door het personeel als bedreigend zijn ervaren. In de stijl van: "Als er nog één keer iets naar buiten komt, dan..." Mijn bronnen binnen Technopolis zeggen dat de opname achteraf is vernietigd. Dat typeert de sfeer, vrees ik."

"Elektrische schokken door tapijt? Draag lederen schoenen"

De brief van achttien (oud-) medewerkers die mee heeft geleid tot het tijdelijk dichtdraaien van de geldkraan naar Technopolis bevat hoogst opmerkelijke passages. Die roepen vragen op over CEO Erik Jacquemyn.

Branddeuren
"Er zijn ernstige brandveiligheidsproblemen. Branddeuren blijven systematisch openstaan. Op een intern overleg verklaarde Erik over de brandinspectie 'dat ze de boom in kunnen'. De facilities-medewerkers die bezig waren met dit thema verlieten op eigen initiatief Technopolis."

Elektrische schokken
"Medewerkers die klaagden over kleine elektrische schokken veroorzaakt door het tapijt, werden weggelachen: 'Draag dan lederen schoenen.'"

Spionage
"Een ex-leidinggevende kreeg expliciet de opdracht om in mails van een medewerker te snuisteren, iets wat momenteel nog gebeurt."

Job voor de dochter
"Een interim-medewerkster die prima werk verrichtte, werd in 2013 van de ene dag op de andere vervangen door de dochter van Erik, die zonder sollicitatieprocedure in dienst werd genomen."

Medisch onderzoek
"Bart M., Steven V., Sonja T., Christine V. en Marjan B. verlieten het bedrijf na een burn-out. In november vond een medisch onderzoek plaats. Zowat alle medewerkers maakten toen spontaan melding van welzijnsproblemen."

Privéchauffeur
"Eén medewerker werd voortdurend opgevorderd als privéchauffeur voor Erik, ook al staat dit niet in diens contract.'

Snelle bonus
"Het systeem van 'bonussen' is willekeurig en niet transparant. De medewerker die regelmatig fungeert als Eriks chauffeur kreeg na twee maanden dienst een bonus."

Gras maaien
"Medewerkers worden ingezet om toezicht te houden op zijn privéwoning, in zijn tuin het gras te maaien, vuilniszakken buiten te zetten, zijn dochter te vervoeren of haar te assisteren bij een studietaak."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234