Vrijdag 21/02/2020

Portret

Te zwart om goed te zijn?

Beeld © REUTERS

Ze werd door VS-president Obama voorgedragen als minister van Justitie, maar de zwarte Loretta Lynch geraakt maar niet benoemd. Washingtonse politiek of racisme? "Ze is de Rosa Parks van de Senaat".

Loretta Lynch moet een van de machtigste vrouwen in Amerika worden. President Obama heeft haar voorgedragen als zijn nieuwe minister van Justitie, de eerste zwarte vrouw op die post. Niemand twijfelt aan haar geschiktheid voor deze topjob. Ze heeft als New Yorkse aanklager jacht gemaakt op terroristen en straatbendes, wordt vertrouwd door de zwarte burgerrechtenbeweging en geniet veel aanzien bij de politievakbonden, die haar eerlijk en effectief noemen. Alleen maar pluspunten, zegt de president.

Toch kan Lynch niet aan de slag. Ze wacht nu al meer dan 160 dagen op de bevestiging van haar benoeming door de Senaat. Een record. Zijn het alleen maar cynische politieke spelletjes die hier gespeeld worden, of heeft haar huidskleur iets te maken met de vertraging?

Senator Richard Durbin, een Democraat uit Illinois, denkt dat ras een factor is. "Loretta Lynch, de eerste Afrikaans-Amerikaanse vrouw die is voorgedragen voor het ministerschap van Justitie, is gevraagd plaats te nemen achter in de bus als het gaat om de agenda van de Senaat."

Durbin, die blank is, verwees hiermee naar Rosa Parks, die in 1955 in het gesegregeerde Zuiden weigerde haar zitplaats in de bus af te staan aan een blanke. Daarmee werd ze een belangrijk symbool van de zwarte strijd voor gelijke burgerrechten.

In navolging van Durbin roert de zwarte gemeenschap zich. Honderden activisten, vooral vrouwen, zijn in hongerstaking gegaan. Er wordt geprotesteerd buiten de kantoren van senatoren. Dominee Al Sharpton vraagt zich af waarom de stemming alsmaar uitblijft. "Hoe kan het dat de eerste zwarte vrouwelijke genomineerde met zo weinig respect wordt behandeld?"

Politiegeweld

Het wantrouwen is groot in een tijd dat voorbeelden van omstreden politiegeweld tegen zwarte mannen zich opstapelen. Ook worden tal van staten ervan verdacht aan het kiesrecht van zwarten te morrelen door de plaatselijke kieswetten zo te veranderen dat minderheden ontmoedigd worden naar de stembus te gaan. De kwestie-Lynch is nu de volgende steen des aanstoots.

Obama probeert weg te blijven uit het mijnenveld van raciale gevoeligheden. Hij heeft het niet over ras als mogelijke reden dat de Senaat talmt met de stemming over zijn voordracht. Het emotioneert hem wel, bleek afgelopen vrijdag op een persconferentie. "Wat is hier aan de hand? Soms gaat het niet-functioneren van de Senaat gewoon te ver. Genoeg. Genoeg. Hou een stemming over Loretta Lynch. Bevestig haar benoeming. Laat haar aan de slag gaan. Dit is gênant."

Lynch werd op 8 november vorig jaar voorgedragen als opvolger van minister van Justitie Eric Holder. In januari moest ze verschijnen op een hoorzitting van de Senaat. Op 26 februari stemde de Senaatscommissie voor Justitiële zaken voor haar benoeming. Inmiddels zijn we ruim vijf maanden verder en is er nog steeds geen eindstemming geweest. Dat komt omdat Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, eerst wil dat de Democraten voor een wet tegen mensenhandel stemmen. De Democraten hebben dat tot nu toe geweigerd omdat de wet passages over abortus bevat waarmee zij het niet eens zijn.

Op zich heeft Lynch de steun van voldoende Republikeinen om een meerderheid te halen, maar omdat haar benoeming onderdeel is geworden van een partijtje politiek armworstelen tussen Republikeinen en Democraten komt het maar niet tot een stemming in de voltallige Senaat. Holder, de man die zij moet opvolgen, gelooft niet dat het oponthoud iets met ras te maken heeft. "Ik zou zeggen dat er geen enorme raciale component is." Volgens hem is het gewoon Washingtonse politiek.

De verwachting is dat het conflict deze week zal worden opgelost, waarna Lynch kan beginnen aan haar werk. De vraag zal zijn of zij niet onnodig schade heeft opgelopen en of de spanningen op raciaal gebied niet onnodig zijn opgevoerd. Dat kan een belasting vormen voor haar functioneren op een van de gevoeligste regeringsposten als het gaat om de rassenverhoudingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234