Woensdag 28/09/2022
null

AchtergrondKlimaat

‘Te zot’: Vlaanderen maakt promo voor Thaise steenkoolcentrale

Beeld REUTERS

Flanders Investment & Trade (FIT) moedigt Vlaamse bedrijven aan om in Thailand een kolencentrale te bouwen. ‘Te zot’, vindt sp.a.

Jeroen Van Horenbeek

Op de website van Flanders Investment & Trade, het agentschap dat internationaal ondernemen ondersteunt, is sinds december een handelsvoorstel terug te vinden voor de bouw van een kolencentrale in de Thaise provincie Lampang. Vlaamse bedrijven worden zo aangemoedigd om aan de tender deel te nemen.

Steenkool is de meest vervuilende fossiele brandstof. Het vervuilt de lucht en is wereldwijd verantwoordelijk voor enorme hoeveelheden schadelijke uitstoot. In Europa worden de lidstaten al langer aangezet om hun kolencentrales te sluiten. Vlaanderen heeft sinds 2016 definitief afscheid genomen van steenkool.

Klimaatakkoord

Vlaams Parlementslid Bruno Tobback (sp.a) begrijpt niet waarom Flanders Investment & Trade reclame maakt voor een Thaise kolencentrale: “Het agentschap moedigt investeringen in verouderde en vervuilende technologie aan. Nieuwe kolencentrales zullen decennia draaien. Dat gaat volledig in tegen het internationale klimaatakkoord van Parijs. Dat men dit promoot, is toch te zot?”

Bij Flanders Investment & Trade voelt men nattigheid. In een nieuwsbericht op de website wordt het dossier verduidelijkt. Volgens het agentschap gaat het niet om “een traditioneel kolencentraleproject”. Omdat de aardgasvoorraden in Thailand slinken en de groene alternatieven niet snel genoeg groeien, heeft het Aziatische land een “tijdelijke nood” aan een kolencentrale, luidt het.

Flanders Investment & Trade onderstreept dat het gaat om een “nieuwe generatie kolencentrale, op basis van zogenaamde clean coal tech, waarbij de uitstootgassen tot een minimum herleid kunnen worden”. Het agentschap noemt dit “in de Thaise context een uitzonderlijke investering”. In Vlaanderen zijn de steenkoolcentrales dan wel gesloten, maar veel bedrijven bezitten nog de kennis en technologie om wereldwijd een verschil te maken, oordeelt het agentschap.

Bij clean coal wordt onder meer gebruikgemaakt van ondergrondse steenkoolvergassing. Via deze techniek komen minder koolstofgas, zwavel en andere vervuilende gassen vrij bij de verbranding van steenkool. Maar volgens milieuorganisaties bestaat er eenvoudigweg niet zoiets als ‘schone steenkool’. Het blijft altijd vuil.

Niet onze rol

Minister-president Jan Jambon (N-VA) steunt Flanders Investment & Trade. In een tussenkomst in het Vlaams Parlement vorige week wees Jambon erop dat elk land zijn eigen klimaattraject moet kunnen uitstippelen. Als de Thaise overheid kiest voor een tussenstap via steenkool, dan is dat haar goed recht. “Ik acht het niet de rol van het FIT of de Vlaamse overheid om de keuzes van de Thaise overheid naar hun juistheid en efficiëntie te beoordelen.”

Volgens Jambon doet dit project doet “niets af” aan onze eigen Vlaamse en Europese klimaatambities. “Dat die ambities zich ook naar het buitenland vertalen, mag blijken uit de Vlaamse ‘science and technology’-strategie en uit het netwerk van technologie-attachés in het buitenland”, benadrukt de minister-president.

Tobback is niet overtuigd – helemaal niet: “We benadelen hiermee onze eigen Vlaamse bedrijven. Aan de ene kant beschermen we hen terecht tegen oneerlijke concurrentie van buiten de Europese Unie met inferieure en vervuilende technologie. Maar tegelijk promoot Vlaanderen bedrijven in andere landen die klimaatonvriendelijke technologieën toepassen. Dat is inconsequent. Ik begrijp die redenering niet.”

Voor de socialist is het duidelijk: enkel voor investeringsprojecten met duurzame technologie zou Vlaanderen promotie mogen toelaten. Tobback pleit daarom voor een grondige doorlichting van de criteria die Flanders Investment & Trade hanteert bij het promoten van investeringen. Op zijn vraag zal het agentschap die criteria ook komen toelichten in het Vlaams Parlement.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234