Woensdag 28/10/2020

Antwerpen

Te veel, te duur, te grijs: buurt stapt naar rechter tegen bouwplannen van stad Antwerpen op Slachthuissite

In de Damwijk leven de bewoners al zowat op elkaars schoot. Het weinige groen dat er is, staat onder druk in de plannen.Beeld Francis Vanhee

Het buurtcomité van de Antwerpse Damwijk stapt naar de Raad van State tegen de plannen van de stad voor de Slachthuissite. Volgens de buurt wordt er te weinig rekening gehouden met de leefkwaliteit en de gezondheid van de huidige én nieuwe bewoners.

Al zeven jaar probeert het Damcomité de plannen die de stad heeft voor de Slachthuissite ‘aangepast’ te krijgen. “We willen voor alle duidelijkheid niet dat de vernieuwingsplannen hier stoppen”, legt Wouter Van Mol van het buurtcomité uit. “We willen vooral dat er met een aantal eisen meer rekening wordt gehouden.”

De Damwijk is een volkswijk in het noorden van Antwerpen, waar de bewoners bij wijze van spreken al op elkaars schoot wonen. De meeste huizen hebben geen tuin en er is ook nauwelijks open ruimte. Enkel het Noordschippersdok, een afgeleefd pleintje langs het viaduct van Merksem, biedt wat soelaas en geeft de buurtjongeren een plaats om te voetballen en de tijd te doden.

Al jaren zoekt de stad Antwerpen naar een manier om de wijk aan te pakken. De manier waarop leidde wel al vaker tot heisa. Er was onder meer discussie over de ruil van gronden met projectontwikkelaar Land Invest, met wie sommige leden van het stadsbestuur nauwe banden zouden hebben gehad. Ondertussen zijn de gronden van Land Invest doorverkocht aan ontwikkelingsmaatschappij Triple Living.

Bij het actiecomité houden ze zich ver weg van al die perikelen. Zij hebben vooral inhoudelijke bezwaren, meent Van Mol. “Er wonen hier nu 5.000 mensen. Als de plannen doorgaan, komen er nog eens zoveel bij. Want de stad wil hier 2.500 nieuwe woningen zetten. Het is het grootste stadsontwikkelingsproject van Antwerpen.”

Viervaksbaan

De geplande appartementsblokken komen niet alleen op de Slachthuissite, die er al jaren verlaten bij ligt en waar de buurt ook de ontwikkeling toejuicht, maar ook op het Noordschippersdok. Daarmee zou het enige stukje groen in de buurt verdwijnen. Van Mol: “De stad zegt ons dat de publieke ruimte zal stijgen, maar dat klopt niet. De stukken groen die zij meetellen, liggen nogal vaak tegen de rand van de ring, wat je dus niet echt kwalitatief kan noemen. De stad telt ook een zone aan de overkant van de Slachthuislaan mee: de Lobroekkades. Daar komen buurtgroen en sportterreinen. Maar om daar te geraken, zullen wij wel eerst een viervaksbaan moeten oversteken waar auto’s sinds kort 70 kilometer per uur mogen rijden.”

En dan is er nog het sociale aspect. Zo zouden verschillende sociale woningen moeten worden afgebroken om het project te kunnen realiseren. En dat pikken de huidige bewoners niet. Van Mol: “Als het écht noodzakelijk blijkt om die af te breken, moeten er garanties komen voor nieuwe sociale woningen. Ook de andere nieuwe woningen die er komen, moeten betaalbaar blijven. Voor zowel de huidige als de nieuwe bewoners. Nu staat in de plannen dat 10 procent van de nieuwe woningen betaalbare moeten zijn. Dat is veel te weinig.”

Niet de enige kritiek

Het buurtcomité is overigens niet het enige dat al kritiek heeft geuit tegen de plannen. Zo plaatste adviesraad Gecoro (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening) ook al bedenkingen bij de verhouding tussen het aantal geplande woningen en de beschikbare groene ruimte, bij de betaalbaarheid van de woningen en bij het feit dat er met de Slachthuislaan een drukke doorgangsweg door de site zou blijven snijden. 

En dus stapt het comité naar de Raad van State. Ze vragen de vernietiging van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de buurt. “Het geplande aantal nieuwe woningen moet drastisch omlaag en er mogen enkel nieuwe woningen komen als de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast binnen de gezondheidsnormen vallen”, zegt Van Mol. Het comité eist garanties voor meer groen, minder verkeer, gezonde lucht- en geluidskwaliteit en voor betaalbaar wonen. Het actiecomité krijgt ook de steun van Ademloos, de burgerbeweging die opkomt voor een gezonde leefomgeving.

Bij de Stad Antwerpen was zondagavond niemand te bereiken voor een reactie. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234