Maandag 16/05/2022

Team-Veldkamp speelt eigen selectieheer

Twee Nederlandse schaats-Belgen ruziën om één ticket voor WK allround

Brussel

Eigen berichtgeving

Kurt Boes

Het is hommeles in schaatsland België. Midden maart staat in Heerenveen het WK allround op het programma. België heeft één startbewijs maar twee kandidaten. Twee Nederlanders die hun land ontvluchtten net om die selectieproblematiek uit de weg te gaan. André Vreugdenhil vindt dat hij recht heeft op het ticket. Bart Veldkamp hoopt in Heerenveen zijn seizoen nog wat glans te geven.

Lange tijd was er geen vuiltje aan de lucht. Bart Veldkamp, die door een slecht EK allround een tweede startbewijs voor het WK voor België verspeelde, was niet geïnteresseerd in het WK allround. Na de Winterspelen zou hij nog de wereldbekerwedstrijd in het Duitse Inzel (8 tot 10 maart) rijden en dan een punt zetten achter zijn seizoen. André Vreugdenhil, de man die op het EK een ticket verdiende, kon dus probleemloos zijn kans gaan op het WK allround.

Ondertussen is Veldkamp echter van mening veranderd. Hij kwam in Salt Lake City dan niet verder dan een achtste en een negende plaats op respectievelijk de 5 en de 10 kilometer, maar hij reed er op het snelle ijs van de Utah Olympic Oval wel zijn (bijna) beste tijden ooit. Daar waar zijn race op de 5.000 meter meteen na afloop nog "Klote met een grote K" was en hij "als een krant had gereden" op de 10.000 meter (met 13:27.48 reed hij nooit sneller, KB), bieden beide prestaties nu plots vooruitzichten voor een sterk WK.

Vorige week liet Conrad Alleblas, manager van Veldkamp, aan Paul Goyvaerts, voorzitter van de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF), weten dat zijn pupil van idee was veranderd en dat hij toch maar naar Heerenveen zou gaan. De reden waarom Alleblas zich plots met de zaak begon te moeien, ligt voor de hand. Hij windt er zelf trouwens geen doekjes om. Aan het einde van het seizoen stopt Wehkamp, sponsor van Veldkamps team, als geldschieter. En zo zegt Alleblas in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad: "Bart wordt algemeen beschouwd als een schaatsicoon en heeft in de zoektocht naar een nieuwe sponsor een grotere meerwaarde dan Vreugdenhil."

Ongetwijfeld, maar tot nader order zijn het nog steeds sportieve resultaten die de doorslag moeten geven. Zo denkt gelukkig ook de KBSF erover, maar Alleblas heeft nu eenmaal veel invloed in de schaatswereld en kan soms al eens iets op eigen houtje geregeld krijgen. "Klopt", zegt Goyvaerts, "maar voor selecties voor EK's of WK's is het wel aan ons en niet aan Alleblas om atleten uit te sturen."

Vreugdenhil, die tot het team van Veldkamp behoort, is hoe dan ook allesbehalve opgezet met de demarche van de entourage van zijn kopman. "Het is treurig dat ik binnen mijn eigen ploeg moet strijden om een WK-plek die mij al was toegezegd."

Gisteravond zat de KBSF rond de tafel om de moeilijke knoop door te hakken. Waarschijnlijk vandaag of in de loop van de volgende dagen zal de raad van beheer de keuze van het comité bekrachtigen. "Eerder zullen we niet naar buiten komen met de beslissing", laat Goyvaerts weten. "We hebben de tijden van beide schaatsers naast elkaar gelegd en punten toegekend. Vreugdenhil komt beter uit de verf op de kortere afstanden, Veldkamp op de langere. Probleem is wel dat André zich niet heeft kunnen tonen op het snelle ijs van Salt Lake City. Maar allround haalt Bart vast en zeker betere punten dan André."

Maar moeten we niet verder kijken dan de resultaten van dit seizoen? Vreugdenhil kan met goede begeleiding een wissel voor de toekomst zijn. Veldkamp is, ook al besliste hij nu om er toch nog een jaar bij te doen, zo goed als fin de carrière. Investeert de KBSF in de toekomst (Vreugdenhil) of in het verleden (Veldkamp)? Als redenen waarom het 'fout' liep bij Veldkamp op de Spelen, geeft de Hagenaar "gebrek aan wedstrijdsnelheid en kracht" aan. En heb je nu vooral niet veel kracht nodig op de korte afstanden? Is het dan voorbarig om te stellen dat Veldkamp op de 500 en 1.500 meter misschien al zo'n kloof zal moeten toestaan, dat hij die op de langere afstanden niet meer ongedaan kan maken? En is het voor de 'Belgische' schaatssport dan niet beter om voor Vreugdenhil te opteren? Hij zal waarschijnlijk ook geen prijs rijden, maar kan wel ervaring opdoen voor later.

Vreugdenhil stelde nog voor om in Inzel naar Nederlands model een skate-off te organiseren. Degene die het best zou presteren, zou dan zijn kans mogen gaan in Thialf. "Het lijkt ons niet bepaald opportuun om nu plots te gaan pieken naar de wereldbekerwedstrijd in Inzel", zegt secretaris-generaal van de KBSF Antoine Van Vossel.

"We zullen in eer en geweten iemand uitsturen", reageert Goyvaerts. "Maar welke beslissing we ook nemen, we zullen altijd iemand tekort doen. We kunnen voor de ene kiezen vanwege datgene wat hij al bereikt heeft, of voor de andere omdat hij dit seizoen een enorme groeimarge kende en de volgende jaren nog zal kennen. En natuurlijk kiezen we altijd voor de toekomst, maar zal die bepaald worden door dit ene WK? We hebben ook hoegenaamd geen ervaring met deze problematiek. De voorbije seizoenen hadden we altijd twee tickets, maar slechts één schaatser. Nu hebben we plots maar één startbewijs en twee kandidaten."

Voor 12 maart moet de definitieve inschrijving binnen zijn. Misschien kan een van beide Nederlandse schaats-Belgen, die tenslotte naar België vluchtten om selectieproblemen te vermijden, tegen dan nog Luxemburger worden.

Vreugdenhil: 'Het is treurig dat ik binnen mijn eigen ploeg moet strijden om een WK-plek die mij al was toegezegd'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234