Donderdag 20/01/2022

Te ziek voor verhoor, fit genoeg voor fraude?

André Gilles en Stéphane Moreau, de hoofdrolspelers van de Publifin-affaire, hebben mogelijk geknoeid met gevoelige informatie. De stukken die aan het parlement zijn bezorgd vertonen in elk geval belangrijke lacunes.

Hij lag ziek in bed, zo stelt hij zelf met klem. De Luikse PS-topper André Gilles gaf op 21 februari pas een kwartier voor zijn verhoor in de Waalse onderzoekscommissie naar de Publifin-affaire verstek. Toch zou hij een dag nadien samen met Stéphane Moreau gezien zijn op de Publifin-hoofdzetel in Luik. Hij zou er documenten hebben laten aanpassen of zelfs laten verdwijnen.

De twee zijn de hoofdrolspelers in de Publifin-affaire. Gilles was de voorzitter van de raad van bestuur van de intercommunale, Moreau is nog steeds de CEO van de operationele poot, Nethys. Ze zijn door de onderzoekscommissie gevraagd een hele reeks documenten te bezorgen.

Maar daar zou het dus misgelopen zijn, zo blijkt uit een politieverslag dat de Luikse procureur-generaal het Waalse parlement bezorgde. Daarin is er sprake van valsheid in geschrifte en afpersing, waarbij dus ook Gilles en Moreau betrokken zouden zijn.

Een anonieme bron stelt dat op 22 februari een directrice en twee directiesecretaresses documenten naar hun auto hebben gedragen. Ze zouden meermaals heen en weer zijn gereden naar een onbekende bestemming. Personeelsleden hadden het gevoel dat er documenten werden gezocht voor de commissie, maar ook dat er documenten zijn weggenomen.

De twee ontkennen alles. "Ik lag aan mijn bed gekluisterd", herhaalde Gilles gisteren onder ede in de commissie. Moreau zei die dagen "enkel sporadisch" op de hoofdzetel te zijn geweest. Later volgde een verklaring van de directie. De ongewone activiteit op 22 februari zou er zijn gekomen omdat ze in "een recordtijd" een aantal documenten moesten bijeenzoeken voor de onderzoekscommissie.

Er kwam geen verklaring voor de auto's die af en aan reden met dossiers. "Maar mogelijk hebben mensen 's avonds of in het weekend documenten mee naar huis genomen om ze te bestuderen", verklaarde Moreau tegenover de SudPresse-kranten.

De onderzoekscommissie liet het hier niet bij en beval meteen een huiszoeking om kopieën te maken van de harde schijven in het bedrijf en die te laten analyseren. "Zo kunnen we nagaan of er inderdaad documenten zijn aangepast", zegt PS'er Patrick Prévot. Ook werden de directieleden nog ondervraagd.

Als de twee effectief aanwezig waren, zullen ze snel door de mand vallen. De camerabeelden van die dag werden opgevraagd en het telefoonverkeer werd gecheckt. "Let op, dit gaat om een politieverslag op basis van één enkele bron", zegt Prévot. "Maar we moeten dit goed nagaan."

Intussen liep bij de commissie al een deel van de gevraagde documenten van Nethys en Publifin binnen. Het gaat om verslagen van vergaderingen, raden van bestuur, maar ook looninformatie en belangrijke contracten.

Bij het aanwezige materiaal zitten enkele opmerkelijke stukken. Nethys kocht zich in 2016 in bij de Franse kranten Nice Matin en La Provence. Maar in de documenten over die transactie zijn verschillende passages met een dikke zwarte stift onleesbaar gemaakt. "Het gaat onder meer om overnamebedragen", zegt Jean-Luc Crucke, die namens MR in de onderzoekscommissie zetelt. "Volgens Nethys is dat omdat het over vertrouwelijke bedrijfsinformatie gaat. Maar wij hebben als onderzoekscommissie wel het recht om te weten wat er staat."

Nooit op papier

Wanneer het gaat over de variabele bezoldiging van het management en de extraatjes voor de toplui, ontbreekt de verklarende bijlage. "Met de informatie die we nu hebben is er geen touw aan vast te knopen", zegt Crucke. CdH-parlementslid Dimitri Fourny ziet een andere verklaring: "We kregen van Nethys te horen dat die variabele lonen nooit op papier zijn gezet, maar op informele basis werden toegekend. Als dat klopt, zou dat onwettig zijn."

Fourny vraagt ook extra aandacht voor de contracten met revisorenkantoren. "Het lijkt erop dat er enorme bedragen naar PricewaterhouseCoopers (PwC) zouden zijn gegaan, maar dat moet nog worden onderzocht." Met PwC komt ook voormalig PS-coryfee wijlen Michel Daerden in beeld. Hij verkocht zijn revisorenkantoor aan de internationale consultant.

Dit is nog geen bewijs dat de bewuste documenten werden aangepast, stelt zowel Crucke als Fourny. Wel vragen ze verder onderzoek. "Daarom is het zo belangrijk dat we alle financiële transacties van Nethys en Publifin sinds 2015 hebben opgevraagd", zegt Crucke. "Het is de enige manier om een zicht te krijgen op de volledige bezoldiging van iemand als Gilles of Moreau, en andere mogelijke malversaties."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234