Woensdag 22/03/2023

Gezondheidszorg

Te veel kraamklinieken in ons land: ‘Bevallen in de achtertuin, kan niet meer’

Kamer in AZ Delta in Torhout: ook deze kraamkliniek moet straks misschien dicht. Beeld Thomas Sweertvaegher
Kamer in AZ Delta in Torhout: ook deze kraamkliniek moet straks misschien dicht.Beeld Thomas Sweertvaegher

Een op de zes kraamafdelingen in ons land kan dicht. Dat schrijft het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in een rapport. Concreet viseert het centrum zeventien diensten waar weinig bevallingen plaatsvinden, vooral in West- en Oost-Vlaanderen. ‘Een kraamkliniek in ieders achtertuin, dat kan niet meer.’

Femke van Garderen en Sara Vandekerckhove

De kans is reëel dat zwangere vrouwen uit Oudenaarde, Menen of Oostende straks niet meer in ‘hun’ ziekenhuis kunnen bevallen. Er zijn te veel kraamklinieken in ons land, en er wordt al langer over gesproken de kleintjes, diensten waar bijvoorbeeld niet dagelijks een bevalling plaatsvindt, te sluiten. Zo’n kleine afdeling openhouden, met permanent vroedvrouwen en verpleegkundigen op de werkvloer, kost handenvol geld.

Een nieuw rapport maakt duidelijk waar het vet van de soep kan. In eerste instantie stelt het KCE dat de huidige minimumnorm van 400 bevallingen per jaar makkelijk opgetrokken kan worden tot 557 jaarlijkse bevallingen, zonder dat de goede zorg in het gedrang komt.

Halfuur in de wagen

Op een totaal van 104 in België halen 21 kraamdiensten die lat niet. “Al is dat niet het enige criterium om een kraamafdeling al dan niet te sluiten”, zegt professor Carine Van de Voorde (KU Leuven, KCE), die het rapport mee schreef. “De bereikbaarheid van zo’n dienst is ook cruciaal.” Zo kan het niet de bedoeling zijn dat een vrouw met weeën uren onderweg is. Een halfuur in de wagen maximaal, oordeelt het KCE.

“Als we daar rekening mee houden, dan gaat het niet om 21 maar om zeventien diensten die gesloten kunnen worden”, zegt Van de Voorde. Voor Vlaanderen gaat het om negen diensten, vooral in West- en Oost-Vlaanderen. Dat zijn onder meer om het AZ Glorieux in Ronse, het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze en het AZ Delta in Torhout.

Bij Zorgnet-Icuro, de koepelorganisatie van Vlaamse ziekenhuizen, zijn ze blij dat er objectief wetenschappelijk onderzoek is dat mee de basis kan vormen voor de reorganisatie van de zorg. “Al missen we het globale plaatje”, zegt bestuurder Margot Cloet. “Hier wordt louter een spaak uit het wiel gehaald. Sowieso zouden we graag hebben dat de overheid bepaalt wat de precieze zorgopdrachten op de diverse niveaus van een ziekenhuisnetwerk zijn, zodat we de hele puzzel kunnen leggen.”

Nieuwe regering

Ook de gynaecologen vinden dat in de huidige context kleine kraamklinieken niet meer te verantwoorden zijn. Hendrik Cammu stelt: “De Belgen moeten ermee ophouden met achter iedere hoek alle diensten te willen. Dat gaat niet meer. We kunnen niet allemaal een kraamkliniek in onze achtertuin hebben.”

De vraag is of de erkenningen effectief ingetrokken zullen worden. Wouter Beke (CD&V), de bevoegde Vlaamse minister van Welzijn, verwijst naar de herziening van de ziekenhuisnormen waaraan gewerkt wordt. Hij zal de studie van het KCE in detail bestuderen.

Maggie De Block (Open Vld), de federale minister van Volksgezondheid, die de KCE-studie bestelde, is gewonnen voor een afbouwtraject. “Nu besteden we meer geld dan nodig aan kraamklinieken, waardoor minder geld dan nodig overblijft voor andere gezondheidszorgen.”

De aanbevelingen moeten volgens haar omgezet worden in concreet beleid. Het valt nog af te wachten of de volgende regering, eens die samengesteld is, dezelfde ambitie heeft.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234