Immo
Te koop in Amsterdam: 1.440 vierkante meter groot penthouse
Nu te koop in de Nederlandse hoofdstad: een penthouse van 1.440 vierkante meter. Geschatte verkoopprijs: 12 tot 15 miljoen euro. Daarmee is het met afstand het duurste Amsterdamse appartement dat ooit op de markt is gekomen.
Het gaat om de volledige 25ste verdieping van het Pontsteigergebouw, dat eind 2017 wordt opgeleverd in de Amsterdamse Houthavens. Het komt op de plek waar fietsers en brommerrijders in weer en wind plachten te wachten op de pont naar Amsterdam-Noord. De benedenburen in het 'bruggedeelte' van het gebouw zijn zielen die het minder breed hebben en voor bedragen vanaf 625.000 euro appartementen van 100 vierkante meter betalen. In de pijlers komen vrijesectorhuurappartementen.
Verkoopmakelaar Leslie de Ruiter - de Nederlandse partner van de exclusieve vastgoedtak van veilingconcern Christie's - heeft binnen enkele dagen al enige geïnteresseerde multimiljonairs aan de lijn gehad. Superrijken uit China en andere miljardairslanden, maar ook Nederlanders van de Quote 500 rijkenlijst.
Ongekende oppervlakte
De vierkantemeterprijs van tegen de 10.000 euro komt overeen met wat voor luxe grachtenpanden in Amsterdam gebruikelijk is. Zo kocht de Turkse bouwmiljardair Erman Ilicak vorig jaar nog voor 6,8 miljoen euro een pand aan de Herengracht, dat eerder van horecabaas Sjoerd Kooistra en vastgoedbaron Jan-Dirk Paarlberg was.
Maar door de ongekende oppervlakte is het penthouse wel veel duurder dan een stadsvilla. Die ruimte maakt dat de nieuwe eigenaar "echt leuke dingen kan doen", zegt De Ruiter. Dinsdag heeft hij dat nog uitgelegd aan een Nederlandse geïnteresseerde. "Die zei tegen mij: joh Les, het waait daarboven natuurlijk wel de hele tijd, dus je kunt er helemaal niet buiten zitten. Maar je kunt gewoon midden in het dak een gat van 10 bij 10 vierkante meter zagen, en dan heb je een prachtige patio in de luwte. Met een trappetje naar het dak, zodat je je gasten wel even van het uitzicht kunt laten genieten."
De Ruiter, die met zijn kantoor naar verwachting anderhalve ton aan de verkoop gaat verdienen, vindt dat het appartement in het licht van andere steden nog mild geprijsd is. "Wij hebben onlangs nog een huis in Monaco verkocht, waar de kosten voor de koper alleen al 12 miljoen euro waren."
Voor Amsterdam is die internationale markt juist een angstscenario. Saoedische sjeiks en Russische oligarchen betalen bijvoorbeeld tientallen miljoenen voor huizen in Londen, die ze vervolgens leeg laten staan. Volgens De Ruiter zijn zulke spookachtige speculatiepanden in Amsterdam nog lang niet aan de orde: "De buitenlanders die interesse hebben getoond voor het Pontsteigergebouw willen er zeker een paar maanden per jaar echt gaan wonen."