Vrijdag 20/05/2022

Te veel onderzoeken voor zwangere vrouwen

Brussel l In 2002 werden zwangere vrouwen in ons land vaker onderzocht dan nodig. Ze gingen meer op consultatie bij een gynaecoloog dan aanbevolen. Er werden ook veel labanalyses uitgevoerd waarvan het nut niet bewezen is. Uitzondering op die tendens zijn vrouwen uit sociaal zwakkere milieus.

Dat blijkt uit een rapport van het Intermutualistisch Agentschap (IMA). Een nieuwe richtlijn over prenatale zorg uit 2004 moest daar verandering in brengen. Binnenkort wil het IMA weten of dat ook gebeurd is. De richtlijn beveelt bij een normale zwangerschap tien consulten aan bij een gynaecoloog bij een eerste zwangerschap en zeven als de vrouw al zwanger is geweest. In 2002 ging een zwangere vrouw gemiddeld nog dertien keer langs bij een gynaecoloog, huisarts of een vroedvrouw.

Bij laboratoriumtests is de situatie enigszins dubbelzinnig. Bepaalde tests die in de richtlijn zelfs niet aanbevolen worden, zoals een onderzoek naar toxoplasmose, wordt bij maar liefst 88 procent van de vrouwen aangevraagd. Ook de test op het cytomegalovirus gebeurt te veel.

Anderzijds gebeuren andere analyses, zoals een urinecultuur, dan weer te weinig. Ook de opsporing van hepatitis B en hiv kan beter. De situatie is scheefgetrokken tussen de regio's. In Wallonië en Brussel gebeuren sommige niet-aanbevolen onderzoeken vaker, terwijl aanbevolen analyses in Vlaanderen te weinig worden voorgeschreven. Ook het aantal echografieën lag in 2002 te hoog. Verontrustend noemt het IMA dat in Wallonië 15 procent van de zwangere vrouwen een vruchtwaterpunctie ondergaat, terwijl dat door het risico op een miskraam niet aan te bevelen is als routineonderzoek.

De tendens tot overconsumptie geldt niet overal. Zwangere vrouwen uit minder bevoorrechte milieus krijgen juist niet altijd optimale toegang tot prenatale zorg. Sommigen gaan zelfs nooit op consult. Bijna 11 procent laat zich pas na de eerste drie maanden opvolgen. Dat is vaker het geval bij vrouwen die jonger zijn dan twintig jaar, recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming of in Brussel wonen. Volgens het IMA verdient die groep dan ook extra aandacht. (NC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234