Zondag 26/03/2023

Te koop: piramide in niemandsland, in handen van een bizarre sekte

null Beeld Library of Congress
Beeld Library of Congress

De piramides in Egypte zijn bekender en eerlijk gezegd ook makkelijker bereikbaar. Want wie dit aparte bouwwerk wil bewonderen, moet er heel wat voor over hebben. De 'Piramide van de Prairie' staat moederziel alleen op een godvergeten plek in de Amerikaanse staat North Dakota, ver van alle verbindingswegen. Ooit was de piramide een belangrijk bolwerk in de Koude Oorlog, maar nu is ze in handen van een bizarre sekte, die het gebouw wil verkopen.

Arno Van Hauwermeiren

Zin in een tripje naar 'The Pyramid'? Vraag dan maar genoeg verlof aan, want de reis is niet van de poes. Vanuit Fargo, de grootste stad van North Dakota, moet je nog 450 kilometer rijden voor je Nekoma bereikt, een dorpje met amper 49 inwoners.

Volgens sommigen werd de piramide gebouwd door de Illuminati en voerde de overheid er geheime experimenten op mensen uit. Anderen denken dan weer dat het bouwwerk geïnspireerd is op de architectuur van de Maya's. Allemaal cowboyverhalen, maar de piramide deed wel dienst bolwerk in de Koude Oorlog.

De binnenkant van de piramide, voor ze helemaal in verval raakte Beeld Library of Congress
De binnenkant van de piramide, voor ze helemaal in verval raakteBeeld Library of Congress

Koude Oorlog

'The Pyramid' maakte deel uit van het 'Stanley R. Mickelsen Safeguard Complex', een militaire basis in niemandsland die met radars inkomende raketten moest detecteren en uit de lucht schieten. Het complex had een grote militaire rol kunnen spelen, mocht de Koude Oorlog wel geëscaleerd zijn.

Het was de bedoeling dat over het hele land dergelijke piramides werden opgetrokken om zo het grootste nucleaire complex ter wereld te vormen tegen de Sovjet-Unie. Gelukkig bleef de Koude Oorlog koud en werd er slechts één exemplaar opgetrokken. Het piepkleine dorpje Nekoma gaat dus niet de geschiedenis in als 'kernbomhoofdstad' van de wereld, maar verdwijnt in de vergetelheid.

Nu de Koude Oorlog definitief tot de geschiedenis behoort, ligt The Pyramid stof te vergaren op de prairie van North Dakota. Vanbinnen is het gebouw volledig gestript van al wat waardevol is. Wat overblijft is een lege betonnen doos en een serieuze finaciële kater voor de Amerikaanse overheid. De mastodont heeft namelijk 5,7 miljard dollar (5,4 miljard euro) gekost.

null Beeld Library of Congress
Beeld Library of Congress

Sekte

Vier decennia lang keek niemand naar de piramide om, maar in 2012 zette de overheid het gebouw te koop. Superrijke 'preppers' die zich voorbereiden op het einde van de wereld boden op de piramde, de ideale bescherming tegen de Apocalyps. Toch waren het geen preppers die het complex kochten, maar een religieuze sekte.

De Cavalier County, de provincie waarin Nekoma ligt, bood 500.000 dollar voor de piramide. De provincie hoopte om zo toeristen te lokken. Helaas viste de County achter het net, want de 'Hutterite-gemeenschap', een religieuze sekte die meer dan 400 kilometer verderop gevestigd is, bood 530.000 dollar.

Cavalier County was erg ontgoocheld dat het de piramide niet kon inlijven, maar vrijwel meteen boden de 'Hutteriten' het gebouw opnieuw te koop aan. De prijs was wel lichtjes gestegen: 3,5 miljoen dollar. "Belachelijk", vond gemeenteambtenaar Shannon Duerr. "Zoveel is dat gebouw echt niet waard."

Al vier jaar is The Pyramid eigendom van de Hutteriten, maar de sekte heeft er in die tijd helemaal niets mee gedaan. De sekte is niet bereid om te onderhandelen over een prijs.

null Beeld Library of Congress
Beeld Library of Congress

Geïsoleerd

Een journalist van de Amerikaanse nieuwssite fusion.net wou weten waarom de Hutteriten zo halsstarrig vasthouden aan de prijs van 3,5 miljoen. Hij gaat de gemeenschap opzoeken in South Dakota en geeft ons zo een inkijk in hun bizarre wereld.

De sekte gelooft niet in het concept persoonlijke eigendom. Al wat verdiend wordt, gaat naar de gemeenschap. De sekte staat zo goed als los van de rest van de wereld en leeft vrijwel volledig autonoom. De Hutteriten geloven in een ouderwetse manier van leven: mannen werken, vrouwen zitten aan de haard en zorgen voor de kinderen. Wie homo is of op een of andere manier van de 'norm' afwijkt, wordt niet geaccepteerd.

Samuel, de leider van de sekte, vertelt dat hij de piramide heeft gekocht om er in de toekomst een nieuwe kolonie in te bouwen. De koop was geen statement over vrede of over ontwapening, maar pure business. En op de vraag of hij het gebouw voor een lagere prijs van de hand wil doen antwoordt hij droog: "Nee, de prijs blijft 3,5 miljoen. Voor minder gaat de piramide niet weg."

Het lijkt erop dat The Pyramid nog een tijdje zal blijven verkommeren. Tenzij de Hutteriten er een nieuwe kolonie installeren, of tenzij er iemand gek en rijk genoeg is om de betonnen doos te kopen voor een astronomische prijs.

null Beeld Library of Congress
Beeld Library of Congress
null Beeld Library of Congress
Beeld Library of Congress

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234