Te scherp voor de sterren
Brussel l Als er hogedefinitiecamera's op hen gericht staan, hebben Cameron Diaz en Brad Pitt een huid waarmee ze niet meer zonder speciale make-up op het scherm kunnen komen. Sterker nog: hd-beelden zijn zo zuiver dat heel wat sterren plastische chirurgie zouden moeten ondergaan om nog toonbaar te zijn.
door Ronald Meeus
Ooit, en misschien wel binnenkort, kijken we allemaal naar films, sportwedstrijden en tv-programma's die in high-definition opgenomen zijn. Schermen worden steeds beter en laten ook een zuiverder beeld toe, waardoor filmstudio's en productiehuizen stilaan verplicht zijn om alvast alles in hd-kwaliteit op te nemen.
'Hoge definitie' betekent een revolutie in de kijkkwaliteit die alleen maar kan worden vergeleken met de switch tussen zwart-wit en kleur in de vroege jaren zeventig. Een hd-video-opname, die op televisie of op de nieuwe generatie dvd's wordt vertoond, is vijfmaal 'zuiverder' dan een gewoon beeld.
En dat heeft zo zijn gevolgen voor opnames in het nieuwe beeldformaat. Elke kleine imperfectie die in beeld komt, is duidelijk te zien. "Hd-opnames leveren een veel diepere close-up op", zegt woordvoerder Yves Panneels van Alfacam, een facilitair bedrijf in het Antwerpse Lint dat gespecialiseerd is in high-definition-camerawerk. "In de decorbouw is men zich daar al goed van bewust. Elk nietje dat loshangt, wordt afgestraft."
Ook op het gezicht en de huid van mensen die op die gevoelige plaat worden vastgelegd, is er veel minder ruimte voor onzuiverheden. Een internationale enquête onder make-upspecialisten, die onlangs werd afgenomen door de Amerikaanse kabeloperator Telewest, wees al uit dat onder meer Cameron Diaz, Brad Pitt en Bryan Adams een gezichtshuid hebben die niet toonbaar is in hd. Die moeten dus aan de peeling of de botox, of erger: één visagist op drie van de ondervraagde groep zegt dat heel wat sterren plastische chirurgie nodig hebben als ze nog toonbaar willen zijn in hd.
Zelfs in de minst erge gevallen wordt de taak van een visagist er niet simpeler op: elke puist, elk kraaienpootje en elke verkleuring moet met nog meer omzichtigheid worden weggeplamuurd. "Je bent niet noodzakelijk langer bezig met de maquillage als het voor hd is, maar je moet veel preciezer te werk gaan", zegt visagiste Geertrui Peeters, die onder meer de make-up deed voor hd-opnames van concerten van Clouseau.
"Voor studio-opnames check je je werk altijd eens voor de camera, onder meer om het te toetsen aan de belichting. Die fase in het werk is belangrijker geworden sinds de komst van high-definition-beelden. We moeten vooral fijner werken. Gewoon een laag er bovenop smeren is ontoereikend, omdat ook dat beter te zien is."
Gelukkig is daar de cosmetische industrie, die inmiddels al een middel denkt te hebben gevonden tegen de hd-blues. Cosmeticamerken als Clinique en Jane Iredale hebben producten op de markt die 'hd-proof' zijn. Dat die ook door het publiek kunnen worden gekocht, bewijst op zich al dat film- en televisiesterren in de toekomst wel eens van hun troon kunnen tuimelen. Waar vroeger elementen als de belichting het werk van de visagist nog wat lichter kon maken, zet de harde waarheid van de hd-camera het voorkomen van een Cameron Diaz in directe concurrentie met dat van uw buurmeisje.