Vrijdag 02/12/2022

Psychiatrie

Te weinig geïnterneerden verlaten Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent

FPC Gent.  Beeld ID/ Jonas Lampens
FPC Gent.Beeld ID/ Jonas Lampens

"Na drie jaar kunnen de patiënten doorstromen naar andere voorzieningen." Dat hadden de uitbaters van het Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent verkondigd toen ze zich kandidaat stelden. Drie jaar later is nog niet een op de drie mannelijke geïnterneerden succesvol uitgestroomd. "Wellicht zijn we te optimistisch geweest."

Sara Vandekerckhove

In het FPC Gent verblijven iets meer dan 260 mannelijke geïnterneerden. Veelal mannen die jarenlang in de gevangenis verbleven zonder de nodige zorg. In het centrum moeten ze nu behandeld worden zodat ze hun weg naar de samenleving terugvinden. De bedoeling is dat deze patiënten vanuit het hoogbeveiligde FPC Gent doorstromen naar midsecurity-afdelingen, reguliere psychiatrische ziekenhuizen, voorzieningen voor mentaal gehandicapten...

Maar uit een antwoord van minister van Justitie Koen Geen (CD&V) op een schriftelijke vraag van Groen-parlementslid Stefaan Van Hecke blijkt dat die uitstroom erg moeizaam loopt. Eind maart dit jaar waren er 45 patiënten uitgestroomd, in drie jaar tijd. En dit op een totaal van gemiddeld 261 patiënten. Voor amper 36 is dat overigens succesvol gebleken, want van die 45 mannen zitten er al 9 opnieuw in de gevangenis. Van die 9 verblijven er ondertussen 4 opnieuw in FPC Gent en 2 in FPC Antwerpen.

“Dat is wel erg weinig”, zegt parlementslid Stefaan Van Hecke. “Bovendien: als er geen patiënten vertrekken, dan kunnen er ook geen nieuwe meer bijkomen. Dus dreig je opnieuw steeds meer geïnterneerden in de gevangenis te moeten stoppen.”

Toen het Consortium Sodexo-Parnassia-De Kijvelanden zich kandidaat stelde om het FPC Gent uit te baten, voorspelde het dat het gemiddeld drie jaar zou duren eer patiënten konden uitstromen. “Wellicht zijn we te optimistisch geweest”, geeft de hoofdgeneesheer toe. “We hadden niet verwacht dat het die eerste drie jaar zo moeizaam zou verlopen. Maar als de huidige evolutie aanhoudt, dan schat ik dat we toch op drie à vier jaar gemiddeld zullen uitkomen.”

Bij FPC Gent beseffen ze dat de uitstroom problematisch is. “We hadden gehoopt dat er inmiddels meer patiënten zouden zijn doorgestroomd”, zegt hoofdgeneesheer Gökhan Goktas. Een van de oorzaken is dat het niet altijd makkelijk is om een plaats te vinden voor die mensen. De plaatsen zijn beperkt en zeker in het begin liep de samenwerking met andere voorzieningen niet altijd even vlot.

Lees ook: 3 jaar FPC Gent: aantal incidenten gedaald, maar uitstroom blijft laag

Inhaalbeweging

“Dit was een nieuw centrum. Wij en de andere voorzieningen in het zorglandschap moesten elkaar leren kennen”, zegt Goktas. Hij schat dat sinds de opstart ongeveer 150 patiënten aangemeld zijn bij andere voorzieningen. Nog niet één op de drie heeft dus een plek gevonden.

“Het klopt dat de psychiatrie ze niet wil opnemen”, zegt een personeelslid dat anoniem wil blijven. “Een ander probleem is dat wij heel veel patiënten in huis hebben die eigenlijk naar een longstay-afdeling moeten. Het gaat om mensen die zodanig lang in de gevangenis hebben gezeten dat re-integratie onmogelijk is.” Een longstay is een afdeling voor langdurig geïnterneerden waar vooral wordt ingezet op kwaliteit van leven en waar de focus minder op behandelen ligt. Door­gaans verblijven patiënten hier vele jaren. Sinds twee jaar bestaat er zo’n afdeling in ons land, in Bierbeek, waar plaats is voor 30 geïnterneerden. “Maar dat is veel te weinig”, zegt het personeelslid.

Toch maakt hoofdgeneesheer Goktas zich sterk dat er nog dit jaar een inhaalbeweging komt. “Ik merk een kentering. Ik hoop dat we dit jaar in totaal zo’n 70 mensen kunnen laten uitstromen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234