Zaterdag 29/02/2020

'Te veel ziekenhuizen? Neen, wel te veel bedden'

CM-topman Luc Van Gorp geeft in 'Het Belang van Limburg' zijn visie op de toekomst van de gezondheidszorg. Enkele van zijn ideeën doen heel wat stof opwaaien. Onder anderen gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) heeft alvast enkele bedenkingen klaar.

1 'Een op de vier ziekenhuizen kan dicht'

"We kunnen gemakkelijk een ziekenhuis op de vier sluiten zonder dat dit enige afbreuk doet aan de zorgverlening en de toegankelijkheid." Aan de telefoon bevestigt Van Gorp dat hij dit inderdaad gezegd heeft. "We hebben 108 ziekenhuizen. Als je dat vergelijkt met andere landen, dan hebben wij een veel groter aanbod. Dat kunnen wij gerust gecontroleerd afbouwen."

Van Gorp wijst daarbij naar de netwerken waarin ziekenhuizen zich op dit moment organiseren. Hoe meer er samengewerkt wordt, hoe minder ziekenhuizen er nodig zullen zijn. "We gaan naar een ander soort zorg waarbij mensen veel meer thuis verzorgd zullen worden."

Bij het artsensyndicaat BVAS schoten ze meteen in een kramp. "Luc Van Gorp wil de mensen sneller dood", verkondigde voorzitter Marc Moens in een persbericht. "Dan kunnen al die oudjes met griep en een longontsteking er bovenop rustig thuis in hun eigen bed doodgaan zonder bijkomende kosten voor de ziekteverzekering. De vrijgekomen middelen kunnen dan nuttiger geïnvesteerd worden in de molochs van de mutualiteiten."

Gezondheidseconoom Lieven Annemans is genuanceerder. Kunnen een op de vier ziekenhuizen dicht? "Nee", meent hij. "Maar we zouden wel ongeveer een vijfde tot een kwart van de ziekenhuisbedden kunnen afbouwen. Er zijn nu eenmaal te veel bedden. Maar willen we de zorg ook geografisch toegankelijk houden, dan kun je niet zomaar ziekenhuizen sluiten. Sommige zorg is dichtbij nodig."

Een analyse waar overigens ook koepelorganisatie Zorgnet-Icuro het mee eens is. Ook daar klinkt het dat "een op de vier ziekenhuizen sluiten" geen optie is, maar dat er wel een reorganisatie moet komen.

2 'Veertig procent geneesmiddelen ligt ongebruikt in de kast'

Willen we besparen, dan kunnen we volgens Van Gorp ook snijden in de geneesmiddelen. "Veertig procent van de medicijnen ligt op dit moment ongebruikt bij de mensen thuis in de kast", zegt hij. "Mochten we de markt van Brussel vullen met alle medicijnen die we thuis hebben liggen, de markt zou veel te klein zijn."

Van Gorp pleit voor kleinere verpakkingen en meent dat patiënten enkel de hoeveelheid moeten krijgen die ze nodig hebben. "Verder zouden artsen verplicht op stofnaam moeten voorschrijven. Dan kan de apotheker zelf beslissen of hij een generisch en dus goedkoper geneesmiddel meegeeft."

Annemans benadrukt dat het allemaal toch wat complexer is. "Het grote probleem is dat we te veel gebruiken. Omdat artsen te veel voorschrijven, maar ook omdat patiënten er te veel naar vragen. Willen we dat verbruik naar beneden krijgen, dan moeten we meer doen dan dit."

3 'Ereloonsupplementen in toom houden'

Willen we het hele systeem betaalbaar houden, dan moeten we volgens Van Gorp de ereloonsupplementen aan banden leggen. Annemans beaamt, al gaat de gezondheidseconoom een stap verder. "Op termijn zouden die supplementen moeten uitdoven."

Het probleem is dat je die supplementen niet kunt aanpakken, zolang niet het hele financieringssysteem van ziekenhuizen is herdacht, of de verloning van artsen. Een oefening die minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op dit moment samen met de sector maakt. Het helemaal afbouwen van de ereloonsupplementen staat voorlopig niet op de planning.

Bovendien lopen de onderhandelingen moeizaam. "Omdat het zeer complex is", geeft Van Gorp toe. "Als je één element uit de ziekenhuisfinanciering aanpast, dan kan dat meteen voor chaos zorgen. Terwijl we niet mogen riskeren dat nog meer ziekenhuizen in de rode cijfers geraken." Hoe die hervorming er dus zal uitzien, blijft voorlopig afwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234