Zondag 26/09/2021

Vaccinaties

Te weinig HPV-vaccinaties in Brussel en Wallonië

null Beeld Getty Images/Blend Images
Beeld Getty Images/Blend Images

Te weinig meisjes in Brussel en Wallonië krijgen het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat onder meer baarmoederhals- en keelkanker kan veroorzaken. Dat verontrust het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidzorg (KCE), want straks moeten ook jongens worden ingeënt.

Bijna tien jaar geleden werd het HPV-vaccin in ons land geïntroduceerd voor meisjes tussen de twaalf en de veertien jaar. De prik moet hen beschermen tegen een virus dat onder meer baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Vorig jaar adviseerde de Hoge Raad voor Gezondheid om het vaccinatieprogramma uit te breiden. Ook jongens zouden gebaat zijn bij het vaccin, dat bij hen keel-, anus- en peniskanker kan voorkomen.

In een nieuwe studie stelt het KCE dat deze uitbreiding, die vanaf september wordt doorgevoerd, kosteneffectief is. Tegelijkertijd merkt het centrum een verschil op: in Brussel en Wallonië kan een grotere winst worden geboekt dan in Vlaanderen. In Vlaanderen wordt nu maar liefst 91 procent van de meisjes gevaccineerd, terwijl dat in Brussel en Wallonië slechts 36 tot 50 procent is. “Vanuit strikt economisch oogpunt zou het interessanter zijn om in deze twee regio’s de vaccinatie van de meisjes te verhogen in plaats van ze uit te breiden naar jongens”, redeneert het KCE. Toch adviseert het dat niet. “Omdat het zou indruisen tegen het principe van de gendergelijkheid.”

Het centrum vraagt zich voorts af hoe vlot de uitbreiding van de HPV-prik in Brussel en Wallonië zal verlopen. “Vandaag al wordt de vaccinatie van meisjes soms moeilijk aanvaard. De antivaccinlobby is er ook veel actiever.”

Dat gaat niet alleen op voor HPV, maar ook voor andere aandoeningen, zoals mazelen en hepatitis B, vult professor Pierre Van Damme (UAntwerpen) aan. Dat heeft met de organisatie van de schoolgeneeskunde te maken, die anders is dan de Vlaamse. “Maar ook culturele invloeden spelen een rol. Franstalige Belgen kijken vaker naar Frankrijk, waar veel vaccinatiescepsis is. Het land geldt wereldwijd als de grootste twijfelaar.”

De gevolgen van die scepsis zijn niet zonder gevolgen. Vandamme: “De seksuele partners van de niet-ingeënte jongeren lopen kans het virus op te lopen, maar ook de zogenaamde groepsimmuniteit, waardoor mensen die niet zijn ingeënt worden beschermd, komt bij een lage dekking in het gedrang.” Er is wel een inhaalbeweging bezig. “Maar zulke verschillen heb je niet meteen weggewerkt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234