Zondag 20/10/2019

Keizersnedes

Te veel misverstanden over keizersnedes: “Het slaat nergens op dat het je seksleven ten goede komt”

‘Wanneer je vrouwen geduldig uitlegt dat hun lichaam gebouwd is om te baren én dat een keizersnede een zware operatie is, groeit vaak het vertrouwen in hun eigen kunnen’, zegt vroedvrouw Eva Bruneel. Beeld Thomas Sweertvaegher

Genoeg tijd en genoeg informatie. Volgens vroedvrouwen en gynaecologen hebben zwangere vrouwen daar vooral nood aan wanneer ze twijfelen tussen een keizersnede en een natuurlijke bevalling. Want er bestaan veel misverstanden en fabels over een keizersnede. Bakerpraatjes, kortom.

“Mochten meer gynaecologen en vroedvrouwen tijd kunnen vrijmaken voor hun patiënten, dan ben ik er zeker van dat het aantal keizersnedes minder snel zou stijgen.” Eva Bruneel, vroedvrouw bij ‘Geboren in Gent’, windt er geen doekjes om. Ruim een op de vijf vrouwen kiest tegenwoordig voor een keizersnede, en die opmars is niet toe te juichen. “Je moet vooral altijd doorvragen”, zegt de vroedvrouw. “Willen die moeders uit onwetendheid, uit gemakzucht of uit angst een keizersnede? Of spelen er misschien trauma’s mee?”

Vrouwen hebben vaak schrik van een gewone bevalling omdat ze niets op voorhand kunnen plannen. De duur van de weeën, de arbeid in de verloskamer, het precieze tijdstip van de bevalling kun je onmogelijk in een strak schema gieten. Wie maanden op voorhand een keizersnede vastlegt, kan wel een datum en uur op de kalender aankruisen. Het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) beaamt dat steeds meer vrouwelijke ondernemers voor een keizersnede kiezen omdat ze dan exact weten wanneer ze afwezig zullen zijn in hun winkel of bedrijf. “Ze kunnen zich dan beter voorbereiden en hun werk afronden”, zegt voorzitter Christine Mattheeuws.

Gebouwd om te baren

Veel aanstaande moeders vrezen bovendien de knip of een scheur van hun vagina bij een natuurlijke bevalling. “Wanneer je vrouwen geduldig uitlegt dat hun lichaam gebouwd is om te baren én dat een keizersnede een zware operatie is, groeit vaak het vertrouwen in hun eigen kunnen”, zegt Bruneel.

Een wijdverspreid misverstand is dat een keizersnede je seksleven ten goede komt of dat vrouwen hierdoor weer sneller seksueel actief kunnen worden na de bevalling. “Maar dat slaat nergens op”, zegt Bruneel. “Vergelijk het met de veelgehoorde opmerking dat je hangtieten krijgt van borstvoeding. Dat klopt ook niet.” Een studie uit juni 2017 van het Universitair Ziekenhuis in Gent toont aan dat de pijnklachten na een keizersnede niet lager liggen dan na een gewone bevalling.

Toch mogen keizersnedes op bestelling zeker niet per definitie uitgesloten worden. “Wanneer vrouwen hun eigen, specifieke redenen hebben voor een keizersnede, mag je hen natuurlijk nooit dwingen om er geen te laten uitvoeren”, zegt Bruneel. Zij vindt het positief dat vrouwen steeds meer de regie in handen nemen en meent dat iedere vrouw haar eigen bevallingsplan moet kunnen uitstippelen. De vroedvrouw maakte al meermaals mee dat slachtoffers van seksueel geweld of misbruik zeer bewust voor een keizersnede kiezen. “Ik sta er versteld van hoeveel vrouwen daarmee zijn geconfronteerd. Zij proberen via een keizersnede hun trauma’s te omzeilen, maar dat lukt helaas niet altijd.”

Geen vijf kinderen in vijf jaar

Wat vaak onder de radar blijft, is dat elke vrouw maximaal drie keizersnedes mag hebben. Bij de ingreep ontstaat immers veel littekenweefsel in de baarmoeder. “Wil je een groot gezin, dan hypothekeert een keizersnede die wens”, merkt Elke Sleurs (N-VA), gynaecologe en Vlaams Parlementslid, op. “Veel mensen denken dat je door een keizersnede een soort rits in je buik krijgt die je vlot weer dicht zipt, maar dat is onzin.”

“Een onnodige keizersnede op vraag van de patiënt is een medische fout. Dat is een zware term, ik weet het, maar de best mogelijke bevalling is een natuurlijke bevalling. Een keizersnede blijft een chirurgische ingreep. En zoals elke ingreep moet je die als arts zoveel mogelijk vermijden.”

Braziliaanse designervagina’s

Ons land blijft wel veel lager scoren wat betreft keizersnedes dan andere landen, zoals Duitsland en Brazilië. In dat Zuid-Amerikaanse land worden in sommige regio’s tot 85 procent van de kinderen via een keizersnede geboren. Sleurs: “De meeste Vlaamse vrouwen laten gelukkig hun gezond verstand primeren en laten zich niet beïnvloeden – zoals in Brazilië – door allerlei opgelegde schoonheidsidealen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234