Zondag 16/05/2021

Gerecht

"Technisch onmogelijk": Skype riskeert 48.000 euro boete omdat het belgesprek niet doorspeelt aan gerecht

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Softwarebedrijf Skype is voor de correctionele rechtbank van Mechelen verschenen voor het weigeren van medewerking in een gerechtelijk dossier. Het parket vordert een boete van 48.000 euro.

Skype zou geen info over gevoerde gesprekken tussen gebruikers hebben willen verstrekken, maar volgens Skype is dat technisch onmogelijk. Daarnaast meent Skype dat de strafvordering onontvankelijk is omdat het bedrijf met hoofdzetel in Luxemburg niet gebonden is aan de Belgische wetgeving.

Weigering tot medewerking
In september 2012 werd aan softwarebedrijf Skype gevraagd om in het kader van een gerechtelijk dossier gegevens te verstrekken omtrent de gesprekken tussen twee gebruikers. Skype ging daar gedeeltelijk op in en voorzag in info over e-mailadressen, voorgeschiedenis van de gebruikers, accountgegevens en IP-adressen. Skype gaf echter geen info over de inhoud van de gesprekken, iets wat volgens hen technisch ook niet mogelijk is in livegesprekken. De onderzoeksrechter die het gerechtelijk dossier beheerde, vond de verstrekte info ontoereikend en vroeg een pv te laten opmaken voor weigering tot medewerking in gerechtelijk dossier.

Gebonden aan wetgeving
Volgens het openbaar ministerie is Skype gebonden aan de telecomwetgeving die stelt dat telecomoperatoren of verstrekkers van communicatiedienstverlening hun medewerking moeten verlenen aan het Belgische gerecht wanneer dat in het kader van een gerechtelijk onderzoek bepaalde info opvraagt. Skype zelf meent dat het niet gebonden is aan die wetgeving, aangezien het bedrijf geen operator noch dienstverlener is, maar slechts een aanbieder van bepaalde software. "De effectieve overdracht van gegevens gebeurt niet door Skype maar door de internetprovider die de gebruiker heeft geïnstalleerd", aldus meester Thomas Daenen. "Bovendien heeft Skype geen fysieke infrastructuur noch personeel in België. Indien er ergens een vorm van controle zou moeten gebeuren op Belgische gebruikers, dan zou die sowieso vanuit Luxemburg moeten gebeuren, en daarvoor moet het Belgische gerecht via een internationale rogatoire opdracht toestemming krijgen van het Luxemburgse gerecht."

Deloyaal
De verdediging van Skype meent dat het parket deloyaal was en bepaalde elementen à décharge niet in het dossier wilde opnemen. Bovendien werd geknoeid met een datum waardoor een vals stuk in het dossier zit. "De onderzoeksrechter is zijn beslissingsmacht te buiten gegaan door te vragen om een pv op te stellen", aldus meester Frédéric Thiebaut. "Het parket moet een volledig dossier voorleggen, dus ook de elementen die in het voordeel zijn van mijn cliënt. De regels moeten gerespecteerd worden en deze deloyauteit moet bestraft worden met onontvankelijkheid van de strafvordering." Een stelling waar het parket het niet mee eens is. "De gevoegde stukken moeten wel relevant zijn, er is absoluut geen sprake van kwaadwillig handelen", klinkt het.

Microsoft reageert
"De handhaving van de wet speelt een belangrijke rol in de bescherming van de bevolking", reageert Microsoft, het moederbedrijf van Skype. "Maar de toepassing van de wettelijke procedureregels dient ook de privacy van de burgers te beschermen, de internationale grenzen te respecteren en de technologische verschillen te erkennen. Deze zaak roept belangrijke vragen op met betrekking tot de mate waarin de overheid op wettelijke wijze toegang heeft tot persoonsgegevens van burgers", klinkt het.

Vordering
Het openbaar ministerie vorderde een geldboete van 48.000 euro, de verdediging wil dat de strafvordering onontvankelijk wordt verklaard en vraagt anders de vrijspraak. De rechtbank doet wellicht uitspraak op 13 oktober.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234